Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

SPD odmítlo podpořit Babišovu vládu. Pobouřilo je přirovnání k fašistům

Autor: ČTK - 
21. prosince 2017
13:50

Hnutí SPD nepodpoří menšinovou vládu ANO, a to ani odchodem ze sálu. Po čtvrtečním více než hodinovém jednání se zástupci ANO to řekl novinářům předseda SPD Tomio Okamura. Poslanci SPD budou podle něj hlasovat proti vzniku vlády s důvěrou kvůli programovým rozporům i personálním výhradám, například vůči ministryni obrany Karle Šlechtové. Hnutí chce, aby se omluvila za výrok přirovnávající SPD k fašistům, nebo aby ve vládě nebyla. Babiše odmítli i Piráti.

Babiš považuje Okamurovy požadavky na personální změny v kabinetu, který byl jmenován minulý týden, za nemístné. Vymáháním případné omluvy od Šlechtové se zabývat nechce. „To je jejich problém, to nebudu řešit,“ řekl později novinářům.

Pokud by Babiš potom, co by nezískal důvěru pro první kabinet, sestavoval vládu podruhé, SPD je připravena pokračovat v rozhovorech. Co se týká druhého kola, vše je otevřené,“ řekl šéf poslanců SPD Radim Fiala. Ve čtvrtek se o tom podle něj diskuse nevedla.

V této fázi, kdy máme programové a personální rozpory, tak jsme se rozhodli, že tato vláda nesplňuje programové a personální představy našeho hnutí. Rozhodli jsme se, že menšinovou vládu nepodpoříme, a to ani odchodem ze sálu,“ uvedl Okamura. Nemělo by se tak stát, že by vláda získala důvěru díky podpoře KSČM a současnému snížení počtu poslanců v sále při hlasování.

Debatu o programových tezích s Babišem si Okamura pochvaloval, podle něj byla důkladná, stále ale panují rozpory s některými programovými body SPD. ANO například nesouhlasí s parametry zákona o referendu, který SPD navrhuje, nesouhlasí ani s možností hlasovat o vystoupení z EU. ANO také nechce zrušit státní příspěvky pro některé politické neziskové organizace.

SPD podle Okamury nemůže vedle programových rozporů Babišovu vládu podpořit i kvůli jejímu obsazení. Vedle Šlechtové, se hnutí nelíbí pokračování Ťoka jako ministra dopravy, podle něj byl neúspěšný, když postavil málo dálnic. Vadí mu také Vojtěchův návrh na rušení některých nemocnic.

Piráti také nepodpoří Babišovu vládu

Piráti jednobarevnou vládu Andreje Babiše (ANO) nepodpoří ani tím, že by při hlasování o její důvěře odešli ze sálu. Po čtvrteční schůzce s představiteli ANO to řekl novinářům předseda Pirátů Ivan Bartoš. Jeho strana chce však hledat programové shody a přišla se čtyřmi body, které je třeba prioritně prosazovat, i když vláda nedostane důvěru. Předseda poslaneckého klubu Pirátů Jakub Michálek jmenoval zveřejňování smluv ČEZ v registru smluv, omezení politických trafik ve státních firmách, změny v exekucích a boj proti evropským daňovým rájům.

Bartoš připomněl, že poprvé od voleb se schůzky ANO s Piráty osobně zúčastnil Babiš. K podpoře své vlády však stranu nepřesvědčil. „My jsme zopakovali svou pozici, že budeme konstruktivní opozice, budeme hledat programové shody, ale jednobarevnou vládu nepodpoříme ani ji nebudeme tolerovat tím, že bychom odešli ze sálu,“ uvedl Bartoš. Strategie Pirátů podle něj zůstává stejná i pro případný druhý pokus skládání vlády.

Babiš může zatím počítat jen s komunisty

Z jednání ANO s ostatními stranami podle premiéra Andreje Babiše (ANO) vyplynulo, že o toleranci jeho vlády je ochotna uvažovat pouze KSČM. Ostatní strany to odmítly. Vývoj pro druhý pokus o sestavení kabinetu Babiš nechtěl předjímat. Podotkl pouze, že získal dojem, že si ODS, Piráti a SPD věří pro případné předčasné volby. Ty by ale nepovažoval za nejlepší řešení.

Strany a hnutí, s kterými jsme jednali, mají jasné návrhy. Chtějí zůstat v opozici a my ve vládě to máme odpracovat,“ řekl Babiš novinářům po dnešních schůzkách s SPD a Piráty. V předchozích dnech se setkal i s ostatními sněmovními stranami s výjimkou TOP 09, jednání s ní z časových důvodů odložil na leden. TOP 09 ale už předem, jako většina ostatních stran, jasně deklarovala, že menšinovou vládu ANO nepodpoří.

Na jednáních pouze KSČM vyslovila ochotu uvažovat za splnění jistých programových podmínek o toleranci vlády. „Ostatní to odmítli, uvidíme, jestli se to v lednu změní nebo ne,“ řekl Babiš.

Nechtěl předjímat, jestli by měl větší šanci na získání důvěry při druhém pokusu o sestavení vlády, který mu předem přislíbil prezident Miloš Zeman pro případ, že by první kabinet ANO ve Sněmovně neuspěl. Podle něj bude mít na vývoj vliv i lednový kongres ODS a únorový sjezd ČSSD.

Babišova nová vláda - přehled ministrů najdete zde >>>

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

fandasever ( 22. prosince 2017 11:27 )

Okamura prokázal že je variot, propásl příležitost ukázat se jako politik, on zatím dokázal že jen blb a kecal

Omasta ( 21. prosince 2017 18:38 )

Normální lidi neposlouchají mamlasy jako jsi ty.

Omasta ( 21. prosince 2017 18:35 )

Policajti jsou blbí. Burešovi právníci jim to vyvrátí.

tgbg ( 21. prosince 2017 17:17 )

Fašisti, SPD, komunisti-stejné svinstvo!!!!

bb88 ( 21. prosince 2017 16:14 )

Včera večer na Barandově ses mihl dozvědět kolik miliard rozkradli z EU ODS a ČSSD . Muselo se to vrátit EU a zaplatil to za ty gengstry stát a kraje. Dneska se o tom mlčí.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa