Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Dopadli českého podvodníka, který falšoval diplomy: Vydělával tak desítky tisíc!

Policie stíhá padělatele diplomů
Policie stíhá padělatele diplomů  (Autor: Archiv Blesku)
Autor: ČTK, mokk - 
23. července 2013
22:18

Muž (36) ze Znojemska si chtěl vydělat peníze díky falšování diplomů. I přes jeho velkou opatrnost jej dokázala odhalit policie a momentálně je stíhán. Diplomy prý vyráběl i pro cizince.

Středočeská policie stíhá šestatřicetiletého muže, který je podezřelý z padělání vysokoškolských diplomů a maturitních vysvědčení. Za jednu listinu si nechal platit od 20 do 80 tisíc korun. Muž prý vyráběl falzifikáty minimálně od roku 2008. Novináře o tom informovala policistka Renata Dolejšová. Podle ní i sám obviněný používal neoprávněné titul inženýr.

Policie zadržela muže, který pochází ze Znojemska, v Rudné u Prahy. "Kontaktní síť si zajišťoval nejprve formou inzerce, kterou následně stáhl, a na základě takto navázaných kontaktů v podstatě systémem doporučení získával další klienty," prohlásila kriminalistka. Pachatel se svými "klienty" komunikoval přes e-mail, byl však velice opatrný. 

Muž, kterému hrozí tříleté vězení, byl nakonec zadržen na odpočívadle v Rudné, kde policistům v utajení předal jeden z padělaných dokumentů. Policie pak falešné diplomy a tituly objevila podle České televize (ČT) u desítek lidí, padělků však zřejmě bylo mnohem více. Obvinění hrozí i těm, kteří padělané diplomy kupovali. "Jeden z podezřelých je i ze státní správy," řekla ČT bez dalších podrobností Dolejšová.

Falešné diplomy údajně vyráběl nejen pro Čechy, ale i pro cizince. "Pro pachatele nebyl problém vytvořit maturitní vysvědčení, vysvědčení o státní závěrečné zkoušce nebo vysokoškolský diplom s titulem JUDr., Mgr., Ing. či MUDr.," uvedla Dolejšová.

Při domovních prohlídkách policisté nalezli kompletní padělatelskou dílnu - počítače, tiskárny, papíry se státním znakem a vodoznakem, tří desítky razítek škol, finančních úřadů, notářů či znalců. "Dále bylo zajištěno několik desítek kusů takzvaných nepovedených padělků, u kterých pachatel dělal grafické změny a tyto následně nezlikvidoval," dodala policistka. Zkritizovala také nedostatečný systém kontrol listin ze strany úřadů či zaměstnavatelů.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

manolla1 ( 24. července 2013 14:05 )

Dodatek: Hlupák to nevymyslí! Ti co si diplomy zaplatili, zaslouží trest vyšší! Za peníze v Praze dům - v Brně dva!

manolla1 ( 24. července 2013 14:02 )

Nic nového pod sluncem, v česku je už možné úplně všechno!

Zobrazit celou diskusi