Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Migranti obsadili kasárna: Nesmějí pracovat, tak lenoší a učí se jazyk

Video se připravuje ...
Autor: Lucie Bednárová - 
11. června 2018
05:00

Od začátku migrační krize, která v roce 2015 zasáhla Evropu, do severoitalského městečka Udine přišly tisícovky migrantů. Někteří utíkali před válkou, jiní za vidinou lepšího života a dobré práce. Město část z nich ubytovalo v místních kasárnách a v bývalých vojenských barácích.

Téměř 90 % migrantů, pro které se kasárna v Udine staly dočasným zázemím, pochází z Pákistánu, Afghánistánu a v poslední době také z Bangladéše. „Jejich příběhy jsou vesměs pořád stejné. Většina z nich sem přišla, protože jejich žádost o azyl zamítli v nějaké jiné evropské zemi,“ vysvětluje asi pětadvacetiletá dívka, která dobrovolně pracuje ve vrátnici u vchodu do kasáren. Jejím úkolem je zapisovat si, kdo z nich vychází a kdy se vrací.

Italské zákony sice neumožňují, aby migranti legálně pracovali, volný čas ale mohou vyplnit nejrůznějšími aktivitami. Podle dívky ve vrátnici je důvodem, proč migranti raději zůstávají skrytí za zdí objektu, pohodlí, které jim ubytování poskytuje. „Proč by někam chodili? Tady mají vše, co potřebují. Postel i jídlo. Kdybych já byla v jejich situaci, tak něco dělám a nejsem tak pohodlná a líná,“ pokračuje dívka a vzápětí se dává do řeči s mladým Pákistáncem, který se zvědavě přiblížil, protože ho zaujala vyptávající se zahraniční návštěva.

„Odešel jsem z osobních důvodů a kvůli práci. Moje rodina čeká, že jim pošlu nějaké peníze,“ dá se do vyprávění. „Občas chodím ven a snažím se učit italsky,“ dodává.

Video  Miloš Zeman o uprchlících, 6. díl S prezidentem v Lánech  - redakce Blesk
Video se připravuje ...

Afghánci a Pákistánci do kasáren...

Jen pár kilometrů od bývalých kasáren se nachází sídlo místní pobočky Červeného kříže. Přestože je několik objektů, které organizace spravuje, umístěno v obydlené oblasti jen kousek od rušné třídy, samotné místo působí opuštěně. Zvonek chybí a za velká železná vrata, která představují jediný přístupový bod do objektu, se dá dostat pouze v momentě, když se na dálkové ovládání otevřou, aby jimi projelo menší nákladní vozidlo.

„V tuto chvíli tu máme přesně 37 lidí,“ říká ředitel místní pobočky Červeného kříže Fabio Di Lenardo, který ochotně svolil k rozhovoru. Nejvíce z nich pochází z Alžírska a Nigérie, najdou se tu ale také příchozí z Mali, Somálska, Sierra Leone, Pobřeží Slonoviny nebo Burkina Faso. Do Itálie se tito běženci dostali přes Libyi a Středozemní moře a až na jednu výjimku – ženu z Nepálu, jde výhradně o muže, kteří jsou starší 18 let.

„Loni v létě jsme se rozhodli, že si budeme v Udine příchozí rozdělovat. Afghánce a Pákistánce posíláme automaticky do kasáren a lidi, kteří přijdou z Afriky, si necháváme tady. Samozřejmě ale nemáme problém přijmout i jiné národnosti,“ vysvětluje Di Lenardo.

Celou reportáž čtěte na Info.cz

salto ( 11. června 2018 08:03 )

Pseudohumanita je opravdu šílená. Nedivím se, že se potom nudí a chovají se tak, jako by jim to zde patřilo. Chtělo by je to nějak zaměstnat, např. navézt tam hromadu štěrku nechat ji, sice bezcílně, přehazovat z místa na místo. Nepřehazuješ štěrk, nedostaneš najíst. Ano, zní to strašně špatně, ale jak razantně sem vtrhli, tak razantní by měla být odpověď (tzv. zákon akce a reakce).

maruch ( 11. června 2018 06:39 )

Snažím se učit Italsky ,,,, už umím , ruce vzhůru , naval prachy a svlíkni se ...prozatím to stačí .

europa ( 11. června 2018 05:39 )

fotrpjotr ( 11. června 2018 05:20 )

Přichází ze států,kam USA přinesli tu jejich "demokracii"

Zobrazit celou diskusi