Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Atentát v luxusním hotelu: Taliban zavraždil 18 lidí

Autor: ČTK, INT, oj - 
29. června 2011
08:49

Osmnáct mrtvých lidí a desítky zraněných. To je výsledek útoku sebevražedného komanda Talibanu, které zaútočilo na luxusní mezinárodní hotel v Kábulu. Podle některých zdrojů to bylo až 7 útočníků. "50 zahraničních i domácích nepřátel bylo zabito a zraněno," prohlásil hrdě Sabiullah Mujahid, mluvčí radikálního islámského hnutí Taliban, které se k útoku přihlásilo.

Hotel Intercontinental v afghánském hlavním městě Kábulu přepadlo dnes večer několik sebevražedných atentátníků. Zprávy z místa jsou zatím velmi nejasné. Agentura DPA píše o nejméně třech útočnících, kteří vnikli do hotelu a z nichž se jeden odpálil. Soukromá televize Tolo TV informovala o šesti atentátnících a více než deseti mrtvých nebo zraněných. CNN uvádí s odvoláním na policii 7 mrtvých atentátníků a 11 obětí z řad civilistů.

Podle dostupných informací došlo k bojím mezi útočníky a bezpečnostními jednotkami, při nichž byly použity automatické zbraně i granáty.

V době útoku prý bylo v hotelu několik vysoce postavených Afghánců na schůzce se zahraničními činiteli. Příjezd k místu zablokovaly afghánské jednotky a kolemjdoucím nařídily, aby si lehli na zem.

"Myslel jsem, že se něco staví," řekl CNN americký student Saiz Ahmed, který byl právě v hotelu. Vzpomněl si na nápis na výtahu, že probíhají stavební práce. Rány byly ale stále hlasitější. "Bylo jasné, že někdo střílí v budově. Několik lidí, nevěděl jsem kde. Někdo střílel i z venku do budovy. Pak došlo i k výbuchům. Nikdy jsem nezažil explozi tak blízko sebe," popisuje děsivé zážitky

Pětipatrová budova mezinárodního hotelu Intercontinental se nachází na kopci nad městem a je oblíbena u zahraničních návštěvníků Kábulu. Terčem útoku se hotel stal již v minulosti, například v roce 2003 dopadla raketa jen těsně vedle něj.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi