Pondělí 29. dubna 2024
Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav
Polojasno 22°C

Lékař, který se umí potápět: Tenhle hrdina zachraňuje thajské fotbalisty z jeskyně

Autor: jh, všm - 
8. července 2018
14:25

S každou uplynulou minutou hrozí chlapcům uvězněným v thajské jeskyni větší a větší nebezpečí. Stoupá voda a dochází jim kyslík. Země tak v neděli spustila velmi riskantní záchrannou operaci, při které se zatím podařilo osvobodit 2 hochy. Jednou z klíčových postav 18členného záchranného týmu je australský lékař a zároveň potápěč Richard Harris, který pracuje jako anesteziolog v Adelaide. Jeho přítomnost si vyžádali britští potápěči, kteří chlapce našli. O koho jde?

Richard Harris je povoláním anesteziolog z australského města Adelaide. Má však také více jak třicetiletou praxi v potápění a v minulosti ze zúčastnil podobných záchranných misí, což z něj dělá extrémně užitečného člena týmu.

Podle vyjádření listu The Guardian má Harris zkušenosti s jeskynním potápěním v Austrálii, Číně, na Novém Zélandu a Vánočních ostrovech. Navíc mu nejsou cizí ani krizové situace. V roce 2011 se například zúčastnil expedice za záchranu těla své kolegyně Agnes Milowkové. Ta bohužel zemřela, když jí došel kyslík v nebezpečném úseku jeskyně Tank Cave.

Zaměřuje se na techniky potápění a bezpečností postupy ve vztahu k potápění v jeskyních. „Je klíčovou osobou na poli záchranných prací v jeskyních v Austrálii. Jeho profesní život, kde se zaměřuje na anestezii, potápění a první pomoc se dobře kloubí s jeho zájmy o dobrodružství v divočině a expediční medicínu,“ stojí v jeho medailonku na internetu.

Nová záchranná mise má celkem 13 členů z celého světa. Pomáhá jí i thajská armáda. 

Video: Záchranáři a potápěči museli rozšířit některé části jeskyně, aby dostaly děti do bezpečí.

sleepless ( 8. července 2018 18:12 )

Ste jediné médium široko-ďaleko, ktoré monitoruje celú záchrannú akciu krok za krokom...Super !

rencaa ( 8. července 2018 15:01 )

Určitě podstatnější a hlavně prima zpráva. Díky doktore, držte se. Konečně stále nečteme o festivalu, kdo a kdy se prochlastal až do rána.

Zobrazit celou diskusi