Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Teroristé zaútočili na palác prezidenta. Policisté je v Somálsku postříleli

Autor: jer, ČTK - 
14. července 2018
18:10

Somálské bezpečnostní složky v sobotu zastřelily tři extremisty, kteří měli na sobě vojenské uniformy, a zmařily tak pokus o teroristický útok na prezidentský palác v Mogadišu. Útok začal explozí automobilu, uvedla agentura AP s odvoláním na místní policii. Celkem zahynulo šest lidí, včetně sebevražedného atentátníka v autě. K útoku se přihlásila extremistická skupina Šabáb.

Nejprve explodovalo auto poblíž kontrolního stanoviště u prezidentského paláce, poté následovala další exploze bomby umístěné rovněž ve voze, popsal místní policista. „Bezpečnostní složky se střetly s útočníky, a pak jsme uslyšeli obrovský výbuch. Srazilo mě to k zemi,“ řekl agentuře AP jeden ze svědků Usmán Alí.

Sobotní útok se odehrál týden po přepadení komplexu ministerstva vnitra v Mogadišu. Při odpálení auta s výbušninami u vjezdu do objektu a následné přestřelce s vojáky bylo zabito nejméně devět osob. K akci se tehdy rovněž přihlásili teroristé ze skupiny Šabáb.

Hnutí Šabáb je považováno za odnož teroristické sítě Al-Káida. Usiluje o svržení prozápadní somálské vlády a chce zavést v zemi islámské právo šaría. Dlouhodobě útočí na vládní cíle v Mogadišu a připisuje se mu říjnový atentát, při němž přišlo o život přes 300 lidí.

Video  Lenka Klicperová v somálském Mogadišu. Ulice plné islamistů a tábor pro místní uprchlíky  - Lenka Klicperová/reflex.cz
Video se připravuje ...

Hrozba, kterou představuje tato nejkrvavější islamistická skupina v subsaharské Africe, brzdí snahy posílit křehkou somálskou vládu a stabilizovat Somálsko, které je sužováno dlouholetým chaosem.

fotrpjotr ( 15. července 2018 01:43 )

 Tak tyto k k nám OSN doporučuje přijímat.

Zobrazit celou diskusi