Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

Explodoval výzkumný modul, který měl hledat život na Marsu

Autor: bud, ČTK - 
21. října 2016
19:53

Experimentální modul Schiaparelli se během přistávacího manévru roztříštil o povrch Marsu a po dopadu zřejmě explodoval. Uvedla to v pátek Evropská kosmická agentura (ESA). Snímky americké vesmírné agentury NASA podle ní ukázaly, že modul se zřítil z dvou až čtyř kilometrů a náraz jej zničil.

Schiaparelli k rudé planetě dorazil v sobotu s družicí Trace Gas Orbiter (TGO) v rámci projektu ExoMars Evropské kosmické agentury a ruské agentury Roskosmos. Projekt je zaměřen na hledání stop života na Marsu.

Modul se o přistání na planetě pokusil ve středu, ESA o něm pak dva dny nevěděla. Jeho osud objasnily až snímky z americké sondy Mars Reconnaissance Orbiter (MRO), která obíhá kolem Marsu.

Dopravit vědecké aparáty na povrch Marsu je technicky složitý manévr a ESA v minulosti s několika přístroji neuspěla. Před třemi lety například přišla o rover Beagle 2 sondy Mars Express, kterému se po přistání neotevřely solární panely.

Modul Schiaparelli musel při sestupu postupně zpomalit z rychlosti 21 tisíc kilometrů za hodinu, s níž vstoupil do atmosféry Marsu, na zhruba deset kilometrů za hodinu. Pomoci mu měly padáky a těsně nad povrchem i zážeh motorů. Brzdicí rakety ale místo 30 vteřin hořely jen tři vteřiny.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

rudyptak48 ( 21. října 2016 20:29 )

Je vidět, že Evropská kosmická agentura otestovala život na Marsu. Tato sonda byla provedena tak kvalitně, že se Marťané zalekli svého odhalení a sestřelili ji.

istyl ( 21. října 2016 20:11 )

urcite bych Roskosmos do podobných projektu nepoustel...cekaji jen na zkusenosti, které chteji vyuzit v jejich prospěch...vyjdou levne...s nimi bych zadnou spolupraci nedelal...

Zobrazit celou diskusi