Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Zeman: Trump mluví drsně, ale srozumitelně. Co mu říká Klaus, Sobotka a Babiš?

  • Autor: zst - 
    9. 11. 2016
    13:45

    Šok a rozčarování na jedné straně, oslavy z monopolu republikánů na druhé. Vítězství kandidáta republikánů Donalda Trumpa v prezidentské volbě v USA bylo nečekané a podle většiny českých politiků je třeba počkat na to, jaké dopady to bude mít na vztahy USA s EU, potažmo z Českou republikou. Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) zdůraznil Trumpovu osobní vazbu s Českem. Jak komentovali výsledky voleb Miloš Zeman, Václav Klaus nebo Andrej Babiš (ANO)?

  • 1.Zeman: Radost a pozvání do Prahy

    „Kdybych byl americkým občanem, ano, volil bych Donalda Trumpa,“ prohlásil už dříve prezident Miloš Zeman. Trumpovo vítězství tak kvituje a má radost. „28. září jsem vyjádřil veřejnou podporu tomuto kandidátovi, byl jsem jeden z mála evropských politiků. Souhlasím s jeho názory jak na migraci, tak na boj proti islámskému terorismu. Domnívám se, že americké volby prokázaly vůli amerického lidu nenechat s sebou manipulovat veřejnými sdělovacími prostředky,“ řekl během projevu na Pražském hradě.

     

    „Vážím si i způsobu vystupování Donalda Trumpa, který mluví srozumitelně, i když někdy drsně, vyhýbá se tomu, čemu se někdy říká politická korektnost. Odeslal jsem nově zvolenému prezidentovi blahopřejný dopis, kde jsem ho mimo jiné pozval na návštěvu České republiky. Věřím, že vztahy se Spojenými státy se touto volbou dále zlepší a nebudou zatíženy některými nedorozuměními, jako je například ne zcela profesionální postoj současného amerického velvyslance pana Schapira,“ rýpl si také prezident do Andrewa Schapira, který ho kritizoval za některé cesty na východ.

     

    Podívejte se na celý projev Miloše Zemana:

    Video  Zeman o zvolení Trumpa  - Jan Jedlička, Blesk TV
    Video se připravuje ...

  • 2.Co přesně Zeman napsal Trumpovi?

    A můžete se podívat i na celou jeho gratulaci Donaldu Trumpovi:

     

    Vážený pane zvolený prezidente, s velkou radostí se připojuji ke gratulacím k Vašemu zvolení prezidentem Spojených států amerických.

     

    Když jsem Vám během vypjaté předvolební kampaně jako jeden z mála evropských lídrů vyjadřoval podporu, věděl jsem, že ve Vaší osobě by Spojené státy zvolily prezidenta s novým a neotřelým pohledem na celou řadu politických témat. Mí političtí oponenti mě nazývali „českým Donaldem Trumpem“, protože si povšimli, že s Vámi sdílím stejný pohled na boj proti terorismu a takzvanému Islámskému státu nebo globální migraci. Přiznávám, že jsem vždy byl na tuto nálepku hrdý a nikdy jsem ji nepovažoval za urážku.

     

    Dlouho před volebním dnem jsem byl také přesvědčen, že Vaším zvolením bude započata nová fáze česko-amerických vztahů a transatlantické spolupráce. Dobré vztahy mezi našimi zeměmi mají dlouhou tradici. Ve Spojených státech žije největší česká krajanská komunita v zahraničí. Vaše země je největším mimoevropským obchodním partnerem českých exportérů. Česká republika a USA těsně spolupracují na nejdůležitějších zahraničněpolitických tématech dnešního světa, jako je boj proti terorismu nebo podpora v Sýrii. Naše země sdílí společné hodnoty demokracie a svobody. Spojené státy americké jsou již dlouho naším skutečně strategickým partnerem.

     

    Vážený pane zvolený prezidente, Česká republika jakož i já osobně se těšíme, že ve spolupráci s Vámi a Vaší administrativou budeme pokračovat v rozvoji blízkých vztahů mezi našimi zeměmi. Doufám, že brzy navštívíte Českou republiku, kam Vás mám tu čest pozvat. Ještě jednou Vám gratuluji!

    Prezident Miloš Zeman Prezident Miloš Zeman | ČTK

  • 3.Klausova oslava meruňkovicí

    Slaví také exprezident Václav Klaus. V jeho institutu podle informací Blesku zapili Trumpa meruňkovicí. Sám Klaus má od Trumpa dokonce fialovou kravatu.

     

    „Je to dobře pro Ameriku, pro Evropu a celý Západ i pro Českou republiku. Troufáme si říci, že v amerických prezidentských volbách zvítězil i Institut Václava Klause a jsme na to pyšní. Americké prezidentské volby vyhráli normální, obyčejní, zdravý rozum používající lidé. Vyhráli nad politickými elitami, politickým establishmentem, vyhráli nad manipulací jednotné mediální fronty, nad nejvlivnějšími a nejmocnějšími zájmovými skupinami,“ uvedl Klausův institut.


    „Vítězství Donalda Trumpa je krutým zúčtováním s prezidentem Obamou a jeho politikou. Byl poražen svět politické korektnosti, přetvářky, potlačování svobody projevu, elitářského sociálního inženýrství, svět smiřující se s úpadkem Západu a zříkající se jeho tradičních hodnot. Byla poražena i řada lidí u nás. Po revolučním efektu brexitu a neméně revolučním vítězství Donalda Trumpa očekáváme řetězovou reakci v evropských zemích. Evropa tyto dva impulsy potřebovala,“ napsal v prohlášení za Klause jeho institut.

    Václav Klaus se svými spolupracovníky slaví vítězství Donalda Trumpa v americké prezidentské volbě. Václav Klaus se svými spolupracovníky slaví vítězství Donalda Trumpa v americké prezidentské volbě. | Institut Václava Klause

  • 4.Sobotka: Trump alespoň ví, kde je ČR

    „Lidé v USA demokraticky zvolili změnu. A i když by řada z nás na jejich místě hlasovala jinak, rozhodnutí amerických voličů je třeba respektovat a brát pragmaticky. Trump, na rozdíl od některých svých předchůdců, alespoň ví, kde leží Česká republika,“ poznamenal k vítězství republikánské jedničky premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD).

     

    „Gratuluji Donaldu Trampovi ke zvolení prezidentem a doufám, že Spojené státy zůstanou pro naši zemi i pro Evropu spolehlivým partnerem a spojencem. Myslím, že největším úkolem nového prezidenta teď ale bude překonat velké rozdělení americké společnosti, ke kterému přispěl svou agresivní a populistickou volební kampaní,“ dodal předseda vlády.

    Premiér Sobotka se v Rize po summitu 16+1 sešel se svým čínským protějškem Premiér Sobotka se v Rize po summitu 16+1 sešel se svým čínským protějškem | Twitter / Úřad vlády

  • 5.Babiš: Průzkumy opět zklamaly

    Srovnání s americkým miliardářem se během posledních měsíců nevyhnul místopředseda vlády a ministr financí Andej Babiš (ANO). Druhý nejbohatší Čech se ale i ve středu podobným srovnáním bránil. „Fakt nepodporuji Trumpa, i když mě k němu někteří mylně přirovnávají,“ napsal na sociální síti, kde Trumpovi zároveň pogratuloval.

     

    „Nemyslel jsem si, že vyhraje, všichni byli proti němu. Na amerických volbách se ukázalo, že průzkumy veřejného mínění se opět mýlily. Proto je i v Čechách beru s velkou rezervou. Trump dal na kampaň o půl miliardy dolarů méně než Hillary. Vystupoval proti němu mocný americký showbusiness, který masivně podporoval Hillary. Trumpova rétorika byla mnohdy přehnaná a trochu šílená, ale já doufám, že jedna věc jsou mítinky a věc druhá je být prezidentem v Bílém domě,“ komentoval Trumpovo vítězství.

  • 6.Lidovci: Každá změna nemusí být k lepšímu

    „Výsledek volby v USA, voliči chtěli změnu, jen každá změna nemusí být k lepšímu,“ napsal na Twitteru ministr zemědělství a druhý muž KDU-ČSL Marian Jurečka.

     

    „Když Columbus objevil Ameriku, měla Praha už přes 140 let svou univerzitu. Prostě Evropa už toho zvládla. Tak don't worry, Ameriko, jsme s Tebou,“ nevidí v Trumpově vítězství tak velkou tragédii ministr kultury Daniel Herman.

    Šéf lidovců Pavel Bělobrádek a ministři Jurečka a Herman Šéf lidovců Pavel Bělobrádek a ministři Jurečka a Herman | ČTK

  • 7.Fiala: Vítězství nespokojenosti

    Svůj pohled přidal i šéf ODS Petr Fiala: „Vítězství Donalda Trumpa je vítězstvím těch, kteří jsou dlouhodobě nespokojeni s politikou přílišné politické korektnosti, umělého multikulturalismu či rozsáhlých sociálních programů. Není to žádná tragédie, jak se nám snaží líčit někteří komentátoři. Trump získal hlasy nespokojené střední třídy, normálních lidí, kteří mají pocit, že jsou znevýhodněni a nemají užitek z ekonomického růstu USA. Trump se nebál mluvit o kontroverzních tématech, například o migraci nebo o ochranářských opatřeních v mezinárodním obchodu. Berme tuto situaci na vědomí, nepodléhejme emocím a pracujme na tom, aby Česká republika v nové mezinárodní situaci dobře obstála.“

    Šéf ODS Petr Fiala při rozhovoru pro Blesk Šéf ODS Petr Fiala při rozhovoru pro Blesk | Foto: Jakub Poláček

  • 8.Kalousek: Snad Trump sliby nesplní

    „Respektovat demokratickou volbu je samozřejmost. Teď doufejme, že řadu svých předvolebních slibů Donald Trump nesplní,“ glosoval výsledek krátce také předseda TOP 09 Miroslav Kalousek. „Mám na mysli především výroky, které zpochybňovaly závazky v systému kolektivní bezpečnosti, a výroky slibující ochranářskou a izolacionistickou obchodní politiku. Zejména pak doufám, že nedojde ke změně dlouholeté konzistentní politiky USA vůči Rusku. V případě, že by se to všechno stalo, byl by to značný problém pro svobodný svět. Každopádně teď Evropa musí držet více při sobě a stát se akceschopnější,“ dodal.

     

    Že ale minimálně část svých slibů splní, o tom je přesvědčen Kalouskův předchůdce, nyní čestný předseda strany Karel Schwarzenberg. Exministr zahraničí očekává politické zemětřesení ve světě. „Samozřejmě, že ne všichni kandidáti uskutečnili vše, co (v kampani) říkali, ale obyčejně část přesvědčení naplnili,“ řekl.

    Prezidentské volby v USA 2016 na Blesk.cz ZDE

    Kdo jsou děti Donalda Trumpa - Podívejte se

mnpv ( 9. listopadu 2016 17:23 )

Zeman nebyl sám, oba Klausové rovněž veřejně podporovali Trumpa

xcarodejka ( 9. listopadu 2016 16:05 )

Inteligenci si nelze koupit. Zeman ji určitá v dostatečném množwství i má, ale rozhodně tady na diskuzi každý nikoliv.. Proč psát za každou cenu, když je hlávka prázdná, a jen to v ní duní?

xcarodejka ( 9. listopadu 2016 15:42 )

U nás je také oblíbený jeden úspěšný podnikatel. Musím říct, že mně Hillary enní sympatická, taková ukřičená malá blondýnka. Myslím, že USA půjde směrem, kterým jít musí, a dříve nebo později by to tak jako tak nastalo. Aspoň se tedy nic neprotahuje. Myslím, že diplomacie v minulsoti selhala, asi už za Clintona, možnmá dříve a spravované a lepené je vždryky křehkčí. Nebudeš to mít lehké,i proto že bude pod mikroskopem těch neúspěšných, ale měli by mu dát šanci i klid na práci. Nebude to snadná práce, hodně se toho podělalo a i velká osobnost se z napravování zapotí. Ne každý všechno bude správně chápat výsledky byť dobrých počinů a rozhodnutl,nebudou znát hned, takže Trumpovi není co závidět.

11karel11 ( 9. listopadu 2016 15:29 )

Ty seš sprostý prase.

milan1959 ( 9. listopadu 2016 15:06 )

Jak jsme předpokládali, tak se naše hradní hovado rychle přihlásilo k bývalé podpoře Trumpa a bude si z toho teď dělat několik let zásluhy. Bohužel musíme očekávat na jaře kandidaturu tohoto nemocného člověka na dalších 5 (+1) let. Tohle chcete ?

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa