Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Pásmo Gazy, pásmo smrti: 23 dnů útoků si vyžádalo 1300 obětí

Autor: ČTK - 
30. července 2014
16:16

Izraelské útoky usmrtily v Pásmu Gazy od půlnoci desítky Palestinců. Počet obětí za 23 dní od začátku válečné operace  tak vystoupal téměř na 1300. Při jednom z posledních útoků byla zasažena škola fungující jako úkryt pod záštitou OSN. Izraelská armáda rovněž oznámila, že od tří hodin vyhlásila v Pásmu Gazy čtyřhodinové humanitární příměří. Hamas ale na výzvu nereaguje.

Při jednom z útoků údajně zahynulo na jihu Pásma osm členů jedné rodiny, informovala agentura AFP. Izraelská armáda od půlnoci zaútočila na více než 80 cílů. Bylo mezi nimi i pět mešit, které prý sloužily jako skladiště zbraní. Vojáci rovněž zničili tři tunely a objevili další, ve kterém bylo ukryto velké množství útočných pušek a granátů.

Střely zasáhly i školu v uprchlickém táboře Džabálija na severu Pásma Gazy. Tu přitom využívá jako úkryt pro stovky lidí Úřad OSN pro palestinské uprchlíky na Blízkém východě (UNRWA). Při ostřelování přišlo podle OSN o život nejméně 19 lidí a dalších 125 jich bylo zraněno.

Mluvčí OSN Chris Gunness pro BBC uvedl, že organizace informovala Izrael celkem sedmnáctkrát o tom, že škola slouží jako úkryt pro uprchlíky. "Naposledy to bylo jen hodiny před osudným útokem," uvedl Gunness. "Podle našeho prvotního posouzení školu zasáhlo izraelské dělostřelectvo," dodal.

Izraelská armáda se brání. Podle armádní mluvčí na vojáky zaútočili z pozic v okolí školy militanti a oni tak jen opětovali střelbu. Celý incident ale i nadále prověřuje.

Džabálija, která je pod izraelskou palbou již více než 24 hodin, je největším uprchlickým táborem v Pásmu Gazy. Nachází se v něm na 120.000 Palestinců, kteří kvůli bojům museli opustit své domovy. "Už nikde není bezpečno, ani v domech ani ve školách," svěřila se agentuře Reuters jedna z palestinských žen, která v ostřelované škole našla útočiště. "Co říci světu? Pomozte nám najít řešení, jsme bezbranní civilisté a děti," dodala.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině