Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno 18°C

Těžce zraněný rotmistr z Afghánistánu zemřel: Lesák (†39) byl duší jednotky!

Autor: ljš, ČTK - 
14. července 2014
17:07

Měl bohaté zkušenosti, pomáhal nováčkům a dodával jim sílu. Rotmistr Jaroslav Lieskovan (†39) přezdívaný Lesák měl podle svých nadřízených obrovskou vůli žít, která lékařům pomáhala v boji o jeho záchranu, přesto nakonec svou poslední bitvu prohrál.

Náčelník vojenské zdravotnické služby Božetěch Jurenka novinářům řekl, že rotmistr Jaroslav Lieskovan byl převezen do republiky za zvýšeného rizika, ale česká nemocnice mu mohla dát lepší péči. Mimo jiné mohla poskytnout náhrady orgánů, které mu selhávaly. "V Afghánistánu pro něj už nemohli udělat více," doplnil k tomu náčelník generálního štábu Petr Pavel.

"My všichni jsme chtěli uvěřit, že zázraky se dějí," řekl k úmrtí Pavel. Smrt vojáka označil za velkou ztrátu. Úterní útok tak má na svědomí životy pěti českých vojáků. Muž byl do české nemocnice převezen v neděli večer ve velmi vážném stavu. Předtím se v americké vojenské nemocnici v Afghánistánu podrobil několika operacím. Podle Jurenky měl voják těžké polytrauma a podrobil se záchranným operacím končetin a cévním rekonstrukcím.

Rotmistr se narodil v roce 1975. "Jaroslav Lieskovan, všemi zvaný Lesák, byl takovou duší jednotky," poznamenal Pavel. "Byl pro svoje kolegy v jednotce takovým starším, zkušenějším, ale zároveň tím, který jim dodával sílu a sebevědomí. V jeho osobě skutečně jednotka přichází o hodně," dodal generální náčelník české armády.

Rotmistr zemřel dnes v 11:00. Rodina byla o jeho úmrtí informována. K jeho smrti se vyjádřil i premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD). Pozůstalým vyjádřil soustrast a poděkoval americkým i českým lékařům za jejich péči. "Chci současně poděkovat všem českým vojákům na zahraničních misích včetně Afghánistánu za jejich nasazení a profesionalitu, se kterými plní české spojenecké závazky," dodal Sobotka.

Úterní útok vedle dnes zemřelého nepřežili četař Ivo Klusák, desátník Libor Ligač, desátník Jan Šenkýř a rotmistr David Beneš, dva afghánští policisté a několik civilistů. Hlídka kontrolovala místo odpaliště raket poblíž spojenecké základny Bagrám. Vojáci mluvili s místními obyvateli, když se mezi nimi odpálil útočník. Armáda dnes zveřejnila, že čtyři padlí budou pohřbeni 17., 18. a 21. července v Chomutově, Hradci Králové, Týništi nad Orlicí a Jičíně. Smuteční obřady se uskuteční s vojenskými poctami.

V noci na neděli čelili čeští vojáci v Afghánistánu dalšímu útoku. Hlídka při něm byla napadena střelnými zbraněmi a protitankovými granáty. Voják ve střelecké věži vozidla utrpěl středně těžká zranění.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

czrus ( 15. července 2014 20:01 )

BRICS je pro spravedlnost v světové ekonomice http://czech.ruvr.ru/2014_07_15/BRICS-je-pro-spravedlnost-v-svetove-ekonomice-7332/

jity ( 15. července 2014 19:50 )

A to si myslíš, že ten magor ručníkář sem nepůjde nikoho shazovat třeba z toho lešení? Těch pár vojáků, které tam posíláme ho určitě neodradí. To jsou vypatlanci a tím ještě na sebe naopak připoutáme jejich pozornost. Máš pěkně vymytej mozek. Mě je těch kluků moc líto a mám vztek, že je tam naši mocní posílají. Sami mají pěkně *** shovanou a dřepí v teple.

czrus ( 15. července 2014 17:35 )

Putin: RUSSIA doufá v rozvoj partnerských vztahů s EU http://czech.ruvr.ru/news/2014_07_15/Putin-RF-doufa-v-rozvoj-partnerskych-vztahu-s-EU-2967/

czrus ( 15. července 2014 16:35 )

HESKI FOTKI S UKRAINY , CO DELAJI FASISTY . FOTO http://czech.ruvr.ru/news/2014_07_15/photo-Vybombardovany-Luhansk-7486/?slide-1

czrus ( 15. července 2014 13:43 )

9 států EU hodlá blokovat sankce proti Rusku http://czech.ruvr.ru/news/2014_07_15/9-statu-EU-hodla-blokovat-sankce-proti-Rusku-9997/ To je heski ! dobze vedi hdo im dava chleba !

Zobrazit celou diskusi