Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Okamura má pech: Stížnosti nepomohly, soud je definitivně zamítl

Okamura podal stížnost na Ústavní soud. Ten mu ji však smetl ze stolu
Okamura podal stížnost na Ústavní soud. Ten mu ji však smetl ze stolu  (Autor: ČTK)
Autor: simao - 
8. ledna 2013
08:41

I když to není ještě oficiálně potvrzené, na střechách ústavního soudu si to už dávno cvrlikají vrabci. Tomio Okamura definitivně prohrál. Se svými stížnostmi neuspěl, píše Právo. Poté, co nedosáhl na odklad termínu voleb, prý soud smetl ze stolu i další jeho námitky.

Tomio Okamura sice nejprve tvrdil, že kvůli svému egu nebude komplikovat průběh voleb, opak se však nakonec stal pravdou.

Usiloval o odklad termínu voleb. Ten však nakonec zůstává takový, jak byl daný již dříve - a k volebním urnám půjdeme podpořit své favority na prezidenta 11. a 12. ledna. Okamura neuspěl ani se stížnostmi na své vyřazení z kandidátky a na samotnou podobu prováděcího zákonu přímé volby.

Okamura u voleb: Jen jako volič

Okamurovi se však nelíbila ani zákonná norma, požadující po každém kandidátovi 50 tisíc podpisů na petičních arších. Prý šlo o protiústavní způsob sběru podpisů. Okamurovi to v žaludku leželo také proto, že po vypočtení chybovosti podpisů ze strany ministerstva vnitra 50 tisíc podpisů vůbec neměl.

Ústavní soud však podle deníku Právo zamítl i Okamurovy námitky na prováděcí zákon přímé volby a další body Okamurovy stížnosti. Oficiálně vyhlásit by to však měl soud až den před prvním kolem voleb.

"Nález Ústavního soudu bude vyhlášen ve čtvrtek dopoledne. To znamená, že je již rozhodnuto," potvrdil Právu generální sekretář Ústavního soudu Tomáš Langášek. Soud prý nyní ještě zpracovává odůvodnění. Musí být propracované, panovaly totiž obavy z dalších vleklých soudních tahanic. Do prezidentských voleb se však senátor Okamura může zapojit leda jako volič.  

sluki ( 10. ledna 2013 12:25 )

www.sousednahrad.cz

hadenda ( 8. ledna 2013 13:40 )

Možná ten výtečník, co tady ty zprávy Blesku píše, by se měl naučit Česky a taky trochu seznámit s klávesnicí.

mememumu ( 8. ledna 2013 13:14 )

Na odstranění není nic umělého. Odstranění proběhlo podle pravidel, která byly předem známa, velká většina ostatních kandidátů je splnila a Okamurovi začala vadit až v okamžiku, kdy je nesplnil.

dzery ( 8. ledna 2013 13:07 )

znew ( 8. ledna 2013 12:26 )

Hallo Tomio , nezoufej ,jeste na Tebe dojde.Narod jako takovy ma strach z Reform,skoda ,fandim Ti.

Zobrazit celou diskusi