Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

Řidička samořídícího auta Uber koukala při usmrcení chodkyně na televizní show

Autor: nkov - 
22. června 2018
18:24

Policie z města Tempe v americké Arizoně uveřejnila video, na kterém řidička samořídícího Uber vozidla Volvo, které před měsícem srazilo chodkyni, místo sledování silnice věnuje pozornost obrazovce svého telefonu, píše server Reuters. Na něm měla podle streamovací společnosti Hulu sledovat televizní show až do doby, kdy došlo ke srážce. Podle policejního vyjádření se tak dalo srážce jednoduše zabránit.

Podle uveřejněného policejního spisu může řidičce Rafaele Vasquezové hrozit obvinění z usmrcení z nedbalosti. Verdikt vyšetřovatelů založený na testování uvedl, že kdyby řidička věnovala pozornost provozu, dalo se nehodě „stoprocentně předejít.“

Policisté získali od streamovací společnosti Hulu údaje z účtu řidičky, které dokazovaly, že si v noci nehody pouštěla na mobilním zařízení show „The Voice“ (v češtině známé jako Hlas, pozn. redaktora) po dobu 42 minut. Stream byl ukončen ve 21:59, což „odpovídá přibližnému času nehody,“ píše se ve zprávě.

Hulu se rozhodlo policii tyto údaje poskytnout poté, co je o to požádal detektiv Michael McCormick. „Jde o velmi závažný případ, ve kterém hrozí trest usmrcení z nedbalosti. Správná interpretace všech faktů je tedy pro nás prioritní,“ psalo se v emailu detektiva společnosti.

Podle zprávy National Transportation Safety Board (Rada pro bezpečnost národní dopravy, pozn. redaktora), která nehodu také vyšetřovala, řekla Vasquezová federálním vyšetřovatelům, že monitorovala samořídící mechanismus v autě a před tím, než došlo k nehodě, nepoužívala žádné mobilní zařízení, své ani firemní.


V květnu prohlásila společnost Uber skrze svou tiskovou mluvčí, že probíhá důkladné vyšetřování případu a Uber se na celou událost chystá reagovat změnami své firemní kultury. Už nyní ale zakazuje „bezpečnostním“ řidičům (tedy řidičům, kteří monitorují vozidlo v samořídícím režimu) používat při cestě vozidlem mobilní telefony.

Nehoda silně poznamenala snahy společnosti o vývoj samořídících vozidel, v Arizoně dokonce zrušila celý program testování autonomních vozidel. 

Video  Uber nehoda  - Živě.cz
Video se připravuje ...

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

josefvyskoc ( 22. června 2018 21:08 )

Pujcte auto migranskymu Latinu. Toto je vysledek !

Zobrazit celou diskusi