Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Hrad zve na obří oslavy k 28. říjnu 800 lidí. Že by zájezd z Osvětiman? rýpl si do Mynáře Forejt

Autor: Mii - 
26. října 2017
14:50

Až o 180 lidí více oproti loňskému roku se v sobotu může přijít podívat na letošní předávání státních vyznamenání. Hrad do Vladislavského sálu, kde ceremoniál tradičně probíhá, připravil celkem 800 židlí. Očekává velkou slavnost s velkou účastí. Serveru Aktuálně.cz to potvrdil hradní kancléř Vratislav Mynář. Za to si do něj lehce rýpl bývalý protokolář Jindřich Forejt. Mynář zároveň prozradil, že počet vyznamenaných bude vyšší než v předchozím roce. 

Loňské předávání státních vyznamenání, jež každoročně probíhá 28. října v souvislosti s oslavami vzniku republiky, masové nebylo. Řada lidí odmítla přijít a prezidentská kancelář musela na prázdné židle na poslední chvíli shánět náhradníky, aby sál nebyl prázdný.

Podobná situace ale letos nastat nemá. Naopak, na ceremoniálu je očekávaná rekordní účast, která hraničí s kapacitou Vladislavského sálu. „Letos chystáme velkou ceremonii vyznamenání. Do Vladislavského sálu přidáme o 180 míst více. Bude totálně narváno,“ sdělil Aktuálně.cz vedoucí prezidentské kanceláře Vratislav Mynář.

Letos by totiž podle Mynáře mělo být vyznamenáno výrazně více lidí než loni. Obvyklý počet je dvacet až třicet. Kolik jich bude letos, kancléř prozradit nechce, byť seznam je hotový. 

Ve Vladislavském sále je nicméně připraveno 800 míst oproti loňským 620. Upřesnil to prezidentův mluvčí Jiří Ovčáček. „A co se navýšení týče, jde také o to, že jsou pozváni další představitelé kulturního, sportovního a podnikatelského života,“ řekl Ovčáček.

Na ceremoniál jsou zvaní vyznamenaní, jejich doprovod, senátoři, europoslanci, vláda, ústavní soudci, diplomaté, představitelé církve včetně kardinála Dominika Duky a vysocí představitelé armády a policie.

Forejt: Jak zájezd z Osvětiman

Navýšení počtu účastníků kritizuje někdejší šéf hradního protokolu Jindřich Forejt. Podle něj se během 16 let, během kterých na Hradě působil, zvalo na předávání vždy okolo šesti set lidí.

„Pan Mynář tam chtěl v době mého působení každoročně pozvat kohokoliv. Nevím, koho tam chce pozvat letos, jestli tam přijede autobus z Osvětiman, nebo jestli otevře dveře dokořán,“ řekl Forejt pro Aktuálně.cz.

Narážel při tom na předloňské oslavy 17. listopadu na pražském Albertově, na které Mynář vypravil skupinu obyvatel právě z Osvětiman a následně jim zařídil prohlídku neveřejných prostor Hradu.

Moc velký počet zvaných podle Forejta jasně odporuje klíči, podle kterého byli lidé zváni minulé roky. „Nebyli tam zvaní lidé jen kvůli tomu, že to byli přátelé nebo voliči, ale především držitelé některých vysokých funkcí. To byl klíč, který se dodržoval. Pan Mynář mě v posledních letech neustále atakoval s tím, že mám pozvat i některé poslance, které si sám vybíral,“ vysvětloval Forejt.

Vyšší počet vyznamenání je ale podle něj v pořádku. „Prezident Václav Havel v posledním roce svého mandátu vyznamenal přes 60 lidí. Pan prezident Klaus kvótu snížil na 20, maximálně 25 lidí. A pak prezident Zeman se držel mezi 25 a 30 vyznamenanými lidmi,“ uvedl.

Vyznamenání dostane například Vondráčková 

Koho prezident Zeman v sobotu vyznamená, zůstává stále nejasné. Jediní, o kterých se ví, jsou rychlobruslařka Martina Sáblíková, bývalý německý kancléř Gerhard Schroder, písničkář Jarek Nohavica, slovinský prezident Borut Pahor, zpěvačka Helena Vondráčková, vědec Vladimír Mařík nebo zakladatel prvního hospicu v Česku Miroslav Wajsar.

Na následnou recepci, nikoliv do sálu, za nimi mohou přijít dosluhující poslanci i ti, kteří byli nově zvoleni. Jejich účast je zatím nejistá. 

Na loňské předávání státních vyznamenání řada pozvaných osobností nedorazila. Udělali tak jako projev protestu proti rozhodnutí Miloše Zemana nevyznamenat přeživšího holocaustu a strýce končícího ministra kultury Daniela Hermana (KDU-ČSL) Jiřího Bradyho.

Prázdná místa ve Vladislavském sále tak byla obsazena například kustodkami Správy Pražského hradu, které hlídají výstavy či uvádějí návštěvníky do obrazáren.

VIDEO: Státní vyznamenání loni získal například zpěvák Daniel Hůlka

Video  Hůlka o vyznamenání od Zemana: Vyhrožovali mi kvůli němu smrtí!  - Blesk TV
Video se připravuje ...

kretenos500 ( 26. října 2017 22:34 )

Slušný člověk se se Zemanem nešpiní.

kretenos500 ( 26. října 2017 22:30 )

Obzvlášť, když lžou, že Peroutka napsal článek s názvem "Hitler je gentleman".

eliska963852 ( 26. října 2017 19:48 )

Vondráčková to dostane za přínos socialistické vlasti, nic jiného mně u této normalizační, estrádní umělkyně nenapadá.

moiaza ( 26. října 2017 17:34 )

A kdy se bude udělovat vyznamenání u příležitosti rozbití společného Československého státu? Předávat vyznamenání by mohl Klaus s Mečiárem. Chrchla se už těžko zúčastní.

ellenic ( 26. října 2017 17:34 )

Na takové vyhazování peněz náš stát má , ale aby senioři, kteří poctivě pracovali po celý svůj život měli z důchodu na úhradu přemrštěných nájmů za bydlení, na léky a zbylo jim aspoň na slušné žití, to ne. Na to se prostě peníze nenajdou . A proč, protože se vynakládají na zbytečnosti a odchodné pro poslance .

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa