Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Zemřel významný český sociolog Ivo Možný. Bylo mu 84 let

Autor: ČTK, val - 
10. září 2016
16:23

Ve věku 84 let v sobotu zemřel přední český sociolog Ivo Možný. S odkazem na jeho rodinu to uvedl server Lidovky.cz. Po listopadové revoluci položil Možný základy české moderní sociologie. Svou celoživotní práci zaměřil především na výzkum rodiny, věnoval se i sociologii intimity nebo sociální politice.

Lítost nad úmrtím výjimečného pedagoga projevila Masarykova univerzita v Brně, kde Možný působil a kde spoluzaložil a v letech 1998 až 2004 jako děkan vedl Fakultu sociálních studií. Od roku 2013 na fakultě působil jako emeritní profesor sociologie a sociální filozofie.

„Byl asi mezi mými učiteli tím nejlepším, neboť abych si před ním nepřipadal jako hlupák, studoval jsem na zkoušky u něj mnohem více, než bylo nezbytné. A to je vlastně to, čeho má univerzitní učitel u svých studentů dosáhnout. Ale nepodaří se to zdaleka každému, jen autoritám, jakou byl a pro mě už vždycky zůstane Ivo Možný,“ uvedl rektor Masarykovy univerzity Mikuláš Bek, kterého Možný osobně učil.

Sociolog Ivo Možný Sociolog Ivo Možný | ČTK

Lítost vyjádřil i emeritní děkan FSS MU Ladislav Rabušic. „Rád studenty zdravě provokoval, byl na ně přísný, neboť vyžadoval práci a výkon, ale současně byl i moudře laskavý,“ uvedl Rabušic. Podle něj měl Možný jasnou představu o tom, jak by měla fungovat vysoká škola evropského formátu, a v tomto duchu ji také řídil. „Když za ním jako za děkanem studenti chodili, že se na fakultě a ve výuce pořád dějí nějaké změny a že oni vlastně nemají pořádný klid na studium, říkával jim: ‚Miláčci, klid zažijete jenom na hřbitově. Život je permanentní proměna‘. Jsem přesvědčen, že Ivo si svůj klid nyní užívá,“ řekl Rabušic.

Na Možného zavzpomínal i skladatel a podnikatel Michal Horáček: „Miloval jsem tu jeho dychtivost. A vážil si toho obsáhlého díla, které vytvořil,“ napsal na Facebooku. „Fyzicky drobnější a křehčí, myšlenkově byl velký a silný. Jeho krásný život zaslouží potlesk,“ dodal.

Ivo Možný se narodil v roce 1932 v Prostějově. V roce 1957 získal titul promovaný filolog, doktorem sociologie se stal v roce 1967. Několik let pracoval jako redaktor a reportér Československého rozhlasu v Praze, Ostravě a Brně, od 60. let působil na katedře sociologie Filozofické fakulty brněnské univerzity. Profesuru získal až v roce 1992. Po nástupu normalizace nesměl přednášet na vysokých školách, uplatnění našel v brněnské Manželské a předmanželské poradně. V akademické i vědecké dráze mohl naplno pokračovat až po listopadu 1989.

V roce 2011 byl jmenován emeritním profesorem Masarykovy univerzity. V roce 2015 převzal Cenu Neuron za přínos světové vědě v oboru společenské vědy.

Zobrazit celou diskusi