Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Václav Havel: Vezměte Libyi útokem!

Václav Havel se myslí, že Kaddáfí by měl být odstraněn.
Václav Havel se myslí, že Kaddáfí by měl být odstraněn.  (Autor: ČTK)
Autor: ČTK, oj - 
7. března 2011
08:56

Exprezident Václav Havel (73) je v ráži. Libyjského vůdce Muammara Kaddáfího označil za šíleného zločince, kterého je nutné odstranit. Západní země nepřímo vyzval k vojenské akci v Libyii.

Havel řekl Hospodářským novinám, že pokud se boje budou dále protahovat a Kaddáfí bude páchat další a další zločiny, bude zásah západních zemí nutný. "Může mít různou podobu. Od pomoci tamním povstalcům přes blokaci vzdušného prostoru po cílený atak na místa, kde se schovává Kaddáfí," uvedl Havel.

Klaus s Havlem nesouhlasí

Jeho nástupce v prezidentském křesle Václac Klaus je naopak proti. "Já s panem exprezidentem nesouhlasím v mnoha věcech. Nejfatálněji jsem s ním nesouhlasil v momentu, kdy chtěl bombardovat Bělehrad, a já s ním nesouhlasím ani v této věci," reagoval Klaus na Havlovy výroky. S novináři prezident mluvil při dnešním představení knihy Rok osmý bilancující jeho poslední rok v úřadu.

Havel o Kaddáfím řekl, že ho celý svět měl za podivínského šaška. "A celý svět se mýlil. Ukázalo se, že to je šílený zločinec," konstatoval bývalý český prezident.
Dodal, že západní země by se měly poučit ze situace v bývalé Jugoslávii, kdy se zásah proti Srbsku odkládal příliš dlouho. "O Miloševičovi se čtyři roky debatovalo, ale opatrnická prodleva se nevyplatila, spustila naopak bezpočet hrůz," upozornil Havel. To bylo podle něj velké ponaučení, které by mělo vést k tomu, aby Západ v případě Libye jednal opravdu rychle, i kdyby jeho rozhodnutí bylo nyní nepopulární.

Nepokoje v Libyi začaly v polovině února. Kaddáfí, který je u moci přes 40 let, se stále odmítá vzdát moci a tvrdí, že bojuje proti terorismu. O víkendu prohlásil, že pokud povstalci v Libyi uspějí, zachvátí středomořský region islámská svatá válka.

Konflikt vyvolal humanitární krizi, jejíž důsledky nese hlavně Tunisko, kam prchly z Libye desetitisíce lidí. O intervenci se ve světě hovoří, britský premiér David Cameron o víkendu řekl, že nastal čas, aby Kaddáfí odešel.

muaddib ( 12. června 2011 00:00 )

Normálně tohoto válečného zločince veřejně zlynčujte, po „humanitárním bombardování“, pokusu o vlastizradu zvacím dopisem Spojeným státům agresivním, jako i nejnovější válečné štvaní, podněcování k válce a porušování mezinárodního míru by tenhle barrandovský restituent měl konečně pochopit, že UŽ TOHO BYLO DOST, jeho jednání už dávno překročilo únosnou míru! Nejlepší by asi bylo připravit ho jako zákusek podávaný v pavilonu šelem pražské ZOO.

ptolemaios ( 22. března 2011 01:15 )

Už jsi napáchal těmi KECY V KLECI" DOST ZLA , TAK UŽ TOHO NECH A ZALEZ NĚKAM - třeba dopostele. LIDI MAJÍ PO KRK TĚCH TVÝCH NÁPADŮ (VESMĚS KRUTÝCH) ANIŽ BYS SE SNAŽIL POCHOPIT SITUACI. jEN ¨TROUBÍŠ DO SVĚTA TY ZHOVADILOSTI. CO TÍM CHCEŠ DOSCÍLIT? pO KADDAFÍM PŘIJDE JINÝ A ASI I HORŠÍ NEŽ BYL MUAMMAR. TAKŽE TI DOPORUČUJI -OPRAVDU DRŽ ZOBÁK A KLIĎ SE NĚKAM ,KDE TĚ NIKDO NEVIDÍ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

arne127 ( 19. března 2011 11:55 )

Promluvil náš militarista Veškrna jinak velký humanista asi už neví co vykládá Dáša by ho měla dát do domova odpadlíků politických

viha ( 14. března 2011 07:57 )

zase pritakávaš Amerike... mal by si sa strať o svoje zdravie a nestrkať nos, tak kam nemáš

gogo ( 13. března 2011 10:06 )

Takové "převraty nepřevraty".... Dva strategicky důležité státy a stále jakoby se neví co se tam skutečně děje... komu mají politici držet palce ... jsou prohlášení bojovná (Havel) a prohlášení opatrná (EU). Zvláštní převraty... Někdo kdo je zvenší organizoval se zdá že byl pěkný packal....

Zobrazit celou diskusi