Úterý 16. dubna 2024
Svátek slaví Irena, zítra Rudolf
Oblačno, déšť 10°C

Boj proti lži „o migrantech v Chebu“ selhal. Začarovaný kruh, říká poslankyně

Autor: Václav Lang - 
5. června 2017
05:55

Politici sice burcují k boji proti tzv. informačním šmejdům, praxe ale vázne. Blesk.cz získal detaily o případu Karla Patáka, jemuž vadila známá fotomontáž inscenující příjezd stovek migrantů na chebské vlakové nádraží. U státních orgánů ale s trestním oznámením nepochodil. Poslankyně Helena Langšádlová (TOP 09), která se v oblasti angažuje, mluví o začarovaném kruhu.

46letý Karel Paták z Berounska už nevydržel dezinformace, které se šíří po českém internetu na téma migrace. Sám byl sedmkrát pomáhat v uprchlických táborech, a když se k němu loni dostala dnes již notoricky známá fotka chebského nádraží s přijíždějícím vlakem obsypaným migranty, rozhodl se podat trestní oznámení pro šíření poplašné zprávy.

Falešná zpráva, která se šíří českým internetem. Falešná zpráva, která se šíří českým internetem. | Reprofoto Manipulatori.cz

„Fotomontáž měla na Facebooku přes tři tisíce sdílení. Bylo vidět, kolika tisícům lidí to zamotalo hlavu nebo kolik lidí bylo díky tomu v panice. Lidi se tam pohoršovali a mysleli si, že jsme opravdu v ohrožení,“ popsal Paták Blesk.cz svou pohnutku ohledně fotomontáže, která se šířila po sociálních sítích a někteří dezinformátoři ji rozesílali i e-mailem.

Ve skutečnosti se nejedná o příliv uprchlíků do Česka, ale o fotomontáž složenou z dvou různých fotek z rozdílných koutů světa. Ve skutečnosti se nejedná o příliv uprchlíků do Česka, ale o fotomontáž složenou z dvou různých fotek z rozdílných koutů světa. | Reprofoto Manipulatori.cz

Sdílení je, jako když se hodí kámen do vody – šíří se to dál a dál. Když každý člověk, který má Facebook s průměrným počtem 200 přátel, sdílel tenhle příspěvek, tak si vezměte, že se dostane k desítkám tisíc lidí. Vyhodnotil jsem to jako šíření poplašné zprávy a podal jsem trestní oznámení na neznámého pachatele,“ dodal.

Justice: Jde o nadsázku

Dočkal se však zamítavé odpovědi. „Míra společenské nebezpečnosti citovaného přečinu nebyla naplněna,“ zněla stručná odpověď berounské policie, kterou má Blesk.cz k dispozici.

Po poradě s právníkem podal Paták berounské okresní státní zástupkyni výzvu k přezkumu postupu policie. Ani tam se ale nesetkal s úspěchem. „Napsala mi, že nemůže jít o trestný čin, protože to, co se píše ve statusu, není pravda. Přitom to je přece podstata šíření poplašné zprávy,“ řekl Paták.

Karel Paták v uprchlickém táboře Karel Paták v uprchlickém táboře | Pro Blesk.cz LiX Van

Státní zástupkyně vychází ve svém odůvodnění, které má Blesk.cz rovněž k dispozici, ze zmíněného facebookového příspěvku a na něm vystavěném humoristickém komentáři zpravodajského webu Hlídací pes. „Ve věci nejde o podezření ze spáchání trestného činu, autor zmíněného článku a fotografie užil nadsázku a o skutečnostech, o kterých píše v článku, je obecně známo, že neodpovídají realitě a nejsou tak míněny vážně,“ uvedla.

Zjednodušeně řečeno: státní zástupkyně odmítla podezření na šíření poplašné zprávy proto, že ve fotomontáži šlo o nadsázku, přičemž se podle ní obecně ví, že se do České republiky migranti v přeplněných vlacích nevozí. Právě chybějící povědomí o skutečném stavu této i jiných věcí jsou přitom předmětem snah politiků bránit dezinformačním kampaním.

Langšádlová: Točíme se v začarovaném kruhu

Na to upozorňuje i poslankyně TOP 09 Helena Langšádlová, která před několika týdny kvůli tzv. informačním šmejdům interpelovala premiéra Bohuslava Sobotku (ČSSD). Ten jí odpověděl, že se problematikou dezinformací či poplašných zpráv šířených internetem zabývá Centrum boje proti terorismu a hybridním hrozbám (CTHH).

Upozornil však na to, že v případě hoaxů šířených e-mailem nemůže stát vstupovat do soukromé elektronické korespondence, a tak „závisí na adresátech této elektronické pošty a jejich aktivním přístupu při jejich ohlašování“.

Podle Langšádlové se ale takto dostáváme do začarovaného kruhu. Premiér sice nabádá občany k aktivnímu přístupu, když ale nahlásí dezinformaci státním orgánům, jako je policie, odmítnou to řešit,“ poukázala na případ Karla Patáka.

Nešlo o závažnou hrozbu, tvrdí žalobce

Ten se svým případem dospěl až ke krajskému státnímu zastupitelství v Praze, jež se však ztotožnilo s výkladem okresní instance. Zmíněná fotomontáž a doprovodný komentář podle něj nevyvolávají vážné obavy obyvatel. Jinak by tomu prý bylo třeba v případě nerelevantní hrozby válečným konfliktem, teroristickým útokem, výbuchem bomby, živelné katastrofy a podobně.

Podívejte se, co si o hoaxech myslí prezident Miloš Zeman:

Krajský státní zástupce dodal, že fotografie je „zjevně a do určité míry i nepřehlédnutelně nepravdivá“ a společnosti prý škodí jen minimálně. „Nezobrazuje ani neinformuje například o užití násilí proti životu, zdraví či majetku občanů a ani nelze dovozovat zobrazování nějakého jiného zásadního protiprávního jednání, ze kterého by alespoň část obyvatel některého z míst České republiky mohla mít oprávněně závažné obavy,“ konstatoval krajský státní zástupce s tím, že už se případ nebude dál řešit.

Paták z toho dobrý pocit nemá: „Jak chodím tady ve vesnici mezi lidmi, tak vidím, jak tyhle úplné blbosti, hoaxy nebo různé e-maily, co chodí, lidi strašně ovlivňují. Pro ně je zpráva z BBC to stejné jako onen hoax,“ uzavřel s tím, že zmíněná fotomontáž se začala před pár týdny znovu šířit internetem, byť už ne s tak velkou odezvou.

Video se připravuje ...
Další videa