Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Bradáčová a Vitásková jsou nejvlivnější ženy Česka! Mají ale i své problémy

Lenka Bradáčová a Alena Vitásková jsou podle časopisu Forbes nejvlivnějšími ženami Česka
Lenka Bradáčová a Alena Vitásková jsou podle časopisu Forbes nejvlivnějšími ženami Česka  (Autor: Foto Blesk - Zbyněk Pecák, Jiří Hadač)
Autor: simao, ČTK - 
2. října 2013
15:34

Vrchní státní zástupkyně Lenka Bradáčová a šéfka ERÚ Alena Vitásková jsou podle žebříčku Forbes nejvlivnějšími ženami Česka. Přesto se jim nevyhýbají problémy. U Bradáčové se spekulovalo o její nahnuté pozici v čele jejího úřadu, Vitásková dokonce míří před soud kvůli údajné účasti na solárním podvodu. Kriminalisté zároveň prošetřují, zda se jí někdo pokusil zabít!

Ženou s největším vlivem na dění v ČR je podle nejnovějšího žebříčku časopisu Forbes vrchní státní zástupkyně Lenka Bradáčová. Druhá skončila předsedkyně Energetického regulačního úřadu (ERÚ) Alena Vitásková, třetí pak členka bankovní rady ČNB Eva Zamrazilová. V padesáti členném žebříčku přitom převažují ženy z byznysu, oproti loňskému premiérovému ročníku ubylo političek. "Lenka Bradáčová v současné době má ve své pravomoci všechny zásadní politické a byznysové kauzy posledních let, Alena Vitásková zase v letošním roce prosadila senátem nedávno schválenou novelizaci zákona o omezení štědré podpory obnovitelných zdrojů, v níž jde o 45 miliard korun ročně," zdůvodnil pořadí šéfredaktor českého Forbesu Petr Šimůnek.

Madeleine Albright v síni slávy, Peake i Nagyová ze žebříčku pryč

Loni přitom zvítězila bývalá ministryně zahraničí USA Madeleine Albright. Ta se sice již letos do žebříčku nedostala, ale Forbes ji uvedl do síně slávy. Z první desítky pak vypadla politička Miroslava Němcová, která letos zaujala 35. místo a skončila o stupínek výš, než jediná sportovkyně v žebříčku Petra Kvitová. Z top 10 zmizela Karolína Peake, stejně jako šéfka Nečasova kabinetu Jana Nagyová (loni sedmá, dnes Nečasová), kterou vyšetřovatelé obviňují ze zneužití vojenské rozvědky a korupce.

Problémy mají i vítězky Bradáčová a Vitásková: Spekulace o padáku i atentátu

Jenže problémy v poslední době měly i samotné vítězky. Lenka Bradáčová  čelila drsné kritice od ministryně spravedlnosti Benešové, která tvrdila, že se pod vedením Bradáčové zmítání vrchní státní zastupitelství v dusné atmosféře a že jsou zneuznáváni zkušenější kolegové, kterým Bradáčová nevěří a proto se obklopuje mladými stážisty, kteří k ní vzhlížejí. Spekulovalo se dokonce o odvolání Bradáčové. "Ty spekulace nevzešly z mé strany a mrzí mě. Slova, která jsem řekla, jen popisují můj názor na stav vrchního státního zastupitelství. Jsem přesvědčená, že to paní vrchní státní zástupkyně dá do pořádku," mírnila později svá slova ministryně Benešová.

Šéfka ERÚ Alena Vitásková pak míří k soudu kvůli údajné účasti na solárním podvodu, ačkoli sama jde po krku solární chobotnici. Kriminálka se zároveň zaměřila na údajný atentát, kdy měl Vitáskové někdo usilovat o život. neznámí pachatelé totiž poškodili výtah na auta v domě, kde žije. "Zahájili jsme úkony trestního řízení pro podezření z trestného činu poškození cizí věci. Zatím nemáme indicie o tom, že by byl kdokoli ohrožen na životě nebo zdraví," uvedl k případu na konci září mluvčí pražské policie Tomáš Hulan. Vitásková však tvrdí: "Porucha byla hodnocena jako zcela neobvyklá s tím, že se jednalo o úmyslný čin. Z osmi nosičů kabiny bylo sedm zcela demontováno," tvrdila Vitásková, že se jí někdo pokusil zabít. Nadále však má policejní ochranu. Dostala ji už poté, co se jí někdo na jaře pokusil vytlačit z dálnice.

Pořadí nejvlivnějších žen podle Forbes - top 10:

1. Lenka Bradáčová (vrchní státní zástupkyně v Praze)

2. Alena Vitásková (předsedkyně, ERÚ)

3. Eva Zamrazilová (členka bankovní rady, ČNB)

4. Kateřina Jirásková (finanční ředitelka, PPF)

5. Libuše Šmuclerová (generální ředitelka, Ringier Axel Springer CZ)

6. Hana Brixi (hlavní analytička, Světová banka)

7. Kamila Horáčková (ředitelka investic, AXA Švýcarsko)

8. Muriel Anton (generální ředitelka, Vodafone ČR)

9. Petra Procházková (finanční ředitelka, Agrofert)

10. Michaela Chaloupková (ředitelka divize nákup, ČEZ)

8bc5 ( 3. října 2013 09:47 )

Obě krasavice.

ascharad ( 2. října 2013 23:30 )

Neboli vocasnice...

ascharad ( 2. října 2013 23:27 )

Ty mužatky jsou ale xichty...

Zobrazit celou diskusi