Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Česko zasáhnou silné bouřky

Tohle nás zřejmě brzy čeká...
Tohle nás zřejmě brzy čeká...  (Autor: David Malík)
Autor: Tereza Hořínková, Jana Hanousková, oj - 
13. července 2010
07:46

Z Česka se stala o víkendu sauna! Teploty se vyšplhaly až na 36 stupňů Celsia (naměřeno v neděli v Klementinu) a vlna veder není u konce. Přestože v úterý část republiky zasáhnou silné bouřky, teploty budou ale i nadále přesahovat děsivou třicítku. Tropická horka nás budou provázet až do srpna.

Celá střední Evropa bojuje s velkými vedry! V Česku teploty přes den nespadly pod 30 stupňů Celsia. A v Německu se dokonce v neděli po poledni vyšplhaly ke 40 stupňům.

Ve vlaku bylo 50 stupňů

Trpěli tak především lidé jedoucí vlakem. Tři německé rychlovlaky ICE byly úplně odstaveny, protože jim přestala fungovat klimatizace. Ve vagonu byla totiž hotová sauna a teploty až 50 stupňů!

Česko čeká v příštích týdnech další vlna veder. A už v sobotu byly teplotní rekordy překonány na 35 místech. První rekordní parno bylo v Hradci Králové. V neděli bylo ještě tepleji. Přesto padly pouze tři teplotní rekordy. A to v Desné, Jičíně a v Novém Rychnově. Tropické léto v Čechách zůstává i nadále! Podle Českého hydrometeorologického ústavu budou teploty denně atakovat 30stupňovou hranici.

V Klementinu byla v neděli naměřena nejvyšší teplota na našem území 36,0 stupňů. Tím byl vyrovnán rekord z roku 1984.

Takhle bude v úterý - rozklikněte!

597999:gallery:true:trueOzón utočí

UV záření má negativní vliv na lidský organismus a v těchto dnech jsou jeho hodnoty velmi vysoké. "V Praze a Středočeském kraji jsme dostali signál o překročení zvláštního imisního limitu 180 mg/m3. UV- index je 7,2, tedy vysoký," sdělil nám pracovník Blesk.cz Český hydrometeorologický ústav.

Hodnota "celkové doby pobytu na slunci", bez použití ochranných prostředků, po jejichž uplynutí již začne lidská pokožka rudnout, byla v neděli v poledne 19 - 24 minut.


Teploty stoupají, hrozí požáry

Česka dnes odpoledne dosahovat 30 až 36 stupňů Celsia. Mírně ochladí až v úterý, a to jen v Čechách. Na Moravě a ve Slezsku bude stále ještě 29 až 33 stupňů. Nadále proto hrozí nebezpečí vzniku požárů.

Přijdou bouřky

Podle meteorologů na některých místech budou stejně jako v předchozích dnech překročeny i dosavadní teplotní rekordy. Na západě republiky a horách se už v pondělí mohou ojediněle objevit i bouřky, které budou v úterý četnější. Ojediněle by je mohly doprovázet i kroupy a přívalový déšť, který může rozvodnit malé toky.

Nehody a utonutí

Dva lidské životy má na svém účtě Probošťská jezera u Staré Boleslavi. V

Záchranáří pátrají po utonulém. Záchranáří pátrají po utonulém. | Ilustrační foto: Pavel Čempěl
sobotu se zde topilo osmileté dítě. Muž (†22), který ho vytáhl, se už nevynořil. V jezerech v neděli utonul i druhý muž. Třetí obětí se stala žena ze středních Čech. Ta se utopila na zahradě v bazénu v Zadní Třebani. Touha po osvěžení se stala osudnou i muži (†52) v Chrastavě na Liberecku. Popíjel v restauraci a pak se šel zchladit do nedalekého rybníka. Stříbrné jezero, nebo-li Sádrák v Opavě bude mít na kontě další oběť. Záchranáři a policisté pátrají po muži (36), nad kterým se v neděli uzavřela vodní hladina.

Vedro poškodilo dálnici

Vysoké teploty, které v Česku už několik dnů panují, poškodily povrch dálnice D5. Ta musela být na 121 . kilometru ve směru na Prahu v pondělí večer až do odvolání uzavřena. Výjezd z dálnice je na exitu 128 - Bor u Tachova a nájezd zpět na exitu 119 - Benešovice.

Jak se s letošními extrémně vysokými teplotami vyrovnáváte vy? Fotografie posílejte na online@blesk.cz.

Nej tipy, jak přežít horko

587535:gallery:true:true

1. Děti

2. Zdraví

3. Dům a zahrada

4. Domácí mazlíčci

5. Auto

<!-- /* Style Definitions */ p.MsoNormal, li.MsoNormal, div.MsoNormal {mso-style-parent:""; margin:0cm; margin-bottom:.0001pt; mso-pagination:widow-orphan; font-size:14.0pt; mso-bidi-font-size:12.0pt; font-family:"Times New Roman"; mso-fareast-font-family:"Times New Roman";} @page Section1 {size:21.0cm 842.0pt; margin:70.9pt 172.65pt 70.9pt 127.6pt; mso-header-margin:35.45pt; mso-footer-margin:35.45pt; mso-paper-source:0;} div.Section1 {page:Section1;} -->

Stříbrné jezero, nebo-li Sádrák v Opavě bude mít na kontě další oběť. Záchranáři a policisté pátrají po muži (36), nad kterým se v neděli uzavřela vodní hladina.

trajdal ( 14. července 2010 06:04 )

nějaký blábol!!!!!!!!!!u nás nic ani kapička!!!!!!!!!!!!

matyldamatylda ( 13. července 2010 21:51 )

Žirafo,já mám zase část rodiny na severu,ale taky Moravy Tady stále ani kapka,dusno na zblbnutí a hádej ,čím doplňuji tekutiny????? Ano,správně,VINNÝM střikem

zirafa ( 13. července 2010 21:38 )

jé, matyldo, ty jsi z jižní Moravy? no, holka, tak to jsi mi ještě mnohem sympatičtější... já tam mám půlku příbuzenstva.... u nás byla odpoledne průtrž mračen a bouřka, trochu se ochladilo, ale v bytě mám pořád jako v peci.... popíjím studený pivko, to abych předešla dehydrataci...

arcaben ( 13. července 2010 20:29 )

v bazénu na "bílou velrybu"a nic mi nechybí!!

zlymikes ( 13. července 2010 19:45 )

ty vlaky odstavili,ale sousedka jela chloubou ČD z Prahy /do Zábřehu n.M./ a v tom vláčku taky nešla klimatizace.A i když se okna neotvírají,jelo se dál a dál - zaplatil sis, tady máš pozornost ve formě sauny

Zobrazit celou diskusi