Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Starosta zveřejnil nehorázné sociální dávky jedné romské rodiny. A dostal vynadáno od ministra

Starosta Petr Pípal byl za svou otevřenost pokárán ministrem práce a sociálních věcí Drábkem
Starosta Petr Pípal byl za svou otevřenost pokárán ministrem práce a sociálních věcí Drábkem  (Autor: Helena Lacinová)
Autor: Helena Lacinová - 
15. května 2012
11:36

Neuvěřitelných 92 tisíc korun měsíčně pobírala na sociálních dávkách romská rodina z Dubí. když to starosta Dubí Petr Pípal (53, ODS) zveřejnil, dostal vynadáno přímo od ministra práce a sociálních věcí Jaromíra Drábka.

Teď už starosta Pípal tak sdílný není. Není divu. Jeho otevřenost mu vynesla velké nepříjemnosti. „Upozorňoval jsem hlavně na benevolentní sociální systém. Hned poté, co to vyšlo, mi volal ministr práce a sociálních věcí Jaromír Drábek, hejtmanka Ústeckého kraje Jana Vaňhová (ČSSD), ale i policisté,“ říká starosta. Dodal, že byl požádán, aby se k tomuto problému už dále na veřejnosti nevyjadřoval.

V uvedeném případě šlo o dvě sloučené rodiny. Mladí a staří si do Dubí přivezli čtyři nemohoucí příbuzné ze Slovenska a na ně brali opatrovnický příspěvek. Ten činil 12 tisíc na jednoho. K tomu přibyly další dávky, například na bydlení či dopravu. „Když se to sečetlo, tak to dalo těch 92 tisíc měsíčně,“ řekl starosta Pípal.

Rodina se před nedávnem odstěhovala. Starosta je přesvědčen, že po lednové úpravě už takové zneužívání dávek nehrozí. Podle některých lidí v Dubí se však jen ztížilo dokládání žádostí, peníze prý »tečou« dál…

Drábek: Teď už to hlídáme

Ministr Drábek (TOP 09) popírá, že by starostovi Dubí kdy »myl hlavu«. „Rozhodně jsem nebyl kontaktován nikým, kdo by se mnou chtěl řešit konkrétní případ tak vysokých částek na sociálních a zdravotních dávkách jedné rodiny. Samozřejmě ministerstvo může prošetřit, jak je možné, že by jedna rodina brala tak vysokou částku…“ říká Drábek. Připomíná také, že teď mohou být příjemci dávek povoláni na sociální službu, kterou musí přijmout, pokud chtějí peníze od státu.