Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno 18°C

Havlová opět prohrála spor o polovinu Lucerny

Dagmar Havlová opět prohrála spor o polovinu Lucerny
Dagmar Havlová opět prohrála spor o polovinu Lucerny  (Autor: ČTK, Jindřich Mynařík)
Autor: ČTK, pal - 
5. května 2009
16:28

Švagrová bývalého prezidenta Václava Havla Dagmar Havlová v úterý opět prohrála spor o polovinu pražského paláce Lucerna. Tato část nemovitosti tak nadále zůstává v majetku konkurzu po společnosti Chemapol Reality.

Rozhodl o tom v úterý pražský městský soud. Verdikt není pravomocný, lze se proti němu odvolat k Vrchnímu soudu v Praze.

Soud se případem zabýval již v březnu roku 2007, ani tehdy žalobě Havlové nevyhověl. Odvolací senát mu však loni v červnu kauzu vrátil k novému projednání.

Společnosti Chemapol Reality v roce 1997 odkoupila od exprezidenta polovinu Lucerny za 200 milionů korun a o dva roky později ji prodala Havlové za 145 milionů. Podle konkurzního správce však byla sleva 55 milionů nepochopitelná. Řekl, že C.H.R. prodávala polovinu Lucerny v situaci, kdy měla výrazně omezené možnosti se volně rozhodovat.

Slovenská Tatra banka totiž podala v roce 1999 návrh na konkurz C.H.R. a Havlová odkoupila od věřitelů pohledávky vůči firmě ve výši 230 milionů korun. Vzala si na to úvěr jištěný druhou polovinou Lucerny. Celkem 30 milionů zaplatila hotově a na 115 milionů použila pohledávky. Zbytek pohledávek prý firmě prominula. Správce konkurzu ale řekl, že obě strany uzavřely dohodu o narovnání, nikoliv o prominutí dluhu. Úpadce podle něho nabídku Lucerny neinzeroval a celý prodej byl orientován na Havlovou.

Lucernu získali bratři Václav a Ivan Havlovi v roce 1992 v restituci. Ivan svou polovinu daroval manželce Dagmar, která pak chtěla odkoupit druhou část od švagra. Prezident ji však prodal Chemapolu a až v roce 1999 se druhá polovina dostala do rukou Havlové.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Zobrazit celou diskusi