Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Případ osmdesátiletého lékaře: Pacient mu zemřel po operaci kýly, neslyšící ženu srazil na přechodu

Nemocnice v Sušici na jihozápadě Čech
Nemocnice v Sušici na jihozápadě Čech  (Autor: Google maps)
Autor: simao - 
8. dubna 2014
10:15

Doktor ze západočeské Sušice má na svědomí smrt dvou lidí, píše dnešní Právo. Upozornilo totiž na případ chirurga Josefa Kalného (80), který před několika lety za volantem svého mercedesu srazil neslyšící chodkyni a skončil u soudu. Nyní však soud řešil další pochybení, spjaté s jeho jménem - a odškodné pro pozůstalé po pacientovi (†74), který zemřel po operaci kýly.

Osmdesátiletý lékař Josef Kalný je někdejším primářem sušické nemocnice. O ní se přitom hovoří v souvislosti s případem pacienta Bohuslava Pompla, který před pěti lety zemřel po plánované operaci kýly. Soud nyní rozhodl, že kvůli zanedbání pooperační péče musí nemocnice zaplatit tři čtvrtě milionu korun pozůstalým, upozornil deník Právo. 

Bez souhlasu pacienta operoval i slepé střevo

Doktorům se totiž nepodařilo odhalit včas vnitřní krvácení pacienta. "Smrt pacienta je přímým důsledkem řetězce pochybení ze strany lékařského personálu nemocnice," potvrdil klatovský soudce Luboš Koranda. Rozsudek je pravomocný, sušická nemocnice zvažovala dovolání k brněnskému Nejvyššímu soudu.

Ke smrtelné komplikaci přitom údajně došlo v momentě, kdy se chirurg Kalný rozhodl nad rámec operace a bez pacientova souhlasu vyoperovat rovnou i slepé střevo. Pacient pak začal po operaci krvácet do břicha. Kvůli nevědomky poškozené cévě? Soudce Koranda při samotné operaci pochybení neshledal. Na rozdíl od pooperační péče.

Podle dostupných informací Kalného postih nečekal, pozornost však přece jen vzbudil věk chirurga - tehdy 76 let. Omezení ale v tomto směru zákonem daná nejsou a způsobilost posuzuje individuálně pracoviště, které lékaře zaměstnává. Není však jasné, zda vyšší věk a snížená schopnost reakce nemohly sehrát svou roli i v dalším smutném případu, do kterého se sušický lékař namočil.

Lékař za volantem zabil neslyšící ženu

Ten se odehrál v roce 2009. Tehdy Kalný kolem sedmé hodiny večerní srazil v Holýšově na Domažlicku neslyšící ženu na přechodu. "Než jsem se rozjel, koukl jsem se před sebe a neviděl nikoho. Musela být zrovna schovaná za bočním sloupkem karosérie," popisoval Kalný loni u soudu. Předtím si přibrzdil kvůli psovi, přebíhajícímu přes vozovku. Pak se znovu rozjel. "Najednou rána. Ta žena se převalila přes kapotu a narazila do čelního skla a nakonec skončila na zemi před autem," dodal.

Podle obžaloby přecházela žena po přechodu. Doktor se jí sice snažil poskytnout první pomoc, přesto na následky zranění zemřela. Od soudu však odešel Kalný bez trestu, ačkoli byl uznán vinným. Za nehodu však podle soudce mohly oba účastníci dopravního provozu.

Za chirurga se tehdy postavili i jeho kolegové z nemocnice. "MUDr. Kalný je příkladem obětavého svědomitého lékaře, s odpovědným přístupem k pacientům a s celoživotní láskou ke svému povolání," napsali Kalného kolegové v prohlášení v roce 2012. Za svůj život prý pomohl tisícovkám lidí, upozorňuje Právo.

jiznicechy ( 9. března 2015 14:16 )

Je vidět, že jste ho znal. Přesně tak - operoval rád a často a pořád, to bylo jeho. Mám sním také osobní zkušenost, pocházím ze Sušice.

doktormediciny ( 6. října 2014 14:19 )

Ten odsudek je dost odvážný. kdy sezhodl odebrat kus střeva, asi tam byl nádor.Že nějaká ligatura může sklouznout, to posoudit nedovedu.. V každém případě bych se k tomu tak ktentně nevyjadřoval

zelena.karkulka ( 8. dubna 2014 22:14 )

tam se hlavně operovalo vždy nejmíń s dvojkou v žíle už od rána

alusinek ( 8. dubna 2014 20:43 )

V řádném termínu asi žádný lékař do důchodu neodchází,ale při takto vysokém věku by si každý lékař měl uvědomit,že by operovat neměl i když je třeba úžasný.To by si měl ale uvědomit hlavně primář oddělení.

ruudazvostravy ( 8. dubna 2014 14:05 )

Noyo no,prey dostal eště dyplóm vot socyjálki,že zlykvydoval natbitečný klyjenty.

Zobrazit celou diskusi