Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

ČSSD cukla z jednání o vládě s Babišem. Hamáček: Potřebujeme víc času

Autor: ČTK, bud, vei - 
23. března 2018
13:00

Premiér v demisi Andrej Babiš (ANO) a předseda ČSSD Jan Hamáček se měli v pátek večer setkat na schůzce ke vzniku možné koaliční vlády. Jenže nakonec se uvidí až v úterý, Hamáček si vyžádal více času. Babiš se místo šéfa sociálních demokratů v pátek setká s šéfem komunistů Vojtěchem Filipem. Sociální demokraté zatím řeší podmínky a parametry koaliční vlády, které s ANO zatím projednal jejich expertní tým.

„Pan Hamáček potřebuje víc času. Samozřejmě je to komplikace. Ztratíme čtyři dny k dobru. Nicméně s tím nemůžeme nic dělat. Potřebují delší čas. Proč, to pan Hamáček nespecifikoval,“ uvedl Babiš.

„Potřebujeme víc času na diskusi o závěrech jednání expertů,“ potvrdil Hamáček pro Blesk Zprávy.

Největší rozpory mezi oběma subjekty zůstávají podle středečního Hamáčkova vyjádření v oblasti daní a financí. ANO odmítá daně jakkoli zvyšovat, sociální demokraté naopak prosazují progresivní zdanění a zavedení sektorové daně.

Daně a finance jako hlavní problém

Sociální demokraté začali programové průniky s hnutím ANO probírat později než komunisté. V pátek odpoledne se sešli v Lidovém domě, aby definovali, které z priorit budou muset domlouvat na nejvyšší úrovni. Za největší neshody zatím označují daňové a finanční kapitoly.

Exministryně školství Kateřina Valachová při příchodu na jednání novinářům řekla, že trvá na startu reformy financování regionálního školství, kterou chce ministerstvo pod vedením Roberta Plagy (ANO) posunout o rok. Odklad jednání na příští týden nepovažuje za komplikaci. „Získat čas je vždycky výhoda při vyjednávání,“ konstatovala.

Nestihli průmysl a kulturu

Odůvodnění, proč došlo ke zdržení ve vyjednávání, následně ČSSD sdělila. Experti sociální demokracie totiž ještě se svými protějšky z vládního hnutí ANO nejednali o průmyslu a kultuře, kde chce ČSSD prosadit opatření pro nezávislost veřejnoprávních médií.

Po schůzce vyjednávačů to uvedl Hamáček jako příčinu toho, proč požádal Babiše o odklad programové inventury, nad kterou se měli sejít dnes večer. Schůzka s Babišem se uskuteční v úterý odpoledne.

Od příštího týdne i s komunisty

Babiš tento týden oznámil, že by chtěl, aby se příští týden začali scházet politici ANO, ČSSD a KSČM nad konečným zněním programového prohlášení vlády, se kterým by chtěl předstoupit před Sněmovnu.

Zatímco se sociálními demokraty počítá jako s menšími partnery do vlády, s komunisty jedná o tiché podpoře takového kabinetu. Vedle programových neshod dělí ANO a ČSSD požadavky sociálních demokratů na obsazení ministerstev, chtějí jich pět, mezi nimi i vnitro a spravedlnost, ANO nabízí čtyři.

Bývalý ministr průmyslu Jan Mládek, který za ČSSD vyjednává o daních a financích, připustil, že v této oblasti trvají rozpory. „Jak to říkal Jára Cimrman, zjistili jsme minimálně to, kudy cesta nevede. Pionýři slepých uliček, znáte to, ale i to je důležité,“ uvedl.

Po úterní schůzce Hamáčka a Babiše by pak měla následovat jednání ve třech, tedy za přítomnosti komunistů, kteří jednají o tiché podpoře případné vlády.

Boj o ministerstva

Zintenzivnit by se příští týden mohla i diskuse o obsazení vlády. ČSSD má zájem o pět ministerstev, konkrétně ministerstva práce, zdravotnictví a pro místní rozvoj a resorty, kde má ANO podle ČSSD kvůli Babišovu stíhání v kauze Čapího hnízda střet zájmů.

ANO a ČSSD vyjednávají o společné menšinové vládě, důvěru ve Sněmovně by pak měli kabinetu pomoci získat komunisté. Současná Babišova menšinová vláda v demisi v lednu v hlasování Sněmovny o důvěře kabinetu neuspěla, vládu podpořili pouze poslanci vládního hnutí.

ČSSD stojí o zdravotnictví

V oblasti zdravotnictví je podle bývalé náměstkyně ministra zdravotnictví Lenky Tesky Arnoštové shoda zhruba v 80 procentech shoda. ČSSD hovoří o potřebě navýšení kontrolních mechanismů, odmítá zvyšování spoluúčasti pacientů.

Pokud se sociální demokraté na koaliční vládě s ANO dohodnou, nebude se v příštích letech zvyšovat spoluúčast ve zdravotnictví. Arnoštová uvedla, že o ministerstvo zdravotnictví ČSSD stojí, protože se jedná o jednu z jejích priorit.

„Dál budeme tlačit na růst minimální mzdy a financování sociálních služeb,“ vyjmenovával dnes také Hamáček. Nově má po dohodě také také platit pravidlo, že jeden dlužník bude mít pouze jednoho exekutora, strany se dohodly také na stabilizaci Státního fondu dopravní infrastruktury, a to z daně z minerálních olejů.

Hamáček zdůraznil, že seriózní jednání mezi sociálními demokraty a ANO začala před týdnem. Začátkem příštího by se měla uskutečnit závěrečná expertní jednání.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

marmat ( 24. března 2018 11:58 )

HRDOST a vzpupnost spolu s nevídaným a nepodloženým egem je položí...!!! Jak to, že praktikují stejnou "taktiku", která je ve volbách smetla !!! Když to dělá Pepíček ve škole, tak je to puberťák.......

marmat ( 24. března 2018 11:16 )

NEMUSÍ proto jsou rádi , že nejsou "zatím předčasné volby" , stěží by dostali 5% ...pak by se bavili mezi sebou unedaleko "U Fleků".....bez fleků

marmat ( 24. března 2018 00:58 )

Soustrast...to je vždy trapný , ale cítím s Vámi

marmat ( 24. března 2018 00:55 )

DEMAGOGIE VE VAŠEM PODÁNÍ JE BOHUŽEL 100% PRŮHLEDNÁ -SORRY JAKO !

marmat ( 24. března 2018 00:53 )

Jo Hamáček působí kulantně, galantně..ale je v mlýnici své strany !!! Pokud bude pokračovat jejich nenažranost křesly, posty a pravomocemi budou muset OPĚT tam odkud je trpělivý Babiš vytahuje...Chovají se jak utržení ze řetězu

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa