Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 9°C

Tragická smrt dětského lékaře: Pro ně byl doktor Anděl. Tady jsou jejich příběhy!

Autor: ljš - 
25. března 2014
16:05

Laskavý muž, který to uměl s dětmi! Tak vzpomínají pacienti na Zdeňka Kabelku, lékaře, který vracel dětem sluch a sobě vzal život. Na výzvu redakce se ozvalo několik dětí a jejich rodičů, kterým uznávaný specialista pomohl a některým dokonce zachránil život. Svěřili Blesku svůj příběh a vyjádřili poděkování lékaři, kterému právem říkáme Doktor Anděl.

Na okamžik, kdy se maminka dnes devatetnáctiletého Vítka před pěti lety dozvěděla, že její syn má zhoubný nádor, si pamatuje přesně. V ten den totiž porodila své čtvrté dítě, dceru Anabelku. Ve chvíli, kdy ji z porodního sálu přivezly sestry na pokoj, volal právě pan docent Kabelka, aby přijela do Motola, protože již mají výsledky synových testů.

"Já zažívala nejtěžší a zároveň nejkrásnější okamžiky v mém životě. V jednu chvíli jsem se dověděla, že syn má zhoubný nádor a čeká ho náročná chemoterapie na onkologii v Motole a v tu samou chvíli jsem se radovala z mé narozené dcery," popsala Blesku Češka s francouzským jménem Jacqueline.

Krom Vítka a Anabelky se přitom starala ještě o své dva další syny, Mikuláše a Jakuba, který trpí Downovým syndromem. V této složité situaci jí doktor Kabelka velmi pomohl. "Bylo to opravdu velmi těžké, ale pan docent mi velmi taktně vysvětloval, co mne a syna čeká. Viděl, že jedu z porodnice, navíc mám mentálně postiženého syna. Vždy, a hlavně v té chvíli, působil velmi profesionálně, vzdělaně, neřekl ani slovo navíc, problematiku dokázal vyjádřit velmi krátce a přitom z lidského hlediska tak, že se člověk necítil úplně sám na tak vážný problém," vysvětlila.

Na lékaře, který jejímu synovi zachránil život, prý nikdy nezapomene. "Byl to tichý člověk, který měl velmi pěkný výraz v očích, sálala z něj pozitivní a opravdu klidná energie. A přitom to byla autorita jako hrom," uzavřela své vzpomínání maminka Vítka.

Vděční pacienti

Docent Kabelka pomáhal ve svém centru dětem získat zpátky sluch, více než 20 let. Mnoho z nich už je dnes dospělých a o to víc dokáží jeho pomoc a přístup ocenit. "Byl to opravdu Anděl, velmi laskavý člověk, který kromě toho, že byl vynikající odborník, měl také dar citlivě jednat s dětmi, které to v nemocničním prostředí, často daleko od rodičů, potřebují. Za tento přístup a za odbornou péči, kterou mi věnoval od mých šesti let, jsem mu neskonale vděčná. Jeho předčasný odchod mě velmi zasáhl," napsala Blesku paní Alena.

motylikridla ( 26. března 2014 00:10 )

panu docentovi vděčím za zdraví své dcery. Byl vždy milý a měl krom té profesionální i lidskou tvář. Nevím proč se stalo....co se stalo, jistě měl své důvody. Bude nám moc chybět a nikdy mu jeho starostlivou péči nezapomeneme. Pozůstalým přeji sílu se s touto smutnou událostí vyrovnat a Vám pane docente....odpočívejte v pokoji, protože Vy si to nebe opravdu zasloužíte....

bluedream ( 25. března 2014 20:11 )

Zdeňkova smrt mnou otřásla, byl to velice milý, inteligentní a ochotný člověk, s jemným smyslem pro humor, skvělý fotograf, špičkový odborník, který se ale nerozpakoval i s banalitou pomoci mé dceři, které tak zachránil zdraví. Když jsme se bavili, čím chceme být v příštím životě, vždy se smál a říkal, že chce být kočkou u Kabelků, že má skvělý život. Byl to výjimečný a laskavý člověk, introvert, který se se svým trápením nesvěřoval. Nevím, co ho porazilo a čeho už na něj bylo moc, nebo jestli zaúřadovala deprese v plném rozpuku, jak to v jarních měsících u vnímavýcj jedinců bývá. Zbyde po něm obrovská díra a pocit hořkosti, že odcházejí hlavně ti, kteří jsou nejlepší, zatímco hejna škůdců a budižkničemů se množí jako kobylky. Na Zdeňka nejde zapomenout, strašně mě mrzí, že jsem mu nedovedla pomoci.

jity ( 25. března 2014 19:56 )

Nikdo neví co pana doktora trápilo. Třeba nějaká zlá nemoc. Je ho velká škoda a proto česť jeho památce.

chytrolin ( 25. března 2014 18:30 )

Je mi to moc líto, tato zpráva mě velice zasáhla Pro ostatní čtenáře a pacienty, zde si můžete pana docenta připomenout http://www.ceskatelevize.cz/porady/1183924010-s-hurvinkem-za-lekarem/305294341940008-angina/

gogo ( 25. března 2014 18:11 )

Blesk - to je škoda slov.. Co se lékaře týče, je mozek člověka často ve vyhraněných okamžicích špatným rádcem.

Zobrazit celou diskusi