Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Facka odstartovala tragédii!

Autor: František Prachař - 
8. února 2009
05:00

Před osmi měsíci ho žáci ve třídě údajně vyprovokovali a on jednoho z nich přímo v lavici zfackoval. Před týdnem se ředitel Základní školy v Železném Brodě Jiří Pacholík (†56) oběsil.

Vzápětí se objevily hlasy, že ho k zoufalému činu dohnala právě promyšlená intrika jeho žáků. Nedělní Blesk ale zjistil, že pravda je možná jiná!

VIDEO, KVŮLI KTERÉMU UČITEL SPÁCHAL SEBEVRAŽDU, NAJDETE ZDE!

Patnáctiletý Filip Kiloušek je na videu tím, kdo to od ředitele tehdy schytal. Podle hodně rozšířené verze všechno udělal schválně. Ředitel Pacholík byl prý na žactvo přísný, a tak se ho pár kluků rozhodlo vyprovokovat, znemožnit a zničit. Opravdu?

PROČ MLUVÍ AŽ TEĎ?

V domku, kde žijí manželé Jan a Jana Kilouškovi (oba 35), by se dalo jíst z podlahy. Jan Kiloušek, dělník, který za prací jezdí až do Turnova (jeho žena pracuje v Železnobrodském skle), se dívá a hovoří přímo. „Já vím, že se hodně lidí ptá, proč jsme o ředitelově opilosti nemluvili už tenkrát, před těmi osmi měsíci. Jenomže my jsme se s ním tak dohodli,“ rozpovídal se. Po konfliktu mezi ředitelem a žákem přispěchali rodiče (Filip jim zavolal) do školy. Matka z práce, otec z domova – šel až na odpolední. „Bylo to kolem jedenácté, ředitel byl zavřený na WC a kouřil. Když vyšel, bylo z něj pití hodně cítit, pořádně neartikuloval a rovnováhu taky moc nedržel,“ tvrdí otec Kiloušek. Filipovi rodiče se rozhodli o všem hovořit až nyní proto, že z jejich syna je kvůli zkreslení celé věci takřka zločinec. "Strašlivě nás mrzí, že si pan ředitel vzal život, je nám ho upřímně líto, měl žít dál. Ale náš Filip za to nemůže. S nikým ze spolužáků se nespikl, děti se bavily tím, že si natáčely opilecké chování ředitele. Nic jiného za tím není," doplnila svého muže paní Jana.

JAK TO TEDY BYLO?

Ředitel Pacholík v onen den před osmi měsíci ve Filipově třídě suploval přírodopis, zaskočil za kolegyni. Prý ho rozlítilo, že Filip nemá na lavici svoji knihu. "Paní učitelka nám dovoluje učit se společně z jedné, abychom se v lavici nestrkali," řekl chlapec. Nicméně ředitel – a viděli to všichni ve třídě – Filipa vykrákal za vlasy a pak mu kopl do igelitové tašky, ležící u lavice.

„Vypadly z ní tenisky. Pan ředitel mi poručil, abych si ten nepořádek uklidil, abych to sebral. Sebral jsem to, ale předtím jsem mu řekl, aby si to sebral sám, když to udělal. A dostal jsem facku,“ říká Filip a zároveň odmítá, že by ředitele nazval »šmejdem«. Jeden ze žáků už pár minut ředitelovo podnapilé chování a řeč natáčel (nebylo to poprvé, žáci se tím prý bavili už v minulosti) a zachytil i konflikt. Filip utekl ze třídy na chodbu, ale ředitel ho tam dohonil a přivedl zpět. Pak hodina skončila.

Filip hned volal matce do práce a řekl jí, co se stalo. „Sekla jsem mu s telefonem, Filip mluvil ve stresu a napřeskáčku, a tak jsem mu řekla, ať zavolá, až se zklidní.“ Jenomže za zhruba deset minut zavolal ředitel Pacholík panu Kilouškovi a informoval ho. A manželé přijeli do školy.

DOHODA: SMAŽEME TO!

První, co Kilouškovi od Jiřího Pacholíka uslyšeli, bylo, že Filip dostane za »nevhodné vystupování« trojku z chování. „Jenomže ten pach alkoholu z ředitelova dechu nebylo možné necítit,“ vzpomíná otec Jan Kiloušek. "Řekl mi, že to je od kapek proti kašli, a já navrhl, že tedy zavoláme městskou polici, ať ho změří. A pan ředitel couvl." Jak přesně asi dvacetiminutová debata ve škole probíhala, si rodiče po té době nevybavují a ředitel Pacholík už bohužel nepromluví. Jisté ale je, že Filip trojku »z mravů«, ba ani dvojku nedostal. A že ředitel se mu za svůj úlet před celou třídou omluvil ještě týž den. "Dohodli jsme se s ním, že my i on na všechno zapomeneme. On nebude dělat synovi problémy poslední rok ve škole a my pomlčíme o jeho pití. Dodrželi jsme to všichni, celých osm měsíců," říkají shodně manželé Kilouškovi."Promluvit nás donutily až spekulace o spiknutí žáků, o tom, že ho zorganizoval náš Filip a že ředitelovu sebevraždu nepřímo zavinil," opakují.

UČITELÉ DRŽÍ BASU

Úvahy o žákovském spiknutí šíří ze železnobrodské školy učitel František Krajíc, který se pro jedny noviny vyjádřil, že "ta facka byla připravovaná a vyprovokovaná záležitost". Ovšem nový ředitel Milan Hlubuček Nedělnímu Blesku řekl: "Od vyjádření kolegy Krajíce se škola distancuje. Budeme to s ním řešit." To jsou mimochodem jeho jediná srozumitelná slova, jinak nástupce Jiřího Pacholíka mlčí nebo mlží. Reportéři Nedělního Blesku s ním hovořili celkem třikrát – ve středu, čtvrtek i v pátek tento týden. Poprvé dost záhadně uvedl: "Za tím konfliktem bylo ještě něco víc. Ale já o tom nebudu a nechci mluvit.Radil jsem se o tom i s naším panem starostou a shodli jsme se, že v tuto chvíli nic konkrétního sdělovat nebudeme."

Ve čtvrtečním telefonickém rozhovoru připustil, že ředitel Pacholík (kterému dělal půl roku zástupce) problémy s alkoholem měl. A pozval reportéry na páteční ráno do školy k rozhovoru s tím, že i jeho trápí fakt, že Filipa Kilouška mnozí viní z nepřímé odpovědnosti za ředitelovu sebevraždu. "Ten cejch tomu chlapci nepatří, já jako pedagog to vím,"tvrdil ředitel. Ovšem do pátku si to rozmyslel.

PROČ TAK MLŽÍ?

Při schůzce v pátek dopoledne mu totiž stála po boku jeho zástupkyně a další žena, která se představila jako výchovná poradkyně. Všichni tři tvrdili, že se k ničemu vyjadřovat nebudou, škola prý vydá zvláštní stanovisko a tam všechno bude. Kdy? To nevěděli. A na přímou otázku, zda měl ředitel Pacholík problémy s alkoholem, zda byl opravdu ve škole opakovaně podnapilý, neřekli ani ano, ani ne!Neodpověděli. Mlčeli, krčili rameny, uhýbali očima... Jiří Pacholík má zítra v Železném Brodu pohřeb. Nikdo neví, proč se zabil. Vždyť od facky na škole uplynulo osm měsíců a po celou tu dobu se o ní nemluvilo ani nepsalo. Jeho sebevražda je záhada. A Filip Kiloušek zůstává pro některé lidi spratkem, který ji prý zavinil...

zombajs ( 11. února 2009 18:08 )

PAN UČITEL Jiří Pacholík byl mým (naším) "třídním" 4 roky. Mezi sebou jsme mu říkali "Pinďa" protože byl menší postavy než většina z nás ale nikdy bychom si k němu nedovolili to, co SPRATEK Kyloušek. Netroufám si na něj svalovat vinu za sebevraždu PANA UČITELE i když ta "aféra" mu určitě na zdraví a radosti života nepřidala. Troufám si ale říct na adresu jeho rodičů, začít házet bláto na člověka který se už nemůže bránit mi připadá sprosté, ubohé a nechutné. PAN UČITEL dobře vychoval stovky dětí a nebyla to jen jeho práce ale i poslání. Ředitelem ZŠ v Brodě se jistě nestal proto, že by o ten post usiloval ale pro to, že v životě něco dokázal. A v tomhle ubohém plátku jacísi Kylouškovi špiní jeho život, jeho práci a jeho poslání. Mám strach že až někdy příště uslyším jméno Kyloušek, pozvracím dotyčnému kravatu, byť by neměl s tímhle hnusem nic společného. Co jste pro tuhle společnost dokázali udělat vy? Za pár vyšmelenejch aut postavit chalupu a zplodit FAKANA který za pár let bude ještě horší ? Bože, kam tahle společnost spěje? PANE UČITELI, MĚLI JSME, MÁME A BUDEME VÁS MÍT RÁDI a moc nás mrzí že už se nikdy nesejdeme. Za 9.C 1978 Kráťa

lide ( 11. února 2009 13:54 )

třeba to může být vše opačně,ale stejně je to nevhodné takto pomlouvat jmenovanou rodinu.

lide ( 11. února 2009 13:51 )

To se nestydíte?Kdo prosím vás z vás tak dobře zná rodinu Kylouškových,že je můžete takto ostře pomlouvat?Mylím že byste se měli zamyslet hlavně nad sebou a ne zrovna nad rodinou Kylouškových.Je to osm měsíců od této události a nemyslím že by se pan řiditel usmrtil kvůli této záhadné kause.

josefmel ( 10. února 2009 23:45 )

A nejmenujete se náhodou Jana KILOUŠKOVÁ? Lejla to zní blbě. Všechno se tady řeší až po tragedii, raději už mlčte. Třeba takový snad i byl, to si ale asi nezasloužil takhle skončit. Jestli je Vám 35 let, co jste zatím dokázala? Ten pán učil asi celý život, mohl toho mít taky plné zuby s takovými gaunery a grázly. A něco asi i dokázal, Vy zatím nic. Jsem už starší a nejsem učitel, ale připadá mi, že se všechno háže na školu, když se jedná o výchovu, přitom doma je to anarchie.

lejla ( 10. února 2009 19:43 )

Reaguji na vaše příspěvky a musim konstatovat,že mi zůstává rozum stát nad tim hnusem,kterýho jste schopný.Filipa znám a jako každý 15 kluk neni svatý.Pan učitel Pacholík učil moji dceru a byla jsem z toho nešťastná,protože i na rodičovské zchůzky se pan učitel dostavoval,v né zrovna nejlepší formě.Na akcích školy,jako byla olympiáda nebo velikonoční jarmark,svoji lásku k alkoholu ani nemaskoval,dokonce byl schopný se na hřišti podnapilý poprat s žákem 8 třídy,ale kdo ví jestli to ty spratkové nevychovaný na chudáka pana učitele taky nepřipravili.Zameťte si před svým prahem,než někoho koho vůbec neznáte,začnete titulova vrahem,debilem,atd .

Zobrazit celou diskusi