Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Rektor VŠCHT: Metanol v alkoholu podle chuti nepoznáte, zdarma vám ho otestujeme

Rektor VŠCHT na chatu v Blesk.cz, poradil, jak spolehlivě poznat pančovaný alkohol
Rektor VŠCHT na chatu v Blesk.cz, poradil, jak spolehlivě poznat pančovaný alkohol  (Autor: Archiv Blesk)
Autor: red - 
12. září 2012
17:30

Hrozba smrtícího alkoholu obchází Česko. Aby nelegální distributoři ušetřili víc peněz a alkoholu prodali víc, ředí ho metanolem, který je při větší dávce pro člověka smrtelný. Rektor Vysoké školy chemicko-technologické v Praze Prof. Ing. Karel Melzoch, CSc. v úterý odpovídal na chatu na Blesk.cz na vaše dotazy. Ptali jste se, jak poznáte závadný alkohol a jaká je první pomoc při otravě metanolem.

V první řadě je potřeba říct, že na první pohled pančovaný alkohol nepoznáme. Kolky se dají věrohodně padělat, barva i chuť je totožná s nezávadným alkoholem, dokonce ani podle barvy plamene nelze stoprocentně říci, že se jedná o ten závadný kus. Rektor VŠCHT Karel Melzoch doporučuje kupovat lihoviny v kamenných obchodech a zvážit útratu, přece jenom litr vodky v hodnotě sedmdesáti korun je podezřelý.

Polud máte doma nějaké levné lihoviny, nebo jste je koupili i stánku a chcete si být stoprocentně jistí, že vám po vypití pár skleniček nehrozí žádné nebezpečí, je možné si nechat zdarma alkohol otestovat třeba na VŠCHT. Jedna taková analýza zabere asi deset minut času.

Když už se pančovaného alkoholu napijete a začnete na sobě pozorovat nežádoucí příznaky, můžete jeho účinky zmírnit například vypitím jiného - nezávadného - alkoholu. Etanol (látka, která je v každém alkoholu, ale ve větším množství, než metanol) slouží jako protijed.

Problém pančovaného alkoholu spočívá ve velkém množství metanolu. Například u ovocných pálenek je nevyšší přípustné množství methanolu 12 gramů na litr alkoholu (etanolu). Smrtelná dávka je individuální, je to zhruba 30 - 100 ml.

Lidé, kteří dávají přednost spíše pivu nebo vínu před pálenkami se podle Melzocha bát nemusí. Například v pivu se metanol nachází pouze ve stopovém množství.

Mezi lidmi se šuškalo, že se alkohol ředil savem nebo podobnými prostředky. Podle rektora VŠCHT Melzocha to ale není možné, respektive ne tak, aby to nebylo na chuti poznat. Jedinou možností, jak alkohol naředit je buď větším množstvím vody, anebo právě již zmiňovaným metanolem, který je levnější, než etanol. Metanol se do alkoholu může dostat jedinou cestou - záměrným ředěním.

sidneyfoster ( 13. září 2012 00:50 )

Chybí mi tu adresa kam poslat vzorek a jaké množství. Nejsme všichni z Prahy.

Zobrazit celou diskusi