Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

DISKUZE: Interspar končí v Česku. 50 prodejen pohltí Albert

SPAR z Česka odchází. Jeho místo nahradí albert
SPAR z Česka odchází. Jeho místo nahradí albert  (Autor: ČTK)
Autor: ČTK - 
11. března 2014
09:50

Interspar v Česku končí! Vlastník obchodů Albert převezme ztrátovou síť jeho prodejen a stane se jedničkou na tuzemském trhu. Zaplatí za to 5,245 miliardy korun. Co si o drahém obchodu myslíte, nám řekněte v diskuzi!

Nizozemská maloobchodní společnost Ahold se dohodla s rakouskou firmou SPAR na koupi jejích obchodů v České republice. Interspar je šestým velkým řetězcem, který z českého trhu odchází. Ahold získá od firmy SPAR celkem 50 obchodů, z toho 36 hypermarketů Interspar a 14 supermarketů SPAR. Transakci musí ještě schválit antimonopolní úřad.

Člen správní rady zodpovědný za zahraniční operace ve firmě SPAR Rudolf Staudinger k prodeji dodal, že strategie rakouské firmy je založena na tom, že se firmě podaří získat na trzích, na kterých působí, udržitelnou pozici. To se však v České republice ukázalo jako nerealizovatelné.

Ahold působí v České republice od roku 1991. V současnosti má v ČR 284 supermarketů a hypermarketů Albert. Po dokončení akvizice by firma měla být s více než 330 obchody jedničkou v maloobchodním prodeji potravin v České republice. Společnosti Ahold v ČR v roce 2012 vzrostl zisk z 5,7 na 156 milionů korun. Tržby se téměř meziročně nezměnily a dosáhly 40,68 miliardy korun.

Zákazníci: Interspar má lepší potraviny!

Podle zákazníků je však v nabídce potravin Albertu a Intersparu podstatný rozdíl. Druhý jmenovaný obchod ji má podstatně kvalitnější! Zásobování má Interspar již při krátké prohlídce obou obchodů lépe zařízeno.

Obchodní řetězec Spar Česká obchodní společnost (Spar ČOS), který na tuzemském trhu provozuje hypermarkety Interspar a supermarkety Spar, vykázal v roce 2012 ztrátu 545 milionů korun, v roce 2011 skončilo hospodaření ve ztrátě 608 milionů korun. Kumulovaná ztráta obchodníka z posledních let stoupla na 3,3 miliardy korun. Tržby společnosti stouply předloni meziročně o dvě procenta na 13,1 miliardy korun. Mateřská společnost SPAR Österreich řetězci předloni navýšila základní kapitál o 300 milionů korun na 4,77 miliardy korun, o rok předtím navyšovala o 400 milionů korun.

e.44 ( 12. března 2014 11:21 )

Jak nemáš známý na správnym místě??? To si pleteš dobu o čtvrt století, ne? A vzdělání ještě samo o sobě není zárukou že ty lidi nejsou v praxi úplně k ničemu a třeba na správné využití rodinného rozpočtu úplně blbí. Spíš to vypovídá o tom s jakou sortou lidí se ty u nás stýkáš

e.44 ( 12. března 2014 11:17 )

To není o nízké životní úrovni. To je o blbejch lidech co koupěj bez přemýšlení cokoli, hlavně že je to levný, jedno že toho pak doma půlku vyhoděj, jelikož to není k jídlu a tou druhou půlkou si ochotně ničej zdraví a tím tu podporujou prodej sračček

123_ja ( 12. března 2014 08:38 )

tak to mi je naozaj luto u nas sice tiez ziadna slava, vsetky obchody su predrazene a tovar nafigu

123_ja ( 12. března 2014 08:35 )

u nas otvara najviac pobociek tesco a billa

majojo ( 11. března 2014 23:31 )

 Nepochopím jedno, jak mohl Spar takhle prodělávat? Když tak pozoruju cvrkot kolem něj je parkoviště pořád narvané a lidi tlačí vrchovaté vozíky, o které se u vstupu perou. A to i o víkendech, kdy se rodinky, místo aby šly na procházku do lesa nebo do kina, jdou kulturně vyžít do Sparu. U žádného Alberta jsem takovou situaci nezažila.

Zobrazit celou diskusi