Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

„Potupa muslimů,“ bouří Írán. Trump stopl migranty, letiště zadržují cestující

Autor: jer, ČTK - 
28. ledna 2017
17:13

V pátek americký prezident Donald Trump podepsal příkaz, který pozastavil na 120 dnů program přijímání uprchlíků. Systém na podobnou změnu ale nebyl připraven, proto někteří cestující z dotčených zemí zažili na letištích v USA nemilé překvapení. Hned po vystoupení z letadla byli zadrženi. O případech informoval server Info.cz. Na zákaz pro své občany zareagoval Írán - stejným krokem. A stěžuje si na „potupu muslimského světa“.

Americký prezident Donald Trump v pátek podepsal exekutivní příkaz, kterým s okamžitou platností pozastavil na 120 dnů program Spojených států pro přijímání uprchlíků. Příkaz rovněž na 90 dnů zakazuje vstup do USA všem lidem ze zemí, s nimiž jsou spojeny obavy z terorismu. Týká se to sedmi států – Sýrie, Iráku, Iránu, Jemenu, Libye, Somálska a Súdánu.

Pracovali pro Američany, do států je nepustili

Dopady Trumpova zákazu v praxi? Jeden z cestujících v Iráku pracoval 10 let pro americkou vládu. Při cestě do USA měl platné doklady i vízum. Přesto byl na newyorském letišti zadržen policií. Zachycen byl také Iráčan, který přijel do Spojených států za rodinou. V Iráku pracoval pro americkou firmu. Také on měl v pořádku veškeré dokumenty, popsal web Info.cz.

Zatím není známo, kolika lidí se nepříjemná situace týká. Pokud člověk v pátek nasedl na letadlo a do USA dorazil po podpisu nařízení (v pátek večer nebo v sobotu), mohl být rovněž zadržen. Právník jednoho ze zadržených cestujících se údajně snažil zjistit, s kým by měl situaci řešit. Na to mu prý bezmocný letištní agent odpověděl: „S prezidentem.“

Írán naštvala „potupa muslimského světa“

Oko za oko, zub za zub? Írán, který se na seznamu států objevil také, znemožní americkým občanům vstup do země, oznámila dnes íránská vláda - je to odveta za pozastavení vstupu lidí z Íránu a dalších šesti převážně muslimských států do USA.

„Írán uplatní princip reciprocity, dokud urážlivá americká omezení uvalená na íránské občany nebudou zrušena,“ citovala agentura Reuters dnešní sdělení íránského ministerstva zahraničí. Podle něj je Trumpův krok „otevřenou potupou muslimského světa a íránského národa zejména“.

USA přitom nezakázaly vstup občanům zemí, jako je Afghánistán, Pákistán nebo Egypt. Americké opatření znemožní vstoupit do USA mimo jiné příbuzným a přátelům íránských Američanů. Těchto Američanů je podle odhadů zhruba milion.

Trump přitom svůj krok sliboval dlouhodobě ve své předvolební kampani. Přezkoumání mechanismu přijímání migrantů má podle prezidenta zajistit, aby se do Spojených států nedostali jejich nepřátelé.

Iráčanům zabránili letět do USA již v Káhiře

V Káhiře v sobotu v souvislosti s Trumpovým nařízením zabránili nastoupit do letadla společnosti EgyptAir mířícího do New Yorku pěti iráckým cestujícím a jednomu Jemenci.

Pasažéři, kteří chtěli letět na newyorské Kennedyho mezinárodní letiště, nesměli v Káhiře nastoupit do letadla, přestože měli platná imigrační víza, napsal Reuters s odvoláním na nejmenované zdroje.

Pět Iráčanů přiletělo z Irbílu. V egyptské metropoli chtěli přestoupit na let do USA, ale museli se letecky vrátit do Iráku.

Společnost Qatar Airways upozornila cestující, kteří v sobotu chtěli letět do USA a pocházeli ze států dotčených Trumpovým příkazem, že k cestě potřebují povolení k trvalému pobytu v USA (takzvanou zelenou kartu) nebo diplomatické vízum, které se týká cizích vlád, Spojených národů, některé mezinárodní organizace a Severoatlantické aliance.

Irácký prezident: Není vhodná doba stavět zdi mezi národy

Nové opatření nepřímo komentoval íránský prezident Hasan Rúhání na konferenci o cestovním ruchu. Řekl, že Írán otevřel své dveře turistům už v roce 2015, kdy se mocnosti s Íránem dohodly na nešíření jaderných zbraní.

„Teď tedy není vhodná doba na to, stavět zdi mezi národy,“ citovala Rúháního AFP. K příkazu Donalda Trumpa se podle agentury AFP postavili odmítavě například i francouzský ministr zahraničí Jean-Marc Ayrault i německý ministr zahraničí Sigmar Gabriel.

taktone ( 19. února 2017 10:49 )

Aby se z toho zasraní muslimové nepotentočkovali, oni se k nám chovají jak?

taktone ( 30. ledna 2017 18:07 )

Konečně někdo kdo se nepárá a oni nám taky dělají potupu, když tam přijede žena musí mít automaticky hadr na hlavě, tak kdo koho tupí...

alter012 ( 30. ledna 2017 07:57 )

V krajnom prípade hľadaj útechu v nejakej osade u nás na východnom Slovensku . Príď vlakom , budeš ho mať zadarmo , ako dar súdruha Fica....

alter012 ( 30. ledna 2017 07:55 )

Keď začínajú jačať ako pes privretý medzi dvere , že je to potupa muslimov , tak potom naozaj to robí ten "zlý" Trump dobre ?

honza1965 ( 29. ledna 2017 14:10 )

Pokud by nedošlo ke změně dění člověk x planeta, k přirozenému vyhlazení lidstva a vyšších živočichů by došlo v řádu statisíců let. Pokud Trump nepřestane provokovat nad únosnou mez a hrotit situaci, dojde k tomu v řádu let, tak jednoho roku až tří let přesněji. Kdo není hovado bez potomstva, jako ty mrdnikateli, tomu to být jedno nemůže.

Zobrazit celou diskusi