Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Zeman jmenoval Pilného, pak ho i s Babišem pozval na víno. Sobotku „opomněl“

Autor: val - 
24. května 2017
19:30

Novým ministrem financí se stal dosavadní poslanec ANO Ivan Pilný. Ve středu odpoledne ho na Pražském hradě jmenoval prezident Miloš Zeman. Ve funkci nahradil Babiše, jehož odvolání navrhl prezidentovi před téměř třemi týdny Sobotka. Napětí mezi prezidentem Zemanem a premiérem se dalo krájet. 

Zeman na Pražském hradě pogratuloval Pilnému a vzpomněl na Pilného dva výroky z jejich společného úterního setkání. „Já tomu vůbec nerozumím,“ řekl prý Pilný, a „Já jsem lakomý.“ V obou případech ho Zeman ve středu chlácholil, že se nejedná o překážky.

Proslov Miloše Zemana po jmenování Ivana Pilného ministrem financí:

Nevraživost mezi prezidentem a premiérem, jejichž poslední setkání skončilo fiaskem, byla znát. Na konci ceremoniálu přišel Zeman za Pilným, aby jeho a Babiše pozval na sklenku vína. Sobotka, který stál vedle, pozvání nedostal. Zeman k němu jen s kamenným výrazem prohodil pár slov.

Minulé setkání skončilo napřaženou holí a fiaskem:

Slovy chvály naopak Zeman nešetřil k Andreji Babišovi, o kterém řekl, že na ministerstvu financí vykonal práci, „kterou nedokázal nikdo před ním“. Vyjádřil mu „velkou úctu a velké poděkování“. V minulosti přitom nebylo zvykem, aby byl ceremoniálu přítomen i odstupující ministr. K Babišovi také řekl, že věří, že se v budoucnu ještě setkají. Minimálně prý v létě na poradě v Lánech, „a možná i někdy později“, nadhodil Zeman.

Prezident Zeman 24. května odvolal z postu ministra financí a místopředsedy vlády šéfa ANO Andreje Babiše. Na jeho místo nastoupil Ivan Pilný, předseda hospodářského výboru Sněmovny. Prezident Zeman 24. května odvolal z postu ministra financí a místopředsedy vlády šéfa ANO Andreje Babiše. Na jeho místo nastoupil Ivan Pilný, předseda hospodářského výboru Sněmovny. | JAKUB POLACEK / Paparazzi

Podívejte se, kdo je Ivan Pilný. 

Pilný byl třetím kandidátem hnutí ANO na ministra financí. Předchozí dva kandidáty – Babišovu náměstkyni Alenu Schillerovou a ministra životního prostředí Richarda Brabce – premiér Sobotka odmítl kvůli přílišné spjatosti s odcházejícím ministrem Babišem. Jeho odvolání požadoval kvůli údajnému krácení daní.

Premiér později večer uvedl nového ministra do funkce v budově resortu. Při té příležitosti označil za priority sestavení rozpočtu na příští rok, čerpání evropských prostředků a dotažení účtenkové loterie. Babišovi poděkoval za práci na ministerstvu. Ten při odchodu oznámil, že je resort v dobré kondici.

Ministr Pilný přebírá resort 5 měsíců před koncem mandátu vlády. Není čas na rozkoukávání, je čas na plnění důležitých úkolů ministerstva a vlády,“ uvedl předseda vlády.

Pilný následně vyzdvihl Babiše: „Je výhodou navazovat na skvělou práci mého předchůdce,“ řekl. Co se týče rozpočtu, řekl v nadsázce, že už za ním chodí kolegové z vlády „s klobouky, ale bohužel ne na hlavách, ale v rukách“. Řekl ale, že veřejné finance hodlá spravovat jako vlastní. Sobotka dodal, že chce udržet plánovaný schodek 50 miliard.

Prioritní úkoly nového ministra financí Ivana Pilného:

1. Zajištění finančních prostředků na další zvyšování platů státních zaměstnanců.

2. Posílení investičních prostředků pro rok 2017 a 2018.

3. Příprava návrhu státního rozpočtu na rok 2018.

4. Dokončení schvalovacího procesu novely zákona o rozpočtových pravidlech, zajištění sjednocení postupu u čerpání Evropských strukturálních a investičních fondů (ESIF) a vytvoření podmínek pro rychlejší čerpání finančních prostředků ESIF.

5. Zabezpečení zahájení provozu tzv. účtenkové loterie v rámci projektu EET.

6. Příprava modelu financování dostavby nového bloku JE Dukovany.

7. Příprava konceptu a návrhu nového zákona o dani z příjmu.

8. Předložení analýzy používání zajišťovacích příkazů.

Ivan Pilný po setkání s prezidentem

 

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Patrodevet ( 4. června 2017 20:22 )

Pane všechny děti nejsou bohati,jako Vaše .

hejhej ( 26. května 2017 10:22 )

repelos: Vypadá to, ti pitopečci z Blesku si tyto hloupé a vulgární provokaréty platí. Nejlépe je na pitomce nereagovat, ať si hloupě diskutují mezi sebou.

Hidden-object ( 26. května 2017 08:46 )

Pan Zeman a pan Babiš jsou skutečně politici na svém mistě a NIKDO na jejich IQ v pruměru 190 nema a mit nebude viz IQ Kalouska IQ 77..Sobotka IQ 67.... Jo a IQ zdenekk či rego atd je asi tak 0.22% ...

Hidden-object ( 26. května 2017 08:41 )

Nezavid primitivní hovado

hejhej ( 25. května 2017 14:42 )

gabreta: Sobotka si podrazácké chování nic jiného nezaslouží. Pan Zeman je frajer.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa