Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Ze sovětského cvičiště pro okupanty v Milovicích bude pastvina!

Autor: Etienne Bláha - 
8. března 2014
21:22

Probíhala tu cvičení sovětských okupačních vojsk, teď tu bude dobytek. A ne ledajaký! Společnost Česká krajina do Milovic plánuje návrat vyhynulého pratura.

Louky a lesy u Milovic sloužily do roku 1991 jako cvičiště pro sovětské okupanty. Nevyužívané prostory teď dostanou nové obyvatele! „Do konce roku se tu objeví chov vyhynulého zvířete – pratura,“ řekl Blesku Dalibor Dostál ze společnosti Česká krajina, která si louky od města pronajala. „Zvíře vznikne kombinací šlechtitelství a genetických metod,“ popsal.

Budou plaší

V výbuchy munice a pásy svých tanků vytvořili Sověti paradoxně ideální prostředí podobné historické krajině. „Minimálně 20 let je v ohradách připravíme na volný život. Chceme udržet plachost před člověkem,“ řekl Dostál. Dva metry vysoký a tunu vážící předek domácího skotu by neměl být nebezpečný. „Spíše ho mnoho lidí ani neuvidí, protože se bude schovávat,“ dodal Dostál.

Poslední pratur zemřel v roce 1627. Mezi světovými válkami vznikl šlechtěním druh podobný praturovi, byl ale velmi agresivní. Nově se pratur vyšlechtí z fyzicky podobných druhů a vložením genů z vykopávek u něho obnoví chování původního zvířete. 

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi