Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Ukrajina rozšiřuje sankce proti Rusku. Na "seznamu nežádoucích" jsou i dva Češi

Ukrajinský prezident vyhlásil sankce proti čtyřem stovkám lidí. Jsou mezi nimi i dva čeští politici.
Ukrajinský prezident vyhlásil sankce proti čtyřem stovkám lidí. Jsou mezi nimi i dva čeští politici.  (Autor: ČTK/Blesk)
Autor: ČTK, kle - 
16. září 2015
21:32

Vedle ruských politiků a propagandistů se i dva čeští politici ocitli na nové ukrajinské černé listině, kterou vydal ve středu prezident Petro Porošenko. Nová omezení se podle agentury Unian týkají více než čtyř stovek lidí a 90 podniků. Senátor Jaroslav Doubrava i místopředseda neparlamentní Národní demokracie Ladislav Zemánek jsou známí svými proruskými postoji.

Vstup na Ukrajinu má od nynějška zakázán například ruský ministr obrany Sergej Šojgu, jeho náměstci a různí velitelé, ministr zemědělství Alexandr Tkačov, předseda dolní komory ruského parlamentu Sergej Naryškin, předseda zahraničního výboru sněmovny Alexej Puškov či čečenský vládce Ramzan Kadyrov. Na černou listinu se dostala i řada ruských novinářů v čele s šéfem státního mediálního holdingu Rossija segodňa Dmitrijem Kiseljovem.

Na seznamu se ale objevili i dva čeští politici: senátor Jaroslav Doubrava ze sdružení Severočeši.cz a místopředseda neparlamentní nacionalistické Národní demokracie Ladislav Zemánek. Oba se loni na podzim zúčastnili jako pozorovatelé voleb, které uspořádali proruští separatisté v Donbasu. Podobně Kyjev ztrestal i jiné evropské politiky.

Jak napsala agentura Reuters, na seznamu jsou i tři novináři televizní stanice BBC, kteří informují o dění z Moskvy, reportéři německého deníku Die Zeit či několika španělských listů a také izraelští korespondenti. Z firem byla na sankční seznam umístěna například ruská letecká společnost Aeroflot či banky Gazprombank a Bank of Moscow.

List Ukrajinska pravda dal nové sankce do souvislosti s volbami, které se proruští separatisté chystají příští měsíc uspořádat na ovládnutých územích východní Ukrajiny, prý v dohodě s Ruskem.

„Minský (mírový) proces inkasoval velice silný úder uspořádáním falešných voleb loni 2. listopadu a chci zdůraznit veliké nebezpečí, které vytváří rozhodnutí o uspořádání falešných voleb 18. října a 1. listopadu,“ uvedl Porošenko. „Toto hazardní, neodpovědné rozhodnutí vyžaduje naši jasnou a sladěnou reakci v podobě prodloužení a rozšíření sankcí...,“ dodal.

Podle něj v sázce je nejen svrchovanost a územní celistvost Ukrajiny, ale i svoboda, demokracie a další evropské hodnoty. Zdůraznil také, že při uvalování sankcí Kyjev postupuje v koordinaci s Evropskou unií a Spojenými státy. Sankce jsou podle prezidenta uvalovány za "zločinnou činnost" proti Ukrajině.

Sankce neberou konce

Rozhodnutí o sankcích přijalo ukrajinské vedení ještě 2. září, kdy své sankce proti Rusku prodloužily i Evropská unie a USA. Sankcím EU je vystaveno 37 firem a 150 jednotlivců. Spojené státy na sankční seznam nově zařadily několik ruských společností, které údajně dodávají jaderné a raketové technologie režimům v Severní Koreji, Íránu a Sýrii, například monopolní ruský zbrojní exportér Rosoboronexport nebo výrobce stíhaček MiG.

Rusko na oplátku za unijní sankce vytvořilo mimo jiné vlastní černou listinu, na kterou dalo 89 evropských politiků a diplomatů. Z Česka na ruském seznamu figurují bývalý ministr zahraničí Karel Schwarzenberg, poslanec Marek Ženíšek (oba TOP 09), europoslanec Jaromír Štětina a bývalý eurokomisař Štefan Füle.

Oba politici mají pro Rusko slabost

Ústecký senátor Jaroslav Doubrava, který v roce 2010 vystoupil z KSČM, se loni jako pozorovatel účastnil nezákonných voleb v separatistickém Luhansku. Již tehdy byl za to ukrajinskou vládou označen za nežádoucí osobu. Ukrajinskou armádu obviňoval z válečných zločinů a uvedl, že se chová hůře než Hitler. Obhajoval také anexi Krymu.

Ladislav Zemánek vyjadřuje za Národní demokracii plnou podporu ruským představitelům. Společně s Adamem B. Bartošem se 9. května zúčastnil oslav Dne vítězství na ruském velvyslanectví. Také on byl pozván v listopadu 2014 jako mezinárodní pozorovatel do Doněcké lidové republiky.

japos22 ( 17. září 2015 15:01 )

Něčím by si ty seznamy mohli namazat a dát mezi oplatky, ať mají co jíst

dzery ( 17. září 2015 10:33 )

Už zase bliješ...

salto ( 17. září 2015 08:33 )

To jsou ale paradoxy! Sice nemají za co žrát, pokud jim Rusové trošičku přiškrtí zemní plyn, tak v zimě pomrznou... Celý slavný Západ se na ně zvysoka vyžvýkne a až bude nejhůř, schramstne je a Ukrajinci se teprve budou učit potenku s.rát. Se nedivím Putinouvi, že nemá rád když malý ho.vno vysoko skáče

japome ( 16. září 2015 22:58 )

 no to jim rve žíly

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa