Středa 17. dubna 2024
Svátek slaví Rudolf, zítra Valérie
Oblačno, déšť 10°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Poslanci vydali kolegy z ČSSD a KSČM k trestnímu stíhání. Jde o dotace

Autor: simao, ČTK - 
8. června 2017
12:48

Policie bude moci obvinit poslance Josefa Novotného (za ČSSD) a Jaroslava Borku (KSČM) v případu machinací s dotacemi z Regionálního operačního programu Severozápad. Sněmovna je dnes vydala v souladu se stanovisky mandátového a imunitního výboru k trestnímu stíhání.

Poslanci Borka a Novotný jsou podezřelí z poškození finančních zájmů Evropské unie a zjednání výhody při zadání veřejné zakázky. Jednoho z nich policie podezírá také ze zneužití pravomoci úřední osoby a účasti na organizované zločinecké skupině.

Hájil se jen komunista

Novotný už dřív označil případ za vykonstruovaný a účelový. Z dnešního jednacího dne se omluvil. Borka dnes mluvil o poměrně velmi vážném obvinění, o němž má pochyby a bude se o ně přít.

Nesouhlasí, jak uvedl, už i s úvodními větami v policejní žádosti o tom, že byl do hodnotící komise zvolen od počátku účelově. „V hodnotící komisi jsme se zcela svobodně vyjadřovali k návrhům, tak jak nám byly překládány, to znamená k návrhům Karlovarského a Ústeckého kraje s žádostí o poskytnutí finančních prostředků,“ řekl.

Mandátový a imunitní výbor hlasoval o doporučení Sněmovně u každého ze dvou poslanců zvlášť, uvedla jeho předsedkyně Miroslava Němcová (ODS). Stejně postupovalo i plénum.

Pro vydání Novotného hlasovalo 68 z 85 přítomných poslanců, proti jich bylo sedm. Borkovo vydání ke stíhání podpořilo 69 přítomných poslanců, proti jich bylo šest.

Kauza ROP Severozápad se týká evropských dotací v Ústeckém a Karlovarském kraji. V případu je nyní obviněno 24 lidí, mezi nimiž jsou politici, vysocí úředníci a podnikatelé. Nyní se jejich počet rozšíří o dva.

V posledních letech už bylo několik lidí kvůli ovlivňování rozdělování dotací v tomto operačním programu odsouzeno. Sněmovna rozhodovala v nynějším volebním období zatím celkem o sedmi poslancích, které chtěla policie stíhat. V jednom případě byl verdikt záporný. Pokud dolní komora poslance ke stíhání nevydá, policie ho může případně obvinit až potom, co mu skončí mandát.

VIDEO: Sněmovna v minulosti vydala k trestnímu stíhání mj. Davida Ratha – tehdy poslance z ČSSD.

Video  Rathovy odposlechy: „Žluťoučké, kulaťoučké“ byla legrace. Úplatky se v mincích neberou  - Vera Renovica, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

zab_haz ( 8. června 2017 16:43 )

Je smutné, že na to, aby zákon dosáhl i na naše "nadlidi", musí poslanci milostivě někoho "vydávat". To je ta hlasitě proklamovaná rovnost před zákonem. Všímejte si, lidi. A volte.

majojo ( 8. června 2017 14:42 )

Bodejť by nevydali, zachraňují tím svoje vlastní, jistě ctnostné a křišťálově čisté kejháky.

polakk ( 8. června 2017 13:27 )

A znáte toto? O lithiu se již rozpoutala diskuze-Lithium(k výrobě baterií),krádež století a je to třeba zastavit!!! Celý příběh lithia začal před 30 lety.Komunisté nechali udělat průzkum v Krušných horách,kde zjistili velké množství wolframu a lithia,v hodně tří bilionů korun,tj. 3000 špičkových nemocnic do 14 krajů. 10-15 let by se nemuselo sahat do rozpočtů kvůli důchodovému systému. Podpora vědy, výzkumu, školství, možná i armády. Lithium je kauza největšího podvodu a největší hlouposti politiků v této zemi. U politiků je stále ticho. Poslanec KSČM vznesl dotaz na premiéra Sobotku, bez reakce. Australská fy je dva kroky od těžby lithia a na burze má zisk 2 miliardy korun,potřebné na otevření těžby.Není to jenom australská fy, ale i Karel Janeček, který chce těžit z odkališť. Karel Janeček, známý bojovník proti korupci, má ve své dozorčí nebo správní radě člověka, který se jmenuje Martin Hausenblas. Člověk, který v Ústí zakládal hnutí Pro Ústí a následně Pro kraj. Člověk, který měl politickou moc ovlivnit kolotoč nebo ten byznys kolem lithia v Ústeckém kraji. A taky si pozval zástupce firmy Tesla a nabídl jí možnost postavení fabriky na výrobu elektroautomobilů Tesla.Takže ta provázanost Janeček, Hausenblas, Tesla, lithium, je jasná.V poslední době kolem lithia krouží Albright Groups, což je konglomerát firem okolo Madeleine Albrightové. Ministerstvo průmyslu říká:"Šlo o volnou soutěž a kdo dřív přijde,ten dřív tzv. pere. Prý ČR nebude okradena,za tuny lithia získá 10.tis.Kč. Kolik stojí tuna lithia? 240.tis.Kč.Lze to zastavit pouze legislativou. V Chile má podíl 51 % pro stát.státu a drží kontrolu nad těžbou. Musí přijít politická strana, aby provedla změnu. Že se o tuto problematiku zajímají komunisté,TOP (Lidovci-STAN), ČSSD je patrné a důvod k likvidaci Babiše i Zemana. MYSLETE O CO GO!!!

agfor ( 8. června 2017 13:10 )

Měli by se vydat všichni, protože všechen tenhle vládnou dobytek krade jako straky.

adamice ( 8. června 2017 13:10 )

Přesně. To má být samozřejmost. Zajímá mě, kdo vydá Sobotku, Chovance a Zaorálka.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa