Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Zraněný rotmistr (†39) zemřel: Převezli ho domů, aby se s ním mohli rozloučit nejbližší

14. července 2014
12:13

Zraněný český voják J. L., kterého včera ve velmi vážném stavu převezl armádní speciál zpět do vlasti, zemřel. Zanechal po sobě tři děti. Útok sebevražedného atentátníka poblíž afghánské základny Bagrám si vyžádal 5 českých životů.

"Dnes v dopoledních hodinách podlehl v Ústřední vojenské nemocnici Praha následkům zranění rotmistr J. L. (1975), který byl v úterý 8. července 2014 při patrole u základny Bagrám v provincii Parván těžce zraněn po útoku sebevražedného atentátníka," uvedlo ministerstvo. Rodina vojáka byla o smrti informována. Je to voják, který po sobě zanechal tři děti.

Hlídka v úterý kontrolovala místo odpaliště raket poblíž spojenecké základny Bagrám. Vojáci mluvili s místními obyvateli, když se mezi nimi odpálil útočník. Útok kromě dnes zemřelého nepřežili četař Ivo Klusák, desátník Libor Ligač, desátník Jan Šenkýř a rotmistr David Beneš, dva afghánští policisté a několik civilistů včetně dětí. Armáda dnes zveřejnila, že padlí budou pohřbeni 17., 18. a 21. července v Chomutově, Hradci Králové, Týništi nad Orlicí a Jičíně. Smuteční obřady se uskuteční s vojenskými poctami.

Video Největší vojenská tragédie: Padlí hrdinové se vratili domů - Jan Exner, Tomáš Koníček
Video se připravuje ...

Druhý útok na Čechy přišel v neděli

V noci na neděli čelili čeští vojáci v Afghánistánu dalšímu útoku. Hlídka při něm byla napadena střelnými zbraněmi a protitankovými granáty. Voják ve střelecké věži vozidla utrpěl středně těžká zranění. 

Ministr obrany Martin Stropnický, nepovažuje útoky na české vojáky za národnostně cílené. "Je to asi s největší pravděpodobností zvýšená aktivita teroristů," řekl ministr.

Stropnický: Teroristům neustoupíme

"Musíme reagovat na to, že došlo k opakování útoku na naší patrolu, to nemůžeme nechat bez povšimnutí," řekl Stropnický. Zároveň podle něj ale platí, že Česko má alianční povinnost, kterou musí držet. "Nemůžeme dát najevo těm extremistům, že se necháme nějakým způsobem zastrašit. Ale je samozřejmě potřeba z toho vyvodit nějaké důsledky. Charakter těch patrol se může na nějakou dobu změnit," dodal.