Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

ONLINE: Bomby v Oslu, vraždění na ostrově Utoya: Norsko v šoku!

Autor: ČTK, ap, Kjos, mivr, ljš, INT - 
22. července 2011
15:58

Teroristický útok v Norsku. Mohutná exploze (nebo dokonce série výbuchů) v pátek otřásla centrem norského Osla, kde stojí několik vládních budov. Výbuch zranil desítky lidí, několik jich i zabil. Ohlušující rána vyšla podle některých zpráv ze sídla bulvárního deníku Verdens Gang, podle jiných explodovalo auto. Na ostrově Utoya došlo ke střelbě. Tam zemřely minimálně čtyři osoby. Vyděšení lidé skáčou do moře a snaží se plavat na pevninu!

Podle zpráv z místa, které přinášejí novináři, zůstalo po explozi několik zakrvácených lidí ležet na zemi. „Nastal totální chaos,“ hlásili po výbuchu zpravodajové.

"Zatím není hlášena žádná česká oběť, ale situace se mění každým okamžikem a informace jsou kusé," telefonoval český velvyslanec Luboš Nový do České televize.

Útoky se odehrály v době, kdy Norsko stíhá údajné teroristy, kteří prý chystali útoky. Dva muži jsou ve vazbě. Obviněn byl i duchovní iráckého původu Mullah Krekar, zakladatel kurdské extremistické skupiny Ansar Islam. Krekar údajně hrozil norským politikům smrtí, pokud bude deportován z Norska.

Epicentrum výbuchu zasáhlo několik vládních budov. Epicentrum výbuchu zasáhlo několik vládních budov. | Blesk.cz

ONLINE

22:08 Norská policie se domnívá, že útoky mají souvislost spíše s místním politickým systémem než s mezinárodním terorismem, napsal deník Bild. Policie prý zná prostředí, ze kterého střelec pochází.

21:59 Primátor Osla řekl pro Sky News: "Přál bych si tam (na ostrově Utoya, pozn.red.) být a říct útočníkovi, ať mě zastřelí místo těch dětí."

21:40 Podle deníku Daily Mail byl muž, který na ostrově střílel, asi 180 cm vysoký, měl blond vlasy a mluvil norsky. Před zadržením byl postřelen.

21:21 Podle mluvčího norské policie Bjorna Erika Sem-Jackobsena bylo na ostrově zabito 10 lidí. Nepotvrdil však, jestli je zatčený muž Nor.

21:16 Norská policie zesílila kontroly na hranicích. Letiště cestující odbavují, ale je třeba počítat se zdržením kvůli zvýšeným bezpečnostním opatřením.

21:05 Barack Obama vyzval k větší spolupráci v boji proti terorismu. Připojují si i další politici.

20:49 Svědkyně z ostrova Utoya řekla norské televizi NRK, že viděla nejméně 20 těl. Policie již prý útočníka zatkla, ale počet mrtvých nepotvrdila.

20:35 Mluvčí norské policie vyjádřila domněnku, že střelba do příznivců sociální demokracie na ostrově Utoya a bombový útok spolu souvisí.

20:29 K útokům se přihlásila islamistická teroristická skupina Ansar džihad alami (Pomocníci světového džihádu).

20:10 Česká policie v souvislosti s teroristickými útoky v norském Oslu přijala zvýšené bezpečnostní opatření (například na letištích). Bezprostřední nebezpečí však Česku nehrozí.

19:48 Loď, která na ostrov přivezla mládež, zmizela bůhví kam.

19:47 Policejní inspektor Bjørn Erik Sem-Jacobsen potvrdil, že střelec z ostrova je zatčen.

19:35 Nad ostrovem létá helikoptéra. Podle vysílání NRK už byl zatčen podezřelý střelec.

19:26 Policie zakázala obyvatelům Osla používat mobilní telefony, aby nedošlo k přetížení sítě.

19:25 Podle norských médií si útoky na ostrově vyžádaly více než původně hlášených patnáct obětí.

19:04 Na ostrově Utoya útočníci pořád střílí do davu studentů, na shromáždění je asi 700 lidí. Skáčou do vody a snaže zachránit si holý život!

19:01 - Na ostrově Utoya měla shromáždění vládnoucí strana. Střelec převlečený za policistu tam zabil 4 lidi a pálil do davu. Rodiče přítomných studentů popsali policii, jak jejich děti skákaly do vody vody a snažili se doplavat na pevninu. 

18:38 - Na norského premiéra Jense Stoltenberga podle britského Guardianu střílel neznámý muž v policejní uniformě na stranickém shromáždění na ostrově městě Utoya. Premiér by ale měl být v pořádku. Po střelbě zavládla na místě panika, muž prý střílel do davu, údajně zabil pět lidí. Lidé skákali do vody a snažili se plavat pryč.

18:34 Premiér Jens Stoltenberg sdělil médiím, že během útoků nebyl zraněn žádný státní úředník. Ve večerních hodinách se sejde zvláštní rada.

18:23 Centrum Osla je euvakuováno.

18:17 Pravděpodobně byly bomby dvě.

18:16 Policie vyzvala obyvatele Osla, aby nepanikařili a odjeli z města.

18:13 Policie zatím potvrdila, že výbuch či výbuchy zabily dva lidi, patnáct osob je zraněno.

18:04 Policie nařídila evakuaci hlavního nádraží v hlavním městě, jelikož tam byla nalezena podezřelá taška.

18:02 - Někteří lidé jsou stále uvězněni v budovách. "Je to to nejhorší, co se kdy naší zemi stalo," řekl státní tajemník Hans Kristian Amundsen pro britskou zpravodajskou stanici BBC.

Podle norských médií se epicentrum výbuchu nacházelo mezi sídlem premiéra a ministerstvem energetiky. Exploze v nich vysypala téměř všechna okna. Jedna z ministerských budov dokonce hořela. Při výbuchu zahynuli minimálně dva lidé. Panují ale obavy, že jejich počet dramaticky poroste! Mnoho z nich je podle úřadů stále uvězněno v budově.

Mnoho dalších osob je zraněno. Policie se obává dalších výbuchů. Reportérům norského deníku Aftenposten oznámili, že na místě jsou další dvě bomby a oni neví kde.

Video Zmatek na ulici krátce po výbuchu bomby - TwitVid
Video se připravuje ...

Chaos na ulicích

"Někteří lidé byli pokryti krví a leželi na ulici. Sklo je všude. Panuje zde naprostý chaos," hlásilo z místa výbuchu norské rádio NRK. "Nikdo netuší, jestli šlo o nehodu, nebo nějaký teroristický čin. Celé první patro vládní budovy je zničené. Zraněno bylo osm až deset lidí," řekla ČT novinářka deníku Politiken Dana Schmidtová. Později bylo upřesněno, že se jedná o teroristický čin.

Podle svědků pravděpodobně explodovala bomba umístěná v automobile poblíže jedné z vládních budov. Policie a hasiči se snaží evakuovat okolní budovy. Premiér Jens Stoltenberg by měl podle informací norské televize být v pořádku. Všechny silnice v centru norské metropole byly po výbuchu uzavřeny. Policie se obává dalších explozí. Norsko už mnohokrát čelilo vyhrůžkám islámských teroristů.


kde sídlí úřad premiéra Jense Stoltenberga. Podle norské tiskové agentury NTB je ale šéf kabinetu v pořádku

Zdroj: http://zpravy.idnes.cz/centrem-osla-otrasl-mohutny-vybuch-ponicil-i-vladni-budovy-p44-/zahranicni.aspx?c=A110722_154946_zahranicni_stf

handgood ( 23. července 2011 11:11 )

Sprosté vraždenie bezbranných ľudí. Ešteže nemal na sebe uniformu SS. Podľa fotky je to árijský vzor, čistá nordická rasa. Pripomíná mi to popravu u Katyne. Tam to však urobila NKVD.

rudyptak48 ( 23. července 2011 10:47 )

Globální propojení světa má i své špatné stránky. Na světě nežijí jenom spořádaní a spokojení lidé. Někteří nespokojenci to musí patřičně prezentovat. Jak jinak se mohou stát světovou celebritou? Zabijí stovku lidí, a nemusí se bát trestu smrti. Nakonec na tom ještě někdo další vydělá a napíše knihu, nebo natočí film. Zbrojařské loby prosazují zákony o prodeji zbraní, aby měly vyšší zisky. Nestačí jim, že prodávají zbraně pro armády, musí nabízet nástroje smrti všude. Kdo si může být jist, že zrovna vedle něj nevybuchne auto? Vlády většiny zemí nehledí na bezpečnost občanů. Kdyby tomu tak bylo, nedostaly by se zbraně k různým psychopatům. Různé hádky by skončily ránou pěstí, nebo kopancem, bez ohrožení života. Když je poruce zbraň, končí to většinou zabitím. Tyhle případy se pravidelně opakují, ale vlády se z nich nepoučily.

mitoz ( 23. července 2011 08:36 )

O čem to mluvíte? Tohle je další Oklahoma. Místní magor si chtěl vyřizovat účty s vládou.

Shelby16 ( 23. července 2011 01:01 )

Bylo by rozumné, přestat se sr*t do muslimáků, do Afganistánu ap. nebo ti šílenci něco provedou i u nás

spokojenejpes ( 22. července 2011 22:40 )

Proč si je Norové pouští přes svůj práh ?

Zobrazit celou diskusi