Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

„Alláhu akbar.“ Nad mrtvolou ruského pilota se v Sýrii radují

Autor: ČTK, mb - 
24. listopadu 2015
14:15

Turecko v úterý sestřelilo ruský letoun Su-24. Na internetu se objevilo video, které ukazuje mrtvolu jednoho z pilotů. Turkmeni, kteří žijí v Sýrii, ale etnicky se hlásí spíše k Turkům, nad vojákem křepčí radostí a provolávají „Alláhu akbar“, tedy Bůh je velký. Podle velitele citovaného agenturou AP muže sestřelili, když klesal k zemi na padáku.

Video světovým médiím rozeslali rebelové ze severozápadní části Sýrie. Islámský stát sice v oblasti nepůsobí, ale v regionu jsou jednotky tzv. Svobodné syrské armády, jejíž pozice Rusko též bombarduje.

 
21:04
24. 11. 2015

Osud druhého pilota stíhačky Su-24 není jasný. Touto informací se s vámi pro dnešek loučíme. Situaci kolem rusko-tureckého konfliktu budeme sledovat i zítra.

 
21:00
24. 11. 2015

Ruské ministerstvo obrany zveřejnilo data z dvojice stíhaček Su-24. Demonstruje tak svá slova o tom, že letadla nenarušila turecký vzdušný prostor.

 
20:20
24. 11. 2015

Ruské ministerstvo obrany zveřejnilo tři kroky k posílení letecké bezpečnosti ruských sil v Sýrii:

1. Každá ruská operace se bude odehrávat pod dohledem ruských stíhaček.

2. Vojenský kontakt s Tureckem je přerušen.

3. Vzdušná obrana bude posílena nasazením ruského křižníku z Latákije, který má na své palubě také řízené střely.

 
20:14
24. 11. 2015

Syrští povstalci střelbou na katapultované piloty ve vzduchu porušili Ženevské konvence. Poslední úpravy těchto úmluv pocházejí z roku 1949 a mají zajistit ochranu civilistů a z boje vyřazených vojáků. Sýrie konvence podepsala právě v rámci poslední revize.

 
20:05
24. 11. 2015

Povstalci vydají tělo mrtvého ruského pilota jen výměnou za vlastní rukojmí držené syrskou vládou. Uvedla to ruská televize Russia Today.

 
20:00
24. 11. 2015

Turečtí zástupci na mimořádném zasedání Rady NATO přehráli svým kolegům z aliance varovná hlášení, která byla zaslána Rusům. Celkem ruským letcům poslali 21 varování v průběhu pěti minut.

 
19:54
24. 11. 2015

Moskva aktivovala u syrských břehů svůj bojový křižník. Má rozkaz zničit jakýkoliv cíl, který by měl představovat nebezpečí.

Kompletní online

Na videu je vidět skupina arabsky mluvících mužů, kteří stojí u mrtvoly vojáka. Podle rebelů se jedná o jednoho z pilotů ruského bombardéru. Radost etnických Turkmenů nezná mezí, „Alláhu akbar“ opakují téměř bez přestání. V oblasti po pilotech pátrají ruské vrtulníky.

Video Šokující video ukazuje křepčení Turkmenů. - Reuters
Video se připravuje ...

Je to již druhé video dokumentující sestřelení ruského letadla. V prvním klipu je zřetelně vidět, jak se stíhačka řítí skoro kolmo k zemi a mění se v ohnivou hořící kouli.

Video „Allahu Akbar,“ křičeli Turkmeni v Sýrii po sestřelení ruské stíhačky. - Reuters
Video se připravuje ...

Nepřípustné, zuří Rusko

Podle senátora France Klinceviče, místopředsedy branného a bezpečnostního výboru Rady federace, bude Moskva po Ankaře žádat „vyčerpávající vysvětlení“ incidentu. „Turecko se zapojilo do mezinárodní provokace, lze-li věřit slovům našich vojáků. A já jim věřím,“ řekl poslanec.

Rusko má podle senátora kontrolu nad svými vzdušnými prostředky a má také jasné důkazy, kde se v daném okamžiku každý stroj nachází. „Letadlo letělo ve výšce 6000 metrů, zatímco mobilní protiletadlové střely mají dosah jen 4000 metrů,“ upozornil Klincevič. To podle něj může znamenat, že letoun sestřelila pozemní baterie, kterou syrští povstalci ve výzbroji nemají.

V ruských médiích se dokonce objevily spekulace o tom, že Turecko nepřímo podporuje Islámský stát a záměrně sestřelilo ruský bombardér. Podle serveru LifeNews „velkou roli“ v obchodu s ropou mezi Islámským státem a Tureckem hraje jeden ze synů tureckého premiéra Bilal Erdogan. Kvůli ruským náletům islamisté přicházeli o 1,5 milionu dolarů denně a to se prý podle ruských médií nelíbilo ani džihádistům, ani Bilalovi Erdoganovi.

Kvůli sestřelení ruského vojenského letounu Su-24 tureckou armádou se dnes uskuteční mimořádná schůzka Severoatlantické rady, nejvyššího orgánu NATO. „Cílem této mimořádné schůzky je, aby Turecko informovalo spojence o sestřelení ruského letounu," oznámila mluvčí NATO Carmen Romero. Aliance prý situaci bedlivě sleduje a je ve spojení s tureckými úřady.

 

frantaklika ( 30. listopadu 2015 13:52 )

že jsme na černé listině IS my ani tak nevadí, spíš mám strach co zbude z naší země až se Rus zastaví před Berlínem....a já se tomu ani nedivím

cid2000 ( 26. listopadu 2015 20:22 )

Nejhorší je vážení,že teroristi z Turecka hrajou kartama EU a tím pádem i našema Českýma a my tu hru vůbec,ale vůbec nemůžeme ovlivnit.Jediný,kdo to řídí je USA,Turecko spolu s ISIS.Jsem z toho docela nešťastný přátelé,že jsem vlastně na straně terorismu,vrahů,banderovců,ikdyž nechci!Sobotka,Stropnický,Zaorálek,STOP09 se Štetinou a knížetem nás vlečou do neštěstí a nikdo se tomu nebrání a ani neubrání.Tito politici nnás přátelé vedou jak ovce do tmy a uranového prachu!!

cid2000 ( 25. listopadu 2015 16:28 )

Už teď opatrně americká strana po schůzce NATO,ikdyž podpořila morálně Turecko jako spojence a odběratele US-techniky začíná tvrdit dle dostupných dat, že Ruský bombardér Su-24 byl opravdu sestřelen v Syrském prosotru vážení!!Generál Thomas McInerney, bývalý zástupce náčelníka štábu US Air Force potvrdil,že Su-24 byl sestřelen nad územím Sýrie!!!!!!Bylo to jasné od začátku,když hned nekřičelo USA s Obamou.Prostě jim bylo jasné,že F-16 prostě sejmula rusa v Syrském prostoru bez vyzvání!Ruská Su-24 neprováděla žádné bojové útočné manévry proti F-16!Su-24 nečekala ,že po nich bude pálit F-16 přes hranice nebo těsně u hranic!!nejednalo se o žádný souboj letounů a ani o žádné napadení Tureckých sil,letadel nebo základen!!!Vůbec nereagoval na F-16 za hranicema!!Nikoho nenapadlo co se stane!!Bombardér měl naloženou bombardovací munici,kterou odhodil na ropná pole ISIS,které zásobují Turecko přes Erdogana mladšího,kterému patří zničené cisterny na ropu!Jen za poslední týden zničilo Ruské letectvo přes 1000 těchto cisteren!!!Je to pomsta rodiny Erdoganů,která táhne s ISIS!!Teď bude mela v Tureckém parlamentu,protože to byla osobní msta a záležitost Erdogana mladšího,který vtáhnul Turecko s tátou do problému bez vědomí ostatních politiků této země!!!Zde je odkaz na stránky atimes.com (dole) na amerického generála: http://atimes.com/2015/11/1-of-russian-pilots-of-downed-jet-saved-by-syrian-army-envoy/ jen naši budou blábolit podporu NATO a zrádnému muslimskému sulejmánskému spojenci,který spolupracuje s teroristy celé roky proti Sýrii a Evropě v atentátech na Paříž!!Je to hnus a horší než Rudé právo ti naši prolhaní polici !!!!Pravda pomalu leze ven a Rusko si jí vychutná na Turecku veřejně a pak udeří!!Počká na osud teroristického rodu Erdoganů!Necha je samotné turky se porvat mezi sebou nebo to udělají za ně později!!!Rusko se jistě pomstí,ale počká na svůj čas!!

vi3ol ( 25. listopadu 2015 11:23 )

Turkméni se musí co nejrychleji spakovat a vypadnout.. do rána je Putin vybombarduje..jestli se to už nestalo..

petrman ( 24. listopadu 2015 19:07 )

Tak němci zrovna ano, ale pouze na východní frontě. Nicméně za tohle muslimáci zaplatí, Putin si to líbit nenechá.

Zobrazit celou diskusi