Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Trest pro solárníky: 6,5 a 7 let natvrdo! Dostali licenci, neměli ani jeden panel

Dva z odsouzených v kauze solární elektrárny Držovice, ve které pykají majitel, dodavatelé i úředníci ERÚ
Dva z odsouzených v kauze solární elektrárny Držovice, ve které pykají majitel, dodavatelé i úředníci ERÚ  (Autor: Archiv Blesku, ČTK)
Autor: ČTK, simao - 
27. června 2014
14:50

Přísnými tresty 6,5 roku a 7 let skončil dnes soud s majitelem solární elektrárny Držovice, dodavatelem a úředníky ERÚ, kteří vystavili licenci solárnímu podvodu. Elektrárna na Prostějovsku totiž neměla v době udělení licence nainstalovaný byť jediný panel a pracovníkovi ERÚ při kontrole ukazovali sousední elektrárnu...

Potrestáno bylo celkem pět lidí. Nejpřísnější tresty dostali vlastník solární elektrárny Držovice Jaroslav Vlček - za pokus o podvod 6,5 roku vězení - a dodavatel stavby Zdeněk Svoboda (rovnou 7 let). 5,5 roku soud přiklep jednomu z Vlčkových zaměstnanců, který údajně padělal doklady o elektrárně. Verdikt však zatím není pravomocný.

Případ Držovice je jedním z prvních podvodů se solární energií v ČR, který skončil rozsudkem. Policie jich vyšetřuje celkem dvě stovky. V tomto případě jde o to, že majitel měl pro elektrárnu získat nezákonně licenci v roce 2010. Hrálo se tehdy o čas. Elektrárny s licencí do konce roku 2010 měly státem garantované výhodnější výkupní ceny solární energie - 12 150 Kč za megawatthodinu. Po 1. lednu 2011 bylo již "pouze" 5500 Kč.

Ukázali mu sousední elektrárnu, přiklepl jim licenci

Jenže u elektrárny Dražovice byl háček v tom, že byla nedostavěná. Vlastně se s její stavbou ani nezačalo. V době udělení licence neměla totiž postavený ani jeden panel! Jak je to možné? Když do elektrárny zavítal na konci roku 2010 na kontrolu pracovník ERÚ Ladislav Žáček, prezentovali mu údajně jinou, sousední elektrárnu!

Kontrolor však následně uvedl, že je elektrárna sice rozestavěná, ale schopna provozu. A doporučil udělení licence. Za své pochybení dostal trest 10 měsíců s podmíněným odkladem na pět let. Potrestána má být i úřednice ERÚ, která samotnou licenci vydala.

Na pochybení se však přišlo již v dubnu 2011. Státu přitom hrozila škoda 239,6 milionu korun, která by vznikla za 20 let vyplácení vyšší částky za solární energii. "V tomto případě nejde o nějakou nedbalost. Snaha získat licenci do konce roku 2010 tam byla ze strany majitele i dodavatele stavby zřejmá," řekl předseda trestního senátu soudu Aleš Novotný. "Přesně věděli, v jakém stavu elektrárna je," dodal.

zdrclamrdka ( 28. června 2014 05:44 )

taky se divím, proč všichni raděj nevolej nečase, Nagyovou, němcovou,topolánka, bendu, kalouska, připadá mi jakobychom v této zemi měli rozum jen my dva, ty a já

jackbrno ( 27. června 2014 21:43 )

 No, s Babišem jsme to fakt vyhráli... Ten si hrabe jen do Agrofertu, všechny úřady si obsadil svými zaměstnanci. Jak může být někdo tak tupej, že se nechá oblbnout pár koblihama zdarma a volil ho...

rumovapalice ( 27. června 2014 19:52 )

ty si fakt blbej jak pučtok, jak může nadále platit smlouva, když jdou za ní do basy na řadu let, ty máš typické uvažování modrého blba, ještěže ten Babiš vyhrál soud v čobolistánu a bude to tady moci vzít fest do rukou a takový šizuňky, podvodníky a modrý z m r d y odstaví jednou provždy od koryt

pepatiso ( 27. června 2014 19:39 )

Jak komické-všechno je jenom pochybení!Kájínek taky pochybil,že nevystřelil mozek smradu pokošovi!Kdyby nepochybil tak mohl svobodně žít a o pár hajzlů by byl svět bezpečnější.

smoula05 ( 27. června 2014 16:11 )

 všechny zavřít až budou černí a srat tlustý do tenkejch

Zobrazit celou diskusi