Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Zapomenutý válečný hrdina: Vzpomene si na něj někdo?

Fotografie
 (Autor: internal)
Autor: Jana Ulrichová - 
14. září 2009
06:43

Příbuzné a známé pilota Antonína Zimmera (*1914–†1941) z Třebenic na Litoměřicku hledá strážník Tomáš Rotbauer. Zapomenutému rodákovi chce v úterý odhalit pomník a doufá, že se podaří najít víc z minulosti válečného letce české perutě RAF.

Třeba se mu ozvou prostřednictvím Blesku.

Zimmer odešel s přítelem, legendárním pilotem Františkem Fajtlem, bojovat proti fašistům do Anglie, kde se jako příslušník 311. bombardovací perutě RAF zúčastnil bojových operací. Z 19. letu nad Německem se už nevrátil.

„Pátral jsem v archivech, mluvil s pamětníky, kteří ještě znali jeho maminku. Zjistil jsem dokonce, kdo ho sestřelil. To nebylo známo. Vědělo se jen, že se ztratil v roce 1941 při zpáteční cestě z náletu na Hamburk. Jeho letadlo sestřelil stíhač major Helmut Lebl, který sám padl v roce 1944,“ řekl Tomáš Rotbauer.
Všechny své poznatky chce uveřejnit v nové publikaci. Jeho hlavním cílem je ale připomenout osud zapomenutého hrdiny důstojným památníkem u jeho rodného domu. „Lovosický kameník Pavel Malý už pracuje na kamenném podstavci, na který přijde žulová deska. Památník bude odhalen 15. září, v den 68. výročí Zimmerova sestřelení,“ řekl.

Jediným problémem však zůstávají pamětníci a příbuzní. „Zatím se mi podařilo vypátrat jen Zimmerova bratrance, Vladimíra Vrbu, který žije v Libochovicích. Chtěl bych proto prostřednictvím Blesku oslovit všechny pamětníky, kteří rodinu a její přátele či Zimmerovy spolubojovníky znali, a vyzvat je, aby mne kontaktovali na telefon 602 286 168,“ požádal.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi