Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

Kauza Česká pošta: Choc, který měl požadovat úplatek, přerušil členství v ČSSD

Aféra kolem České pošty se vyostřuje. Vzduchem létají trestní oznámení.
Aféra kolem České pošty se vyostřuje. Vzduchem létají trestní oznámení.  (Autor: Aha)
Autor: Zuzana Štíchová, ČTK - 
17. srpna 2015
15:13

Kolem České pošty to dál vře. Kamil Choc, který měl požadovat úplatek tři miliony korun za zprostředkování obchodu, přerušil členství v ČSSD a ve čtvrtek bude celou situaci svým spolustraníkům vysvětlovat. Uvedla to mluvčí strany. Kvůli aféře bude ve čtvrtek dokonce zasedat Bezpečnostní rada státu.

3 miliony měl Choc žádat po podnikateli Lukáši Čadkovi za to, že vyřeší problém kolem Čadkova obchodu s Českou poštou. Ve sporu šlo celkem o 24 milionů korun a pro podnikatele byl údajně existenční záležitostí, protože se kvůli němu zadlužil.

Choc teď požádal o přerušení svého členství v ČSSD a ve čtvrtek bude svým kolegům vše vysvětlovat.

Část úplatku měla putovat do ČSSD, jeden milion také ministru vnitra Milanu Chovancovi, ten ale obvinění odmítá. A postavil se za něj také premiér Bohuslav Sobotka.

„Celé to na mne působí jako účelová kauza a možná i provokace. O postoji ministra vnitra nemám žádné pochybnosti. Chování pana Choce pokládám za nepochopitelné, nerozumím mu, a pokud se potvrdí, nemá v ČSSD co dělat,“ napsal v prohlášení.

Kvůli aféře se dokonce ve čtvrtek sejde bezpečnostní rada státu. „Důvodem je ohrožení ekonomických zájmů státního podniku Česká pošta a rovněž s tím související pokus destabilizovat pomocí zpravodajsko-bezpečnostních prostředků situaci v resortu ministerstva vnitra,“ uvedla k tomu mluvčí Ministerstva vnitra Lucie Nováková.

V případu už padlo několik trestních oznámení

Už v červnu podali trestní oznámení zástupci České pošty a také Ministerstva vnitra pro údajné kriminální zneužití obchodního sporu s Lukášem Čadkem. Teď se přidalo další. Nadační fond proti korupci podal trestní oznámení na neznámého pachatele.

„Pan Čadek se na nás obrátil se žádostí o pomoc, zejména právní. Pana Čadka jsme požádali o poskytnutí všech materiálů, které se ke kauze údajného uplácení vztahují. Takto postupujeme ve všech případech, kdy se na nás lidé obracejí o pomoc,“ řekl Blesku ředitel fondu Petr Soukenka s tím, že možnou roli Milana Chovance v případu zatím nelze posoudit. 

Co se mělo stát

Úplatek údajně žádal člen středočeské ČSSD Kamil Choc. Peníze chtěl po podnikateli Lukáši Čadkovi, který vede s Českou poštou spor o 24 milionů korun. Ve sporu jde prý o zakázku, kterou Čadkova firma plnila pro Českou poštu v roce 2010.

Z obchodu nakonec sešlo, což přivedlo podnikatele ke krachu. Čadkovi se pak ozval Choc s nabídkou, že spor vyřeší. Podmínkou údajně bylo, že mu Čadek zaplatí tři miliony v hotovosti.

Z jednání mezi Čadkem a Chocem je prý nahrávka, na které Choc slibuje, že získá nový kontrakt za tři miliony korun, dva pro ČSSD, jeden přímo pro ministra vnitra Chovance, do jehož gesce pošta spadá. Chovanec i ČSSD se od kauzy distancovali. Ministr podal již dříve kvůli případu trestní oznámení. Věc vyšetřuje policie.

Trestní oznámení podala v minulosti i Česká pošta, která ho později rozšířila. "Důvodem rozšíření trestního oznámení z června a podání nového jsou zjevně zfalšované emaily, které jsou záměrně šířeny do médií s cílem poškodit Českou poštu a její představitele," uvedla pošta tento týden v prohlášení.

Ministerstvo vnitra dnes v doplňujícím prohlášení uvedlo, že trestními oznámeními Chovance a manažerů České počty je "zásadně limitována" možnost reagovat na jednotlivé informace z této kauzy, neboť se písemně zavázali k mlčenlivosti, aby nenarušili vyšetřování.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

jelinek1 ( 17. srpna 2015 19:02 )

Podplukovníci by měli zase začít konat a zase tu politickou scénu trochu vyčistit. Než se zaštítí záminkou o ochraně zájmů státu a poslaneckou imunitou.

demiro ( 17. srpna 2015 18:22 )

Od r. 1989 jsou politici největší zloději a mafiáni. Nevím, jaké mají majetky Jakeš, Štrougal, Bilak a spol. za 40 r. vlády, ale tito sajrajti jsou v balíku ani za 3tinu vlády KSČ. To už je opravdu na šibenice.

jelinek1 ( 17. srpna 2015 17:16 )

Jeden lump se postavil za druhého lumpa to něco znamená,jen v našem Banánistánu. Ještě že měl Rath ty miliony v krabici u sebe jinak by byl také tak křišťálově čistý jako jejich kolega Gros i výše jmenovaní.toto jen potvrzuje praktiky bohužel všech hlavních politických stran. To je jako když řekne Sobotka(Čssd) že zařídil Romanovi (ČEZ)enormní/exstrémní plat (několik set milionů ročně)prý aby ČEZ nerozkradl tak to dle mého názoru znamenalo také jen :Já dám Romanovi on dá (Roman)nám .A asi dává pořád jinak by asi stále aspoň nedělal předsedu dozorčí rady ČEZu

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa