Úterý 16. dubna 2024
Svátek slaví Irena, zítra Rudolf
Oblačno, déšť 10°C

Vláda se skřípěním zubů kývla. Posvětila Zemanovi výlet za Putinovým kamarádem

Autor: ČTK, val - 
17. října 2016
16:00

Až na druhý pokus a proti nezvyklému odporu schválila v pondělí vláda zprávu o cestě prezidenta Miloše Zemana na Rhodos. Tam se na přelomu září a října zúčastnil konference Dialog civilizací, kterou pořádá kontroverzní podnikatel, přítel ruského prezidenta Putina Vladimir Jakunin. Cesta vyšla na 300 tisíc korun bez výdajů na letadlo.

Před týdnem se na schválení nenašel dostatek hlasů, v pondělí však přes nesouhlas některých ministrů návrh prošel. Ke zprávě se původně na jednání vlády neměla vést ani rozprava, o předložení informativního materiálu ale požádal ministr pro lidská práva Jiří Dientsbier (ČSSD). Účast na konferenci podle něj symbolicky zpochybňovala postoj ČR i Evropské unie vůči ruské imperiální a agresivní politice.

Vicepremiér Pavel Bělobrádek (KDU-ČSL) minulý týden řekl, že se diskutovalo o tom, zda cesta byla v souladu se zahraniční politikou ČR. Debata se podle něj odkládala nejen proto, že nebylo dost hlasů pro schválení, ale také kvůli tomu, že na jednání chyběla řada ministrů.

Prezident relaxoval na pláži na řeckém ostrově Rhodos. Prezident relaxoval na pláži na řeckém ostrově Rhodos. | Foto Blesk

Podle Aktuálně.cz se v pondělí proti schválení postavili ministři ze všech tří koaličních stran. Server jmenuje ministra kultury Daniela Hermana (KDU-ČSL) a ministra spravedlnosti Roberta Pelikána (ANO). „Pokud vláda zprávu schválila, zvítězil zdravý rozum na ideologickými floskulemi,“ komentoval rozhodnutí ministrů Ovčáček.

Bělobrádek byl pro

Bělobrádek novinářům na tiskové konferenci po jednání vlády řekl, že hlasoval pro schválení zprávy. Někteří ministři podle něj navrhovali, aby vláda cestu symbolicky odmítla proplatit jako kontroverzní. „Já jsem hlasoval pro schválení, tak jako tak cestu zaplatí státní rozpočet,“ uvedl. Výdaje by se podle něj stejně zaplatily z jiné rozpočtové kapitoly. O vhodnosti cesty se mělo diskutovat už předem na úrovni premiéra či ministra zahraničí, dodal Bělobrádek.

Po jednání tripartity Miloš Zeman většinu tisové konference proseděl. Stěžoval si na přesezenou nohu. Po jednání tripartity Miloš Zeman většinu tisové konference proseděl. Stěžoval si na přesezenou nohu. | ČTK

Český prezident se letos konference zúčastnil poněkolikáté. Předloni za to sklidil kritiku opozice. Ve svém zahajovacím projevu hovořil hlavně na téma tzv. Islámského státu, který přirovnal k rakovině. Kvůli konferenci se Zeman nezúčastnil v Izraeli pohřbu bývalého prezidenta a premiéra Šimona Perese, na nějž se sjelo mnoho světových státníků. Zastoupili ho premiér Bohuslav Sobotka a ministr zahraničí Lubomír Zaorálek (oba ČSSD).

Zakladatel a pořadatel rhodoského diskusního fóra, podnikatel Jakunin, je blízký spolupracovník prezidenta Putina. Po ruské anexi Krymu byl zařazen na sankční seznam USA.

joudajoudovy ( 18. října 2016 09:05 )

plakej v eu parlamentu....

joudajoudovy ( 18. října 2016 08:40 )

..jen doplnim info. ze se napr. nekonala kontrola vydaju za vylet topolanka do usa, kam privezl vyznamenani pro vrahy a pri ceste zpet, vladni special byl nacpany oblecky a kabelkami?

joudajoudovy ( 18. října 2016 08:36 )

cim to asi bude? zradcovsti flaternici dostali par hlasu navic a opet se z kejvacu stavaji dravymi ovcemi, ktere zahumenkari voli, i kdyz jim propachtovali pole, zahrady a vinice. pan buch nas ochranuj, nez cer-no-p-r-d-e-l-ni-cka zluta zare nad republikou, to uz zluta zare repky olejne na polich a narod bude mit co jist, neb dotace snizuji naklady na potraviny.

tgbg ( 17. října 2016 19:30 )

Setkání českého otroka z hradu a úhlavního ruského pedofila!!!! http://zahranicni.eurozpravy.cz/evropa/143399-drsne-obvineni-z-pera-litvinenka-putin -je-pedofil-zneuzival-male-chlapce/

moiaza ( 17. října 2016 17:58 )

A znovu zde hlupáci projevuji svou "inteligenci."

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa