Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Exšéf pražské dopravy Dvořák: Luxusní vilu za pakatel mu přihrál kmotr Rittig

Autor: Jindra Pelikánová, Kjos - 
25. ledna 2012
15:20

Na počátku bylo 200 tisíc korun, na konci vila za 40 milionů. Pro většinu Čechů sen, pro Martina Dvořáka (41), někdejšího šéfa televize Prima, prima realita. Dvořákovi stačilo zdánlivě málo: Po odchodu z televize nastoupit do pražského dopravního podniku, sedm let mu šéfovat a občas zavřít oči.

Za dob Dvořákova ředitelování uzavřel dopravní podnik řadu nevýhodných smluv s firmami, které byly napojeny na vlivného pražského lobbistu Ivo Rittiga. Vyplývá to ze zprávy Karla Randáka z Nadačního fondu proti korupci. Šlo o mnohamilionové zakázky na tisk jízdenek pro MHD, dávky pohonných hmot či poradenství ke znovuzavedení turniketů.

Jednoduché počty

I v okolnostech, za kterých Dvořákově rodině spadla do klína vila v Dejvicích na pozemku o rozloze přes 1000 m2, hraje roli Ivo Rittig. Jistá kyperská firma, na kterou má údajně vliv, založila společnost Future Earnings (Budoucí výdělky). Právě ta koupila za 25 milionů zmíněnou vilu s pozemkem u přírodní rezervace Šárka. Krátce poté firmu Budoucí výdělky koupila včetně vily společnost HK rozvojová. Cena? Pouhých 200 tisíc v podobě vkladu základního kapitálu do společnosti.

A světe, div se, HK rozvojovou z poloviny vlastní Dvořákova matka Marie Nováková! Druhá polovina patří jejímu partnerovi Vítězslavu Bauerovi. I u neinformovaného pozorovatele může tento výhodný obchod budit dojem odměny za prokázané služby.

Nákladná rekonstrukce muže, který neumí češtinu

V současné době se funkcionalistická vila už druhým rokem rekonstruuje, a její cena se tak podle odhadu Blesku může vyšplhat až na 40 milionů korun. Podle sousedů si jezdí řemeslníky kontrolovat až dvakrát týdně sám Dvořák.

Když jsme se ho ptali na jeho vztah k vile, poslal pouze tuto SMS (publikujeme v neopravené verzi, tak jak to Dvořák napsal): „Je mi líto, ten objekt se mnou nijak nesouvysí, já ho rozhodně nerekonstrujuju. MD.“

Později pro Hospodářské noviny Dvořák přiznal, že vilu koupila od Rittigových spolupracovníků jeho matka Marie Nováková.

"Moje matka je obrovská developerka, která má desítky projektů všech typů realitní činnosti. Pozemky, baráky, komerční, nekomerční, kanceláře a tak dál. To není žádná chudá matka, chudá důchodkyně. Ne, já se na tom žádným způsobem nepodílím. Samozřejmě je to však moje máma, takže spoustu věcí konzultujeme, konzultovali jsme a vždycky konzultovat budeme," řekl Dvořák pro HN.

Pochybný majetek na Madeiře

Protikorupční policii zajímají Dvořákovy milionové obchody a také vila na Hanspaulce či luxusní nemovitost na Madeiře. Server aktualne.cz odhaduje cenu domu na Hanspaulce na 25 milionů korun.

vagen ( 29. ledna 2012 14:52 )

souhlasim

vagen ( 29. ledna 2012 14:49 )

Krivak Dvorak patri i s jeho mama do kriminalu za rozkradacku v DP Praha ve stovkach milionu korun

a777 ( 27. ledna 2012 11:50 )

Ale zazobaný zoufalec...

a777 ( 27. ledna 2012 11:48 )

Nemělo by se už střílet ???

vagen ( 26. ledna 2012 13:47 )

Pripad tunelovani DP Praha kmotry Dvorakem a Rittigem - to je fakt sila

Zobrazit celou diskusi