Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Horáček: Odpůrce migrace je jako odpůrce deště. Pomozme těm, kdo ctí náš řád

Autor: Jaroslav Šimáček - 
7. července 2016
05:02

Michal Horáček v posledním, čtvrtém dílu studia Blesk.cz promluvil také o rozdělené společnosti a uprchlické krizi. Upozornil na to, že odpůrce migrace je něco jako odpůrce deště – může nadávat, že déšť nechce, ale pršet bude stejně. Horáček se pozastavil nad tím, že ze svých domovů odešlo na 60 milionů lidí. A že zatímco Češi historicky uprchlíkům pomáhají, Miloš Zeman není jediný, kdo rozdělil společnost.

Když přijde na uprchlickou krizi, je česká společnost rozdělená. „Prezident zejména, po mém soudu, nemá přispívat, aby se rozdělovala... Nicméně pan prezident Zeman není jediný, kdo společnost rozdělil,“ upozornil v Blesk studiu Michal Horáček, textař, spisovatel, ale také sociální antropolog a někdejší spoluzakladatel Fortuny, který by se mohl stát jedním z kandidátů do prezidentského klání 2018. On sám stále ještě kandidaturu zvažuje. 

Podle Horáčka je důležité zachovat si rozdílné názory ve společnosti, už jenom proto, že lidé žijí v různých podmínkách a mají různé charaktery, ale i zájmy a sny.

„Nesmí se ale rozdělit to, že máme pořád na mysli blaho České republiky, to znamená naši prosperitu, naši svobodu a svobodu a prosperitu našich dětí a vnuků. Jestli se jednou vykopou příkopy, které jsou obtížně zase k zakopání, je to moc špatně. Obávám se, že se to skutečně děje,“ varoval Horáček. 

Pozastavil se přitom nad tím, kdo je z jeho pohledu odpůrce migrace. „Co to je odpůrce migrace? To je něco jako odpůrce deště. Mohu stokrát říkat: To nechci! Nechci déšť! Ale on je, prší. Stejně tak se stalo, že vlivem válek, rozvrácených států, sucha a spousty dalších okolností se 60 milionů lidí dalo do pohybu. My to vidíme z evropského hlediska, ale z toho širšího je to tak, že 60 milionů lidí opustilo své domovy a posunuli se jinam,“ zmínil Horáček i tzv. vnitřně vysídlené osoby, které se přesunuly v rámci jednoho státu a jsou zkrátka někde jinde, než by chtěly být.

Horáček připomněl, že Česko dlouhodobě uprchlíkům pomáhá. Potíž však vidí v tom, že by řada z nich chtěla být v Hamburku, ale jsou v Humpolci. A také, že nejsou plně kompatibilní s naším viděním role náboženství ve svobodné společnosti. Lidé se podle něj bojí právem, že přichází příliš silná skupina lidí. Jenže stalo se a je třeba se migrační krizi postavit.

Přesto 40 procent lidí neprchá před válkou, ale odchází dle OSN za lepším, upozornil Horáček. „My jsme dobří lidé, historicky. Dali jsme pomoc Rusům, Židům, Řekům, v 90. letech jsme dali dokonce pomoc muslimům, kteří přicházeli z Bosny,“ připomněl s tím, že neví, že by se u nás zdravotní sestry muslimky někde „odpalovaly na náměstí“. „Moje osobní zkušenost je taková, že jsme je přijali velkoryse a oni tu pomoc využili. A tak jsme se stali lidmi,“ dodal Horáček.

VIDEO: Podívejte se na 4. díl rozhovoru s Michalem Horáčkem, tentokrát (nejen) o současné migrační krizi:

Video  Michal Horáček ve studiu Blesku: O uprchlické krizi  - Blesk - Jaroslav Šimáček, Lukáš Červený, Jan Jedlička
Video se připravuje ...

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

ruprecht286 ( 12. července 2016 10:49 )

 Koukám, kolik zamindrákovanejch lidí, si tu vůči Horáčkovi honí triko. Nebo jste nedočetli ten článek do konce? Horáček je inteligentní člověk, Fortunu si vymyslel a začal ji provozovat od piky. Nikdy nekradl, jako politici z ODS a ČSSD, které pořád dokola asi volíte..?!! Že ji pak výhodně prodal není nic zavrženíhodného. Děje se to dnes a denně s mnoha jinými komerčními podniky. Že vás nedráždí třeba senátor Valenta, král českého gamblerského průmyslu navíc v politické funkci ?! Jako prezidenta by v zahraničí alespoň brali vážně a nedělal by ostudu. Taky není tolik fixován na Putinovo Rusko, jako současný prezident Zeman. To se tolik z vás touží vrátit do náruče a pod Rusů ????? Je čas dovolených a tak si můžete představit, jak rádi by vás zas Rusové pouštěli "na Západ". Jezdili byste zas jen možžná do Bulharska, Rumunska a opalovat se na Krym. Zavedly by se opět výjezdní doložky a devizový příslib pro vybrané politicky loajální. Ruskou "bratrskou pomoc" jsem už zažil. A nezapomněl jsem.

co-teda ( 11. července 2016 10:44 )

Horáček, Horáček, Ty jsi ale ču.ráček.

salto ( 11. července 2016 08:42 )

Když ctí náš řád... Ten vexlák asi spal v knihovně, jinak si jeho hutná moudra neumím vysvětlit

vialli ( 9. července 2016 20:17 )

Mne osobně pan Horáček svými postoji zklamal, za prezidenta bych ho nechtěl. Nechceme-li Česko zaplavit islámem, on není tím, kdo by tomu byl schopen čelit.

co-teda ( 8. července 2016 17:46 )

Horáčku, Horáčku, Ty jsi ale B.L.B. Možná by bylo lepší se na presidentskou kandidaturu vys.rat a začít opět vekslovat. Tam jsi úspěšnější. Voni ty Tvoje texty ... taky nic moc.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa