Pondělí 29. dubna 2024
Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav
Polojasno 23°C

Místo vodní elektrárny je jen kráter! Takhle to vypadá, když zmizí 2,75 milionu kubíků vody

Autor: Tereza Hodáliková - 
18. července 2014
18:06

Přečerpávací elektrárně Dlouhé Stráně se teď neřekne jinak než kráter. Z důvodů oprav je totiž její horní nádrž vypuštěná – celkem tak zmizelo 2,75 milionu metrů krychlových vody!

„Elektrárna je vypuštěná od půlky června a začali jsme ji postupně napouštět od půlky července. Voda se ale na dně horní nádrže objeví až 21. července,“ řekl Blesku Jaroslav František Jurča, manažer komunikace a mluvčí Skupiny ČEZ pro region severní a střední Moravy.

Důvodem, proč tato unikátní elektrárna přišla o vodu, jsou opravy. „V podzemí opravujeme technologii elektrárny, proto musí být horní nádrž včetně přivaděčů bez vody. Všechna voda je tak v dolní nádrži,“ pokračoval Jurča. Výstavba elektrárny začala před 36 lety a trvala neskutečných 18 let! A to kvůli změnám v projektu. Nějaký čas byla celá stavba úplně zastavena.

Roční energie pro 1,5 milionu lidí

Elektrárna je v provozu plných 18 let. „Den, kdy dosáhla plnoletosti, je 20. červen, přesně před 18 lety byl totiž zprovozněn turbogenerátor,“ popsal Jaroslav František Jurča. Za 18 let provozu vyrobila více než 5 milionů megawatthodin elektrické energie, která by pokryla roční spotřebu 1,5 milionu domácností.

Na území České republiky se nacházejí i další přečerpávací elektrárny, Dlouhé Stráně jsou ale jediná, která má jednu z nádrží mimo říční tok!

Elektrárna v číslech

Obvod koruny hráze ............................1740 m
Maximální hloubka ................................. 26 m
Plocha hladiny ..................................... 15,5 ha
Nadmořská výška koruny hráze 1350 m n. m.

Zobrazit celou diskusi