Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Kvůli lebce ve znaku Prostějova město hrozí žalobou. Piráti za ni bojují

Autor: všm - 
20. května 2016
11:30

Prostějov získal novou městskou vlajku, k černé orlici přibyla ještě polovina umrlčí lebky. Nejde samozřejmě o oficiální úpravu, ale verzi, kterou používá tamní buňka České pirátské strany, jež je v zastupitelstvu. To se ovšem příliš nelíbí primátorce Aleně Raškové (ČSSD), která úpravu považuje za hanobení znaku, a hrozí tak žalobou. Piráti na kritiku zareagovali po svém - vyzvali fanoušky, ať jim zasílají upravené znaky dalších tuzemských měst. Na stromě v jabloneckém erbu tak začala vedle jablek růst pirátská loga a kůň ve znaku Ostravy má náhle pásku přes oko.

„Vzhledem k tomu, že je na oficiální stránce Místního sdružení České pirátské strany Prostějov v rámci sociální sítě facebook zveřejněn zhanobený znak statutárního města Prostějova, aniž by byl ze strany města udělen souhlas, vyzývám Vás tímto k neprodlenému odstranění zhanobeného znaku z této stránky,“ uvedla Rašková ve výzvě, kterou zaslala tamní pirátské pobočce.

Prostějovská vlajka Prostějovská vlajka | Pirati.cz

V případě, že by tak strana neučinila do 15 dnů od doručení výzvy, hrozí primátorka právními kroky. Piráti její kritiku odmítají. V první řadě prý nezměnili znak, ale vlajku. A dále citují ministerstvo vnitra, podle kterého „užívání vlajky obce nelze podmínit souhlasem obce či jiným jejím aktem“.

Logo je na profilu již čtyři roky a po celou dobu nikomu nevadilo. Bohužel v Prostějově je v tomto volebním období zcela běžné, že je opozice dehonestována všemi možnými prostředky, a tahle směšná aférka do tohoto zapadá,“ reagoval Petr Lysek, prostějovský zastupitel za Pirátskou stranu.

Prostějovská upravená vlajka Prostějovská upravená vlajka | Pirati.cz

Údajně strana neměla v úmyslu vlajku nikterak hanobit. „Lebka je heraldický znak a sama o sobě nemá negativní konotace. Myslím si, ze reálně nikoho, kdo se nad tím zamyslí, pobouřit nemůže. Máme ji všichni přece v hlavě,“ vysvětlil Blesk.cz Ivan Bartoš, předseda Pirátů.

Dopis od primátorky Dopis od primátorky | Pirati.cz

Místo toho, aby upravený znak stáhli, tak vyzvali své fanoušky, ať jim zasílají další modifikované městské vlajky. Založili pro to i speciální facebookovou stránku „Pirátíme znaky“. Objevil se tam například upravený znak Kamenného Újezdu, Třebíče, Vršovic, Jablonce nad Nisou, Ostravy či Týnu nad Vltavou.  

Prostějovská primátorka nicméně na svém názoru trvá. „Upozornění na možné neoprávněné užití znaku města prvotně přišlo od jednoho mladého aktivisty v souvislosti s jinou společností. V návaznosti na jeho upozornění jsme se proto rozhodli zkontrolovat oprávněnost užití znaku města  či možné zneužití i u dalších subjektů. Stanovisko právníků města k této věci jsme Pirátům zaslali,“ zareagovala Rašková pro Blesk.cz.

Podívat se na některé můžete v galerii:

Rudo.Kodo ( 21. května 2016 13:56 )

Spravne. Zo Zlina bol Gottwaldov, zo Sparty Sokolovo atd akym sposobom? Nasilim. Otazka - ake nasilie pacha Piratska strana a komu tym, ze nakresli nieco na svoj sukromny majetok? Ziadne. A druha otazka? Osoba, ktora chce Piratskej strane pod hrozbou nasilia, basy a limitne aj zastrlenia pri braneni sa odvlecenia do basy branit v slobode a pouzivani majetku, ktorym nikomu neublizuju a nenarusuju nicie vlastnicke prava a neobmedzuju nikoho v uzivani, nepacha nasilie? Pacha. takze si ujasnime, koho mame prirovnat ku komunistom. Dakujem.

salto ( 20. května 2016 11:11 )

Správně Piráti, jen houšť a větší kapky, jenom mi to něco připomíná, už vím - jedna nejmenovaná strana (dle svých slov taky avantgardní) udělala např.ze Slávie Dynamo, za Sparty Sokolovo, z Bohemky Stalingtad, jo a ze Zlína Gottwaldov. Takže hoši nedejte se zakřiknout a s chutí do toho a ať vám není nic svaté

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa