Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

NKÚ: Vnitro úpravami tendrů o měsíce zpozdilo dokončení registrů

Martin Pecina
Martin Pecina  (Autor: archiv Blesku)
Autor: ČTK, lvi - 
13. ledna 2014
08:43

Ministerstvo vnitra úpravami v zadání veřejných zakázek o měsíce zpozdilo dokončení registru obyvatel a registru agend orgánů veřejné moci a některých práv a povinností. Za právní služby v těchto tendrech ministerstvo v rozporu se zákonem zaplatilo zhruba 1,2 milionu korun. Zjistil to Nejvyšší kontrolní úřad (NKÚ).

Základní registry měly začít fungovat od července 2012, dokončení projektů se ale podle NKÚ zpozdilo o 1,5 až 4,5 měsíce. "Toto zpoždění způsobilo ministerstvo vnitra mimo jiné tím, že zpracovávalo nové dodatky k zadávacím dokumentacím či poskytovalo uchazečům o tyto zakázky dodatečné informace," uvedl kontrolní úřad. Ke zpoždění podle něj přispělo také to, že kvůli chybám ministerstva zrušil Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) výběr nejvhodnějších nabídek pro projekty registru obyvatel a registr práv a povinností (RPP).

NKÚ prověřoval vedle dvou základních registrů také informační systém základních registrů. "Tři kontrolované projekty v době ukončení kontroly fungovaly, ale RPP jen zčásti, protože nebyly dokončeny související projekty eSbírka a Procesní modelování agend," uvedl kontrolní úřad. V rámci kontroly mezi loňským březnem a zářím NKÚ prověřil výdaje za 1,55 miliardy korun z 1,6 miliardy zaplacených za registry ministerstvem vnitra a Správou základních registrů.

NKÚ upozornil, že tendry na základní registry nebyly zadány bezchybně, ačkoli ministerstvo vnitra využívalo služeb tří advokátních kanceláří. Za platbu právníkům 1,2 milionu korun, která byla v rozporu se zákonem, ministerstvo jako za porušení rozpočtové kázně zaplatilo v roce 2012 včetně penále skoro dva miliony korun.

V roce 2010 ministerstvo také využilo právní služby advokátní kanceláře bez uzavřené písemné smlouvy za 13,7 milionu korun. "Ministerstvo tyto služby dosud nezaplatilo, a pokud to udělá, dopustí se dalšího porušení rozpočtové kázně," uvedl NKÚ.

Ministerstvo vnitra systém základních registrů, díky němuž se úřady samy snadno dostanou například k údajům o bydlišti člověka, spustilo 1. července 2012. Základní registry jsou celkem čtyři - registr obyvatel, registr osob, registr územní identifikace, adres a nemovitostí a registr práv a povinností. Celý projekt stál přes dvě a půl miliardy korun, větší část byla placena z evropských peněz.

volodaf ( 13. ledna 2014 12:53 )

Musím reagovat stejným způsobem, jako minehava. Stačí se podívat na uváděná data a je mi jasné, že fotografie Peciny tam nemá co dělat. Je to názorná ukázka toho, jak se lidé mohou špinit. Myslíte si, že jsou všichni, jako my dva a dají si tyto věci dohromady? Ne. Vy už předem vědomě ubližujete. Škoda, ža takovéto jednání nejde právně postihnout. Být Pecinou, udělal bych to.

dzery ( 13. ledna 2014 09:28 )

Použít na cukřenku.

minehava ( 13. ledna 2014 09:15 )

Článek OK,jen mi vrtá hlavou,proč snímek Peciny.To jste v archívu neměli fotku vousatého taxikáře?

Zobrazit celou diskusi