Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C

Krutá rána před Vánoci: 9členná rodina vyhořela, bydlí v hospodě

Autor: Slávka Červená - 
18. prosince 2013
14:56

Těšili se na Vánoce, a zatím prožívají kruté chvíle. Devítičlennou rodinu z Hoštic na Kroměřížsku připravil oheň o střechu nad hlavou. „Hlavně že žijeme. Přivezla jsem partnera z nemocnice. To je pro mě největší dar,“ říká Miroslava Soukupová (37).

Mirka a Stanislav Kehm (44) se představám o běžné rodině vymykají. Ona i on mají v péči z prvního manželství každý tři děti. Nejmladší Pavlínku (3) mají spolu.

Aby se početné rodině dobře žilo, před třemi lety si koupili domek a postupně ho opravovali. Letos dva dny po Mikuláši ale přišlo ohnivé peklo. Z průjezdu se v podvečer začaly šířit plameny. Brzy spolykaly celou střechu. „Šlo to strašně rychle. Chtěl jsem zachránit březí kravku. Chlév už hořel. Uvnitř na mě spadl trám, ale zachránil jsem ji,“ líčí Stanislav. Na rukou a zádech utrpěl popáleniny II. stupně a nadýchal se zplodin.

Blesk byl u toho, když se po týdnu vrátil z nemocnice. „Jsem moc ráda. Jsou to velké nervy. Nemáme vůbec nic. Ale nevzdáme to. Začneme znovu kvůli dětem. Ty nás drží nad vodou,“ dodala Mirka.

Dobří lidé však stále žijí. Polovina rodiny našla azyl u souseda Petra Kadlíka, druhá u majitele hospody Václava Krče (33). Ten navíc s Patrikem Doffkem (23) celý týden spáleniště vyklízeli a jejich firma udělá jen za cenu materiálu i krovy a střechu. Kamarád starosty zase nabídl volný domek v sousedních Litenčicích. „Vánoce strávíme zřejmě společně tam. Za veškerou pomoc jsme moc vděčni, všem moc děkujeme,“ dodala dvojice.

Dobří lidé pomáhají

Takovou pohromu jsme v obci nezažili. Místní i přespolní hned nosili oblečení a další potřebné věci. Vybralo se 28 tisíc a taky jsme zřídili účet, kam mohou lidé posílat peníze. Ty nyní rodina potřebuje nejvíce. Uvítala by stavební materiál nebo stavební firmu, která by jim vyšla vstříc. Každá ruka je stále potřeba i při úklidu,“ uvedl starosta Antonín Procházka (63). Chcete rodině pomoci? Můžete na účet: 107-6348960237/0100, do poznámky připište: Obec Hoštice – nouze.

rarasek4503 ( 21. prosince 2013 23:49 )

Vážení to, že má někdo více dětí neznamená, že je spodina a bůh ví co, Kdyby ta rodina byla závadná tak by ji vesnice jen těžko pomáhala. A co už vůbec nechápu, jsou urážky paní, že je d.... Zamyslet by se měli spíše ti co kvůli šminkům hadrům a jiným konzumním blbostem děti nemají nebo jen jedno. Když slyším dnešní rodiče, že se ditě nedá uživit, přitom je nenapadne dítěti uvařit, ale kupují drahé konzervy atd. tak mi je smutno. Děti vždy znamenaly omezení pro rodiče, bylo tomu tak i za minulého režimu, ale dnes chce každý všechno a děti se do toho nejak nehodí.

franckajagrova ( 18. prosince 2013 18:24 )

I když porodila "jenom" 4 děti,i to je dost ! Tolik dětí rodí jenom milionářky nebo naopak..cigoši ! I 2 děti jsou hodně..i jedno !

anka ( 18. prosince 2013 17:55 )

hm...a jak to vite, ze je to i v tomhle pripade? Lidem se stane nestesti...a ostatni po nich hned zacnou hazet spinu, aniz by vedeli o rodine cokoliv. To je hnusne.

zlobivka1986 ( 18. prosince 2013 17:30 )

Na druhou stranu, pokud to byla větší rekonstrukce a dům není zkolaudovaný tak ho myslím většina pojišťoven nepojistí.

anka ( 18. prosince 2013 17:22 )

pani mela tri z predchoziho manzelstvi, pan tri taky z predchoziho manzelstvi...a tak si asi rekli, jedno dite navic uzivime...Pokud ti deti dobre vychovaji, tak pro cesky stat jedine dobre...

Zobrazit celou diskusi