Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Odveta Islámskému státu: Takhle Francie uhodila na jejich velitelství

Francouzské letectvo uhodilo na Islámský stát.
Francouzské letectvo uhodilo na Islámský stát.  (Autor: Reuters, Blesk)
Autor: Klára Brunclíková, ČTK, zst - 
18. listopadu 2015
11:01

Francouzské letectvo podniklo v noci na dnešek další nálety na syrské město Rakka, které je baštou radikálního hnutí Islámský stát (IS). Informovala o tom agentura DPA s tím, že údery mířily na velitelství a také na náborové a výcvikové středisko islamistů.

Mluvčí francouzské armády podle Reuters sdělil, že do bojových misí nad Rakkou se zapojilo deset stíhaček. Ty odstartovaly ze základen v Jordánsku a ve Spojených arabských emirátech.

Po pátečních teroristických útocích v Paříži, které si vyžádaly přinejmenším 129 mrtvých a více než 350 zraněných, Francie zvýšila své zapojení do bojů proti IS. V noci na neděli francouzské letectvo shodilo na pozice islamistů ve městě Rakka 20 bomb. Byl to největší francouzský nálet na IS v Sýrii od září, kdy s nimi Paříž ve větší míře začala.

IS loni vyhlásil na části Sýrie chalífát a město Rakka se stalo jeho střediskem. Podle irácké tajné služby byla právě Rakka místem, kde se plánovaly páteční pařížské útoky, uvedla agentura AP.

Nálety v Sýrii a Iráku podnikají i spojenci v čele s USA a ruská armáda. Americké velení dnes oznámilo, že spojenecké letouny v pondělí uskutečnily 23 leteckých úderů na pozice islamistů v Iráku a Sýrii. Terčem šesti náletů se staly bojové pozice radikálů u tří syrských měst, letouny mířily rovněž na ropná zařízení u města Abú Kamal a Dajr az-Zaur. V Iráku byly cílem sedmnácti úderů rovněž bojové pozice islamistů a také jejich velitelství v Sindžáru, uvedla agentura Reuters.

Podívejte se, co vidí pilot stíhačky, který bombarduje Islámský stát:

Video Francouzské letectvo uhodilo na Islámský stát. - Reuters
Video se připravuje ...

Islamisté prchají do Iráku

Na francouzské bombardování ale radikálové z Islámského státu zareagovali rychle. I s rodinami prchají ze syrské Rakky, své dosavadní bašty, do iráckého Mosulu. Oznámil to dnes Ramí Abdar Rahmán, který hovoří z exilu za syrské ochránce lidských práv. Řekl také, že při ruských a francouzských náletech zahynulo v Sýrii od neděle 33 členů IS.

Nálety podle něj mířily na sklady zbraní, kontrolní stanoviště a ubytovny pro bojovníky IS v Rakce a jejím okolí. Ani v Mosulu ale nemusí být extrémisté dlouho, irácká armáda už několik měsíců slibuje druhé největší město v zemi dobýt zpět. Zatím se jí ale nepodařilo dobýt zpět ani menší Ramádí.