Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Ve škole mi zapálili vlasy, vzpomíná na drsné dětství zpěvačka romského hitu

Márii zapálily rasistické spolužačky vlasy, naštěstí se jim zvládla ubránit
Márii zapálily rasistické spolužačky vlasy, naštěstí se jim zvládla ubránit  (Autor: reprofoto youtube.com)
Autor: shp - 
10. července 2013
16:43

V novém videoklipu zpívá mladá Mária Bikárová v hloučku romských dětí o tom, že toto etnikum neodmyslitelně patří k Brnu. Song už na internetu vyvolal obrovské vášně a strhl rasistickou lavinu. Mária si kvůli barvě své kůže prožila peklo již na škole.

Mária je krásná mladá dívka s pěkným barvitým hlasem. Ve videoklipu, ve kterém je obklopena romskými dětmi, jí to velmi sluší. Smyslem songu, za kterým kromě ní stojí produkce Prigl.cz a rapper Tommy Haze, je postavit se proti rasismu v naší společnosti. Bohužel song Tohle je Brno vyvolal smršť rasistických reakcí.

Smršť rasistických komentářů

Na serveru youtube.com, kam bylo video umístěno, uživatelé píší jeden rasistický komentář za druhým. „Vyhubit cikány,“ napsal pod něj uživatel ronaldrronaldr. „V Brně se mísí, všemožný rasy, jenom tu jednu, neuvidíš v práci. Nejsou v práci, nejdou do roboty, žijou ze státní kasy a ostrý dýky,“ parafrázoval rasisticky text alkatrone1.

Zažila peklo kvůli barvě kůže

Mária totiž v klipu zpívá: „V Brně se mísí všemožný rasy a z týhle mísy vznikaj krásy. Z týhle krásy se linou noty, cigánský hlasy a ostrý beaty.“ Text možná není nejpromyšlenější, ale jeho odkaz je jasný. Nebohá Mária si přitom zažila hotové peklo kvůli svému etniku.

Šikanujícím dívkám se ubránila

„Měla jsem vždycky hustý černý vlasy. Holky mi je třeba ve školní jídelně jednou zapálily. Té, co to udělala, jsem praštila hlavou o zeď a byl klid,“ řekla serveru idnes.cz Mária, která se statečně rasistickému útoku ubránila.