Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Čubu v Senátu nahradí Goláň. Daňový poradce na Zlínsku porazil adeptku lidovců

Autor: ČTK, kal - 
26. května 2018
15:50

Doplňovací volby do Senátu v obvodu Zlín vyhrál daňový poradce Tomáš Goláň (49, SENÁTOR 21). Získal 53,78 procenta hlasů, jeho soupeřce, krajské radní Michaele Blahové (48, KDU-ČSL), dali voliči 46,21 procenta hlasů. Volební účast v druhém kole dosáhla jen hodnoty 10,4 procenta, vyplývá z údajů Českého statistického úřadu. Goláň nahradí v horní komoře Františka Čubu (SPO), který v únoru rezignoval.

Goláň bude senátorem pouze do konce Čubova šestiletého mandátu, tedy do podzimu 2020.

O křeslo senátora se původně ucházelo devět kandidátů, nynější dvojice postoupila z prvního kola. Blahová minulý víkend v prvním kole voleb získala 24,18 procenta hlasů, Goláň 18,99 procenta. Skóre se poté otočilo v Goláňův prospěch ve druhém kole. Volební účast v prvním kole činila necelých 16 procent.

„Mám úkol bojovat za lidi“

„Cítím to jako obrovský závazek, voličům strašně moc děkuji. Takový mandát, když vás tam někdo pošle ne jako straníka, ale jako nezávislého, vám dává úkol za ty lidi bojovat,“ řekl Goláň a dodal: „Nesmím je zklamat. Mám na to bohužel jen dva roky. Za tu dobu bych chtěl ale udělat maximum, aby lidé viděli, že mají silného senátora a že ten jejich hlas měl smysl.“

Tomáš Goláň vyhrál doplňovací volby do Senátu na Zlínsku (26. 5. 2018) Tomáš Goláň vyhrál doplňovací volby do Senátu na Zlínsku (26. 5. 2018) | ČTK

Vítěz porazil krajskou radní o 884 hlasů. „Respektuji výsledek voleb, voliči zřejmě nevolili tradiční stranu. Pro mě je ale výsledek krásný,“ uvedla Blahová, aby připojila: „Bylo to vítězství v prvním kole, postoupili jsme do druhého kola, což se od roku tuším 1996 nestalo. Ta solidarita, kterou jsem zažila a aktivní pomoc v rámci KDU-ČSL byla nádherná. Takže ničeho nelituji a přeji panu Goláňovi.“

Lidovecká kandidátka Michaela Blahová druhé kolo doplňovacích senátních voleb prohrála Lidovecká kandidátka Michaela Blahová druhé kolo doplňovacích senátních voleb prohrála | ČTK

Obvod Zlín vedle velké části Zlínska zahrnuje i jižní část okresu Vsetín. Dohromady se volilo ve 147 volebních místnostech, šlo o 57 měst a obcí. Volit mohlo zhruba 107 500 oprávněných voličů, využilo toho jen necelých 11 200 voličů.

Bývalý předseda slušovického družstva Čuba v únoru svoji rezignaci na post senátora zdůvodnil tlakem, kterému čelil kvůli rok a půl trvající absenci v Senátu ze zdravotních důvodů.

Goláň: Otec tří dětí a kritik EET

  • Nestraník za hnutí Senátor 21 s podporou Pirátů zvítězil v doplňovacích senátních volbách v obvodu číslo 78 - Zlín. Získal 53,78 procenta odevzdaných hlasů, druhého kola voleb se zúčastnilo 10,4 procenta oprávněných voličů.
  • Pracuje jako daňový expert a poradce ve společnosti Tomáš Goláň, daňová kancelář s.r.o.
  • Narodil se 1. prosince 1968 ve Vsetíně. Vystudoval provozně-ekonomickou fakultu Vysoké školy zemědělské v Brně, po jejím absolvování krátce pracoval jako ekonom ve stavební firmě, posledních 25 let se ale věnuje daním.
  • Na jaře 1993 složil zkoušky na daňového poradce, krátce poté se zúčastnil založení profesní Komory daňových poradců ČR.
  • Goláň je aktivním kritikem fungování Finanční správy, staví se proti podle jeho názoru nadměrnému používání zajišťovacích příkazů a zneužívání moci touto institucí. Ostře vystupoval také proti zavedení elektronické evidence tržeb v její současné podobě. Jeho kancelář poskytuje zdarma daňové poradenství a právní pomoc, zejména v případech nezákonného postupu finanční správy, kdy se člověk ocitne zcela bez prostředků.
  • V letech 2002 a 2006 byl zastupitelem obce Lhota u Vsetína.
  • Je ženatý, má tři syny.

Antonin Blaha ( 27. května 2018 11:44 )

 Pokud se voleb nezucastni minimalne 51% volicu nemely by platit🤔

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa