Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Novičok znovu udeřil. Britský pár otrávili stejně jako exšpiona Skripala s dcerou

Autor: ČTK, zze - 
4. července 2018
23:02

Jed novičok je znovu na scéně a opět v Británii v okolí Salisbury. Čtyři měsíce po travičském útoku proti bývalému ruskému dvojitému agentovi Sergeji Skripalovi a jeho dceři objevila britská policie několik kilometrů od jejich domova pár vykazující podobné příznaky otravy. Ve středu večer protiteroristická policie potvrdila, že látkou, kterou byli otráveni, byl stejně jako v případě Skripalových novičok. Muž a žena jsou v kritickém stavu v nemocnici v jihoanglickém Salisbury, kde byli předtím hospitalizováni i Skripalovi.

Poté, co policie hrabství Wiltshire označila událost za „vážný incident“, převzala ve středu vyšetřování případu protiteroristická jednotka. Policie nicméně zatím nepotvrdila, zda byl v případu spáchán zločin.

Britský pár, který je v kritickém stavu v nemocnici, byl vystaven působení jedu novičok, oznámil dnes šéf protiteroristické policie. Jde o stejnou látku, kterou byl před čtyřmi měsíci otráven Sergej Skripal a jeho dcera. Britové byli nalezeni v bezvědomí v domě ve městě Amesbury, které leží nedaleko Salisbury. Právě v Salisbury byli otrávení Skripalovi 4. března nalezeni.

„V této fázi zatím není jasné, zda byl spáchán zločin,“ uvedl na tiskové konferenci Paul Mills, zástupce policejního velitele v hrabství Wiltshire. Policisté spolupracují se všemi partnery, aby dosáhli pokroku ve vyšetřování.

Dvojici měli za narkomany. Ale spetli se

Ráno se kvůli kauze sešel vládní výbor pro krizové situace a průběžně byli o vývoji vyšetřování informováni ministři vlády v čele s premiérkou Theresou Mayovou. Muž (45) a žena (44) byli nalezeni v bezvědomí v domě v Amesbury, záchranáři tam zasahovali již v sobotu večer 30. června. Policie jejich jména nezveřejnila, podle přátel jde o Charlieho Rowleyho a Dawn Sturgessovou.

Původně se předpokládalo, že jejich stav je zřejmě následek užití heroinu či kokainu z kontaminované dávky. To se ale nepotvrdilo a vzorky látky byly podle The Sun odeslány do vojenské laboratoře v Porton Downu. Toto pracoviště v březnu zjistilo, že jed, kterým byli přiotráveni Skripalovi, byla armádní látka typu novičok. K témuž závěru dnes dospěla i v případě otravy druhé dvojice.

Nebyli otráveni úmyslně?

Šéf britské protiteroristické policie Neil Basu zdůraznil, že zpravodajské informace nenasvědčují tomu, že by byla dvojice vystavena působení jedu úmyslně. Neví se ani to, jak se k nim látka dostala. Podle policie se nikdo další vykazující stejné symptomy zatím neobjevil.

O dvojici z Amesbury, u které se uvádí, že příležitostně užívá drogy, přitom není nic známo o tom, že by měla nějakou spojitost s Ruskem či tajnými službami. Policie přesto pracuje i s možností, že nejnovější případ souvisí s kauzou Skripalových, která je rovněž dál rozplétána. Ve čtvrtek se bude wiltshireským případem zabývat vládní krizová komise v čele s ministryní vnitra.

Kvůli vyšetřování uzavřela policie několik lokalit, kde se přiotrávený pár pohyboval: jednak dům v ulici Muggleton, drogerii v centru Amesbury, stejně jako baptistické centrum s kostelem ve stejné obci, kde se oběti zúčastnily místní slavnosti. Na té byly zhruba dvě stovky lidí, z nichž nikdo následně nehlásil podobné zdravotní potíže. Uzavřen byla také park královny Alžběty v nedalekém Salisbury.

Novičok ze sovětského svazu

Anglická zdravotnická služba předtím uvedla, že případ nepředstavuje zatím „významné zdravotní riziko pro širokou veřejnost“. Toto stanovisko bude "průběžně přehodnocováno v závislosti na dostupných informacích", dodal nicméně mluvčí služby.

Salisbury se letos v březnu stalo dějištěm otravy Sergeje Skripala, který v minulosti sloužil nejen ruské, ale i britské tajné službě, a jeho dcery Julije. Britská vláda tvrdí, že otravnou látkou byl novičok vyráběný v někdejším Sovětském svazu, a obvinila z útoku Moskvu. Ta odpovědnost odmítla. Případ vyvolal mezinárodní roztržku.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

gabreta ( 5. července 2018 11:41 )

Sankce. Okamžitě vyhlásit na Putina sankce a vyhlásit válku!!!

sovca ( 5. července 2018 06:45 )

To je ňáký podezřelý. Jestli voni ti Rusové,nechtěj votrávit celou Británii?

mrd.vola ( 5. července 2018 06:33 )

fotrpjotr ( 5. července 2018 01:25 )

Rychle obviňte Rusko,než si vymyslíte nějakou pohádku a viníka.

marmat ( 5. července 2018 00:42 )

Chudák Cameron a jeho vykonstruovany "svinec". Jak se TOHLE v jakékoliv hlavě vůbec urodilo???!!!!! A za kolik stříbrných???

Zobrazit celou diskusi