Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Obří leknín unese v Česku i dítě: V Jižní Americe prý i dospělého!

Leknín Viktorie unese i dítě.
Leknín Viktorie unese i dítě.  (Autor: Foto Blesk - Pavel Ryšlink)
Autor: Pavel Ryšlink - 
2. srpna 2012
19:34

Malý botanický unikát mohou v těchto dnech pozorovat návštěvníci tropického skleníku v areálu olomouckého výstaviště Flora. Právě tam teď kvete největší leknín světa – viktorie královská. Její listy unesou člověka!

„Tato rostlina kvete pouze jednou v roce a květ se otevírá jen na několik hodin. Vždy je to pro nás velký svátek, který nám připomene, že už za několik dní začne letní etapa mezinárodní výstavy,“ řekla Blesku mluvčí olomoucké Flory Zuzana Studená. „Naše Viktorka má nasazeno několik poupat, takže ji návštěvníci skleníku mohou v květu pozorovat ještě několik dní,“ dodala.

V domovině dosahují její listy průměru až dvou metrů a unesou prý ležícího dospělého člověka. „Traduje se, že tato rostlina nejednomu člověku zachránila v jihoamerickém pralese život před aligátory. Naše exempláře jsou ovšem menší a unesou jen dítě,“ podotkla Studená.

V Jižní Americe unesou takové rostliny i dospělého člověka V Jižní Americe unesou takové rostliny i dospělého člověka | Foto Blesk - Pavel Ryšlink

Zobrazit celou diskusi