Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

15 smrtelných omylů za volantem! Odhalte v testu Blesk.cz, jací jste řidiči

Autor: red - 
17. června 2014
06:10

Každý den zemřou na českých silnicích podle statistik téměř dva lidé. Na vině bývá vedle agresivity řidičů i neznalost dopravních předpisů. Vyzkoušejte si v našem testu, jak byste vyřešili 15 složitých stiuací, ve kterých řidiči často osudově chybují.

Blíží se začátek letních prázdnin a to je také doba, kdy musí být motoristé připraveni na mimořádně hustý provoz na silnicích a obtížné dopravní situace. Ve spolupráci s oddělením BESIP Ministerstva dopravy ČR jsme pro vás připravili test pro všechny řidiče. Zkuste vyřešit 15 zapeklitých dopravních situací, ve kterých čeští šoféři řasto chybují a dochází nezřídka k nehodám s fatálními následky.

1. Tramvaj a přednost v jízdě

Má na obrázku odbočující tramvaj přednost před ostatními vozidly? Kdo jede první?

Má na obrázku odbočující tramvaj přednost před ostatními vozidly? Má na obrázku odbočující tramvaj přednost před ostatními vozidly? | archiv Blesku

Tramvaj má přednost v jízdě v několika případech. Především když bliká a odbočuje vpravo. Také pokud je jízdní pruh sveden na koleje tramvaje, nesmíte při najíždění na koleje ohrozit či omezit tramvaj. A vlevo odbočující auto také musí dát přednost tramvajím v obou směrech. Jinak je tramvaj brána jako »normální « vozidlo. Na obrázku pojede první červené auto, protože je na hlavní. Druhý jede modrý vůz, kterému musí dát přednost vlevo odbočující tramvaj, ta jede poslední!

2. Křižovatky bez značek

Určete, které auto projede křižovatkou jako první a proč.

Určete, které auto projede křižovatkou jako první a proč. Určete, které auto projede křižovatkou jako první a proč. | archiv Blesku

Pokud nastane dopravní situace jako na tomto obrázku, první jede ten, kdo nemá nikoho vpravo, komu by dal přednost. První tedy jede zelené auto, druhé červené a nakonec modré.

3. Omezená přednost zprava

Které auto vjede první do křižovatky a zároveň ji jako poslední opustí?

Které auto vjede jako první do křižovatky a zároveň ji jako poslední opustí? Které auto vjede jako první do křižovatky a zároveň ji jako poslední opustí? | archiv Blesku

Když přijíždíte na křižovatku bez dopravního značení, platí přednost zprava. Ale! Na tomto obrázku vjede do křižovatky první červené auto (nemá nikoho vpravo). Musí ovšem dát přednost protijedoucímu zelenému autu, takže zastaví. Zelené auto nechá zprava odbočit modré. Pak je na řadě zelené a nakonec dokončí odbočení červený vůz.

4. Odbočovací pruh a přednost

Je pravda, že na obrázku musí dát zelené auto přednost modrému?

Je pravda, že na obrázku musí dát zelené auto přednost modrému? Je pravda, že na obrázku musí dát zelené auto přednost modrému? | archiv Blesku

Odbočovací pruhy jsou na obrázku od přímého směru odděleny ostrůvky, zůstávají součástí křižovatky! Pokud tedy jedou obě auta na plnou zelenou či směrové šipky, má modré auto přednost!

5. Pozor na doplňkovou zelenou

Musí dát modré auto přednost zelenému?

Musí dát modré auto přednost zelenému? Musí dát modré auto přednost zelenému? | archiv Blesku

Pokud byste narazili na takovou křižovatku, musí dát modré auto, jedoucí na doplňkovou zelenou šipku (+plnou červenou), přednost zelenému autu, ve volném směru jedoucímu na plnou zelenou či zelenou směrovou šipku.

6. Hlavní silnice zatáčí doleva...

Určete, v jakém pořadí projedou vozidla křižovatkou.

Určete, v jakém pořadí projedou vozidla křižovatkou. Určete, v jakém pořadí projedou vozidla křižovatkou. | archiv Blesku

Na obrázku zatáčí hlavní silnice z pohledu červeného auta doleva. Červené auto je tak vpravo od modrého, a to mu musí dát přednost. Zelené vozidlo jede z vedlejší třetí.

7. Jak se správně vyhýbá

Jak se vyhnou červené a zelené auto?

Jak se vyhnou červené a zelené auto? Jak se vyhnou červené a zelené auto? | archiv Blesku

Platí, že vozidla jedoucí do křižovatky vůči sobě v protisměru a odbočující obě vlevo (červené a zelené) odbočují současně a vyhýbají se vlevo (po pravém boku). Tedy žádné zakázané nebezpečné objíždění.

8. Má tramvaj v tomto případě přednost?

Musí tramvaj zastavit a nechat odbočit auto, které odbočuje vlevo?

Musí tramvaj zastavit a nechat odbočit auto? Musí tramvaj zastavit a nechat odbočit auto? | archiv Blesku

V této situaci hodně řidičů znejistí, přestože je situace jasná: Tramvaj má před vozidlem odbočujícím vlevo a křížícím mu tak dráhu přednost! (viz vysvětlení bod 1)

9. Chodci na přechodu

K přechodu se blíží tramvaj a auto, mají před nimi chodci přednost?

Mají chodci přednost před tramvají a autem? Mají chodci přednost před tramvají a autem? | archiv Blesku

Pokud dali najevo (ne až těsně před vozidly), že chtějí přejít, mají přednost před autem. Naproti tomu chodci na přechodu nemají přednost před tramvají. Pokud na něm již jsou, tramvaj je samozřejmě nesmí ohrozit!

10. Tři pruhy

Kdo má přednost při sjíždění do prostředního pruhu?

Na silnici o třech pruzích, kde se sjíždějí do pruhu prostředního zároveň vozidlo z levého i pravého pruhu, první jede řidič z pravého pruhu. Řidič přejíždějící z pruhu levého nesmí řidiče z pravého pruhu ohrozit.

11. Pravidlo zip

Musím se při zipu zařadit co nejrychleji?

Řidiči mají jet v obou pruzích až k zúžení, nezařazovat se z končícího do průběžného s předstihem! Pravidlo ZIP znamená, že řidiči v průběžném pruhu musejí umožnit řidičům v končícím pruhu postupně se po jednom autě zařazovat tak, jak se zapíná zip.

12. Chodci při odbočení

Auto i chodci mají zelenou, auto je zprava, má proto přednost?

Má auto zprava přednost? Má auto zprava přednost? | archiv Blesku

Pokud máte na semafory řízené křižovatce zelenou a odbočujete vpravo, či vlevo, a křížíte tak přechod pro chodce, musíte jim dát přednost a nesmíte ohrozit či omezit chodce přecházející na zelenou.

13. Policista a značky

Co znamená tento pokyn policisty? Co má dělat řidič žlutého auta?

Co znamená tento pokyn policisty? Co znamená tento pokyn policisty? | archiv Blesku

Pokyny policisty jsou nadřazeny světelným signálům i dopravním značkám. Na obrázku policista dává znamení Pozor. Stojí zády ke žlutému autu, to znamená, že mělo stop, ač je na hlavní. Nyní se připraví k jízdě.

14. Souběžná jízda

Smí se podjíždět při souběžné jízdě?

Souběžná jízda nastává hlavně v obci na silnici o dvou nebo více pruzích, řidič smí užívat kteréhokoliv jízdního pruhu! Pokud tedy jedete v pravém pruhu rychleji, než jedou vozidla v levém pruhu, nic se neděje, není to považováno za předjíždění.

15. „Kruhák“

Bliká se při vjezdu na kruhový objezd?

Pokud vjíždíte na kruhový objezd, zásadně neblikáte. Pokud ale kruhák opouštíte, nebo přejíždíte z pruhu do pruhu na vícepruhém kruhovém objezdu, musíte blikat! Blikáte až bezprostředně před výjezdem z kruháku, blinkr nesmíte dát třeba o výjezd dříve. 

jotopir ( 17. června 2014 15:14 )

Panebože vždyť tohle jsou základy? Pokud někdo nezná odpověď na kteroukoliv t těch otázek, nemá co dělat na silnici!

mikimi ( 17. června 2014 12:43 )

U nás je taky jeden podobný kruhový objezd, to nejsou snad ani tři metry, sjezd k jednomu supermarketu, pro které se kruhové objezdy hojně budovaly. Takže já dávám znamená v podstatě současně s nájezdem, protože později už bych to nestihla, to už by nemělo význam. Tady nejde ani snad o vteřinu času, takže lepší dříve než později. A rozhodně to tedy není smrtelný omyl, o co by se dle titulku článku mělo jednat.

mikimi ( 17. června 2014 12:40 )

Jedna věc je znát pravidla a druhá umět se chovat na silnici. Jarocell měl asi namysli to, že je třeba být obezřetný a opatrný a nespoléhat na to, že vám ostatní řidiči dají přednost tam, kde by měli. Tak to bohužel nefunguje. A než si vynucovat přednost stůj co stůj a pak skončit v tom špitálu, tak raději dám pozor a přibrzdím a nechám projet ignoranta, co předpisi možná ani nezná nebo si značek nevšímá. Bohužel u nás několik křižovatek, na kterých se mi to již několikrát vyplatilo a včera jsem objevila další. Prostě si to dotyční profrčí a neřeší. A jestli si za mnou někdo ťuká na čelo, proč zvolňuji v jízdě, když jsem na hlavní, tak je mi to fuk. Vozím dvě děti a chci nás dovézt celé. Ono to tu plynulost provozu až tolik opravdu nenaruší. Já jsem tedy udělala přiznám jednu chybu v otázce č.3 - jako řidič červeného bych dala přednost protijedoucímu, ale zleva už mě to nenapadlo. Tolik teorie. V praxi bych prostě dala přednost a kdyby se mi tam cpalo auto zleva, tak bych ho nechala jet, takže ke karambolu by nedošlo. Ale je to moje nevědomost samozřejmě a je to špatně.

mememumu ( 17. června 2014 10:55 )

Navíc tady nejde o vybavování nějakých obrázků, tady jde o vybavení si asi 10 základních pravidel, bez kterých se prostě a jednoduše nemá lézt na silnici. Bohužel tato pravidla nezná a neumí používat ani velká část rádobymachrů s letitou praxí. Aby taky znala, když jsou to de.bilové bez schopnosti myslet.

mememumu ( 17. června 2014 10:48 )

Kristova noho, tohle jsou prostě pravidla. Pravidla nemůžou počítat s tím, co píšeš.

Zobrazit celou diskusi